Tavaramerkkilaki ja Bethesda iskivät taas – indiepelin nimeä muutettiin prey-sanan takia / Uutiset / www.pelaajalehti.com

Tavaramerkkilaki ja Bethesda iskivät taas – indiepelin nimeä muutettiin prey-sanan takia

4.05.2017 // Kirjoittanut: Panu Saarenoja
7

Syksystä 2015 alkaen huomiota herättänyt indiepeli Prey for the Gods on joutunut muuttamaan kevyesti nimeään. Jatkossa se tunnetaan Praey for the Godsina, sillä peliyhtiö Bethesdan emoyhtiönä toimiva ZeniMax Media päätyi vastustamaan vanhaa nimeä Prey-tavaramerkin hallitsijana.

– Olisimme voineet taistella asiasta ja harkitsimmekin sitä hetken. Tavaramerkin vastustaminen voi viedä aikaa ja riippuen, miten pitkälle asiasta halutaan taistella, voi se käydä kalliiksi. Emme halunneet käyttää arvokkaita Kickstarter-varojamme emmekä halunneet pyytää lisävaroja oikeustaistoa varten, kolmihenkinen kehitystiimi No Matter Studios kertoo.

Bethesda-pomo Pete Hines on pelisivusto Polygonille antamassaan kommentissaan todennut, että tavaramerkkilaki käytännössä pakotti yhtiön toimiin, jotta se voisi turvata Prey-nimeen oman omistusoikeutensa. Bethesda ja sen emoyhtiö ovat aiemmin ryhtyneet toimiin myös strategiapeli Fortress Falloutia ja Minecraft-studio Mojangin entistä Scrolls-korttipeliä vastaan. Scrollsin tapauksessa peli sai pitää lopulta nimensä Bethesdan ja Mojangin työstämällä yhteisellä sopimuksella.

ZeniMax ja Bethesda eivät ole toki ainoat firmat, joiden kanssa vastaavaa on käynyt. Indiekehittäjä Vlambeer ajautui aikoinaan esimerkiksi sopimukseen Wasteland-roolipelisarjaa kehittävän inXile-studion kanssa siitä, että se muuttaa Wasteland Kings -pelinsä nimen Nuclear Throneksi sekaannuksien välttämiseksi.

Lähde: No Matter Studios, Polygon

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän snaketus kuva
snaketus

Tää on kyllä kauheeta paskaa, ihan aikuisten oikeesti.

Käyttäjän zappah kuva
zappah

Oli jo unohtunut tämä todella mielenkiintoisen oloinen Shadow of the Colossuksen eräänlainen henkinen perillinen, joten hyvääkin tästä helposti näkee kun peli hyppää takaisin muistiin. Tosin taisi se jossain mielenkiintoisten pelien listalla olla jo.

Käyttäjän PukkiHD kuva
PukkiHD

Uskaltaako kohta enää tehdä mitään, kun kaikki nimet on suojattu? Ymmärrän jos on oikeasti omaperäinen nimi, mutta Prey eikä Sky ole mitenkään omaperäisiä nimiä. (Mainitsin Sky-nimen sen takia, kun Sky on haastanut mm. No No Man Sky -pelin oikeuteen Sky -nimen takia) Jos en siis ihan väärin muista.. .

Käyttäjän Kosmonautti kuva
Kosmonautti

Siis oliko tämän takana Bethesda, ZeniMax vai molemmat? Ja eikö tavaramerkki ole juuri sellainen asia jota täytyy puolustaa tai muutoin voi menettää oikeuden "omaan" tavaramerkkiin?

Käyttäjän Bloodborne kuva
Bloodborne

Tämä kyllä naurattaa. Ja itkettää. Uskomatonta. Saman ku Tolkien perikunta rupeisi haastamaan oikeuteen sanasta 'Lord' tai 'Ring'. Ei minusta yhtä sanaa voi suojata itselleen, jos se sisältyy lauseeseen.

Käyttäjän snaketus kuva
snaketus
Lainaus käyttäjältä Kosmonautti

Siis oliko tämän takana Bethesda, ZeniMax vai molemmat? Ja eikö tavaramerkki ole juuri sellainen asia jota täytyy puolustaa tai muutoin voi menettää oikeuden "omaan" tavaramerkkiin?

No juu, mutta joku roti tässäkin pitäisi olla, että ei esim. voisi hakea mitään tavaramerkkiä yksittäisille noin yleisille sanoille kun "prey" ja vaikka se "sky".

Käyttäjän Kaze88 kuva
Kaze88

Ei jumalauta mitä pelleilyä taas :D

Lainaus

tavaramerkkilaki käytännössä pakotti yhtiön toimiin

pffffff, kolmihenkinen tiimi sielä ähertää ja multimiljoona kehittäjä/julkaisija ärähtää. Pitäis käydä trademarkkaamassa joku "fall" tai "of" ja repiä rahaa muilta...on tämä typerää.