Steam-peli vedettiin myynnistä – väitettiin kryptolouhijaksi ja yleiseksi huijausvälineeksi / Uutiset / www.pelaajalehti.com

Steam-peli vedettiin myynnistä – väitettiin kryptolouhijaksi ja yleiseksi huijausvälineeksi

30.07.2018 // Kirjoittanut: Panu Saarenoja
2

Steamissa maaliskuusta asti muodossa jo toisessa saatavilla ollut "tasoloikkapeli" Abstractism on päätynyt poistetuksi suositusta pelipalvelusta. Peli nousi keskustelun kohteeksi näin heinäkuun lopulla pelaajien huomattua sen sisältävän mahdollisesti kryptovaluuttaa tekijöilleen salaa hankkivan louhintaohjelman, ja että peli on ollut muutenkin harvaanjohtava toiminnassaan.

Laajan tietoisuuteen pelin nosti ilmoille YouTuben pelikriitikko SidAlpha, joka verkossa löytämiensä kirjoitusten perusteella päätti itse ladata Abstractismin. Kokeilunsa yhteydessä hän saikin Windows Defenderin hälyttämään sen nopeasti troijalaisena. Ruutukaappauksen voimin hän kertoo löytäneensä Steamin yhteisösivuilta myös Abstractismin kehittäjän sittemmin poistetun kommentin, jossa pelin on suoraan myönnetty olevan kryptolouhija. 

SidAlphan videon kommenteissa YouTube-käyttäjä Mateus Muller on hänkin antanut syytöksille voimaa tämän kokeiltua pelin toimintaa virtuaalikoneella. Testauksessa Muller muun muassa huomasi, kuinka Abstractismin tapa rasittaa sitä käytettävää konetta on rinnastettavissa kryptolouhijoiden toimintaan, vaikka pelin ei pitäisi olla erityisen vaativa. Hän myös huomasi sen toiminnan aiheuttavan huomattavaa verkkoaktiivisuutta peliä pyörittävässä koneessa.

Kaikkien hämäräpuuhien kruununa Abstractism on luonut käyttäjilleen lisäksi epämääräisiä Steam-esineitä, kun peliä on pidetty mahdollisimman pitkään päällä. Yksi tällainen Steam-esine oli tehty tarkoituksellisesti muistuttamaan harvinaista Team Fortress 2 -esinettä, mikä muun muassa johti Steamin sisällä puhtaisiin huijausvaihtokauppoihin.

Abstractismin livahtaminen Steamiin on herättänyt jälleen keskustelua siitä, kuinka Valve ei juuri näe vaivaa Steamin sisällön seuraamiseksi. Yhtiö on kyllä kertonut, ettei se salli esimerkiksi laitonta sisältöä palveluunsa, mutta se ei ole estänyt Abstractismia livahtamista palveluun jälleen yhtenä heikkolaatuisen näköisenä tusinapelinä.

Lähde: Eurogamer, Steam (välimuisti)

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän Haerski kuva
Haerski

Vaikka Valve ei kävisikään pelejä läpi enää käsipelissä, niin ei luulisi olevan vaikea luoda automatiikkaa, joka ajaisi ohjelman edes muutaman erilaisen virustutkan läpi ja jos hälytyksiä tulee, niin sitten peli siirtyy käsintarkastusjonoon.

Sitä en myöskään tajua miten Steam Achievementit, keräilykortit, merkit ja esineet ovat tuollainen villi länsi. Ilmeisesti silläkin saralla kehittäjät saavat tehdä ihan mitä tahansa Valven puuttumatta. Siis vaikka kyseessä on ihan Valven oma "peli" oikean rahan kauppapaikkoineen ja pelaajien on mahdollista esitellä näitä omassa julkisessa Steam-profiilissaan.

Aikaisemmin olin ihan ymmärtäväinen käsinvalvonnan poistamisen suhteen, mutta alkaa olla jo vaarallista välinpitämättömyyttä, että julkaistaville peleille ei ilmeisesti tehdä edes minkäänlaista automaattista tarkastusta, jossa esimerkiksi tarkastettaisiin ottaako tällainen simppeli yksinpeli epäilyttävällä tavalla yhteyttä internettiin tai sisältääkö peli ihan suoranaisia viruksia.

Kylmäävämpi mahdollisuus on tietysti se, että ehkä tällainen hämärätoiminta on niin yleistä suurien julkaisijoidenkin peleissä, että asiasta ei ole viitsitty pahemmin huudella. Se nyt on tätä nykyä normi, että oli peli kuinka yksinpeli tahansa, niin se on silti netissä aina kun peli pyörii. Tietääkö Valve mitä tietoa sen liikenteen seassa toimitetaan julkaisijalle ja kehittäjälle? Näyttää siltä, että ei tiedä, eikä kiinnosta.

Käyttäjän Jawk kuva
Jawk

Itsekin mietin että eikö Valvella ole mitään testiä/ohjelmaa jonka läpi nuo uudet indie pelit ja päivitykset vedetään ennekuin ne laitetaan myyntiin?
Tuo kryptolouhija lisättiin viikko sitten päivityksellä tuohon peliin.