Retrosunnuntai: Metal Gear: Ghost Babel / Uutiset / www.pelaajalehti.com

Retrosunnuntai: Metal Gear: Ghost Babel

14.12.2008 // Kirjoittanut: Ville Arvekari
40

Metal Gear: Ghost Babel

Kehittäjä: Konami Computer Entertainment Japan
Julkaisija: Nintendo
Laitteet: Game Boy Color
Julkaisu: Japani 27.4.2000, Eurooppa ja Yhdysvallat 5.5.2000
Saatavuus: Täysikuntoisen pelin hinta käytettynä noin 35 euroa

Ensimmäisen Metal Gear Solidin jälkeen fanaattinen konsolikansa lähestulkoon söi Hideo Kojiman kädestä. Hiiviskelytrilleri nosti pelien rimaa sen verran korkeammalle, että suuren visionäärin haastatteluita seurattiin vähintäänkin suurennuslasin läpi. Metal Gear Solid 2:sta spekuloitiin monella eri taholla, mutta ennen Sons of Libertyn häkellyttävää E3 2000 -julkistustraileria Solid Snaken seikkailuja janoava kansa sai käsiinsä jotakin odottamatonta: Game Boy Color -pelin.

Nintendon värikkäälle taskukonsolille julkaistu Metal Gear Solid jäi erikoisen alustavalintansa takia sarjan muita osia astetta vähemmälle huomiolle. Myös harhaanjohtavalla nimellä lienee osuutta asiaan, monet kun luulivat Color-seikkailun olevan suora käännös PlayStation-kaimastaan. Tehdäkseen erotuksen kahden version välille, sarjan fanit tapaavatkin viitata taskukonsolihiiviskelyyn sen japanilaisversion nimellä, Metal Gear: Ghost Babel.

Kertoman mukaan kipinä pelin kehitykseen lähti Konamin Euroopan osastolta. Kasvavalle Game Boy Colorille kaivattiin laadukasta peliä, joten ajatus lähetettiin eteenpäin Kojimalle ja hänen tiimilleen. Maestro itse oli aloittanut työt Metal Gear Solid 2:n parissa, joten Ghost Babelin pääsuunnittelijan paikalle istutettiin nuori Shinta Nojiri, joka on myöhemmin vastannut Metal Gear Acid -peleistä. Kojiman alkuperäistarinaa täydentävästä käsikirjoituksesta huolehti Tomokazu Fukushima, jonka kynänjälkeä on havaittavissa niin PlayStationin Metal Gear Solidissa kuin tämän kahdessa PlayStation 2 -jatko-osassakin.

Taskukokoisia salaliittoteorioita

Ghost Babelin tarina sijoittuu vuoteen 2002, eli MSX:lle ja NESille julkaistun alkuperäisen Metal Gearin tapahtumista on kulunut seitsemän vuotta. Outer Heavenin sotilasvaltion kaatumisen jälkeen Solid Snake on vetäytynyt Alaskaan nauttimaan alueen virkistävästä ilmapiiristä. Rauhaisat eläkepäivät jäävät kuitenkin lyhyeen, kun separatistiliike Gindra Liberation Front, eli GLF, kaappaa kävelevän ydinaserobotti Metal Gearin tuoreimman version, Ganderin.

GLF:n johtaja on kenraali Augustine Eguabon, jonka apuna toimii separatistisotilaiden lisäksi neljästä naulankovasta palkkasoturista koostuva Black Chamber -erikoisjoukko. Slasher Hawk, Marionette Owl, Pyro Bison ja Black Arts Viper ovat sarjan kenties karismaattisin joukkio heti PlayStationin Metal Gear Solidin Fox-Hound-joukkojen jälkeen, sillä pomohahmot ovat huomattavasti maanläheisempiä ja persoonallisempia kuin sarjan myöhemmissä osissa.

Snaken radiotiimiin mahtuu Roy Campbellin ja Mei Lingin kaltaisia tuttuja kasvoja, kun uusiin kasvoihin lukeutuu muun muassa Delta-joukkojen kersantti Chris Jenner. Ghost Babel ei kuitenkaan kuulu tarinallisesti sarjan viralliseen aikajatkumoon, vaan se on pikemminkin vaihtoehtoinen jatko-osa alkuperäiselle MSX-seikkailulle. Tämä käy ilmi viimeistään siitä, ettei vuoteen 1999 sijoittuvan Metal Gear 2: Solid Snaken tapahtumiin ja olemassaoloon viitata kertaakaan.

Paluu kaksiulotteisille juurille

Game Boy Colorin alhaisten tehojen takia Ghost Babel palasi luonnollisesti kaksiulotteiseen muottiin. Graafisesta ja pelillisestä taantumasta huolimatta mukaan on saatu useita PlayStation-kaiman piirteitä seiniin nojailusta vartijoiden hämäämiseen erilaisin äänin. Onkin hämmästyttävää, kuinka monipuolisen pelin kehittäjät ovat saaneet mahdutettua näppäinmäärältään vaatimattomalle taskukonsolille.

Värinäytöllä varustetusta Game Boysta löytyi tietyssä mielessä yllättävän paljon potkua: PlayStation-pelissä kullakin alueella saattoi olla yhtä aikaa vain neljä vihollista, Ghost Babelissa luku on noussut kuuteen. Kuten Kojima on itse todennut, mitä enemmän vihollisia näkyy, sitä jännittävämpi pelistä tulee. Toinen Ghost Babelin (oikeasti) mainostettu piirre oli Snaken otsanauhan liikkuminen, johon Pleikkari-pelin prosessointiteho ei yksinkertaisesti riittänyt!

Vartijoita, kameroita ja ansoja vältellään sujuvasti sarjalle ominaiseen tyyliin. Väkivallattomuus on valttia, sillä aseiden laukaukset herättävät separatistijoukkojen huomion. Sotimiseen ryhtyminen hälyttää paikalle entistä enemmän väkijoukkoja, joten pakkotilanteissa vastustajia kannattaa aluksi yrittää kukistaa äänettömin keinoin. Snaken apuna on luonnollisesti myös kasa agenttivempaimia sekä Nintendon tuolloisen sensuuripolitiikan takia savustimiksi nimettyjä tupakoita.

Mielenkiintoista kyllä, GLF:n piilopirtti Galuade on muiden Metal Gear -pelien tukikohtia huomattavasti sokkeloisempi. Tämä tekee vihollisia kuhisevilla käytävillä hiiviskelystä entistä jännittävämpää, sillä vastassa tuntuu todella olevan kokonainen linnoitus lukuisine haasteineen ja yllätyksineen. Oman erityismainintansa ansaitsee pahamaineinen liukuhihna-osio, jonka lajittelulaitteistoa Snake joutuu hämäämään kolmen erivärisen pahvilaatikon avulla.

Ei mikään Snake's Revenge

Haasteista merkittävimmät ovat kuitenkin Snaken ja Black Chamber -jäsenten väliset yhteenotot, joiden sekaan mahtuu useita näppäriä ideoita. Esimerkiksi taistelu Marionette Owlia ja tämän kahta marionettia vastaan saa täysin uudenlaisen lähestymistavan, riippuen siitä, löytyykö Snaken varustevalikoimasta infrapunalasit vai yönäkökiikarit. Mainittakoon samalla, että ottelu Metal Gear Ganderia vastaan on koko sarjan vaikeimpia, mielipuolisimpia sekä ehdottomasti huikeimpia taisteluita.

Tilanteeseen kuin tilanteeseen luodaan tunnelmallinen lataus yksinkertaisilla musiikkiraidoilla. Kunnia kappaleista kuuluu Metal Gear Solid 2:n ja 3:n useista sävelistä vastanneelle Norihiko Hibinolle, jolle Ghost Babel oli ensimmäinen projekti Konamin riveissä.

Vaikka kyseessä on sivuseikkailu, peli jatkaa Hideo Kojiman luoman sarjan perintöä kunniakkaasti alusta loppuun saakka. Salaliittoteorioita ja käänteitä pursuavan pääseikkailun lisäksi mukana on yli 180 haastavaa VR-harjoitustehtävää sekä harvojen herkuksi jäänyt kahden hengen moninpelimoodi. Läpipeluun jälkeen pelissä aukeaa jopa lukuisia haastetehtäviä, joissa pääpelistä tuttuja alueita kolutaan vaikkapa aikarajan sisällä tai vain tiettyä asetta hyödyntäen.

Metal Gear: Ghost Babel ei ainoastaan ole Game Boy Colorin, vaan koko Metal Gear -sarjan parhaita pelejä, joka jokaisen itseään kunnioittavan Snake-fanin pitäisi kokea.

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän Anonymous kuva
Anonymous (ei varmistettu)

EKA

Käyttäjän Lord Tumi kuva
Lord Tumi

Hieno Retrosunnuntai jälleen kerran! Jatkakaa samaan malliin! ; D

Käyttäjän Riippumatto kuva
Riippumatto

Hienoa! Nämä retrouutiset ovat sitä jotain. Asiaa peleistä eikä mitään idioottimaisia konsolisota viritelmiä =) Tämäpä pitää lukaista tässä nyt.

Käyttäjän snap kuva
snap

Hah, itse sain noin 25€ hintaan lähes täydellisessä kunnossa olevan Ghost Babelin lisäksi GB Colorin ja kasan muita pelejä :)

Käyttäjän Anonymous kuva
Anonymous (ei varmistettu)

Mahtava peli on kyllä! Itse omistan tuon :P. Ja kyllä,todellakin kannattaa tsekata tuo jos on vähänkään Snake fani!!

Käyttäjän sgt. joulupukki kuva
sgt. joulupukki

Ittellä löytyy toi peli jostain hyllyn pohjalt, mut muistan kun pienenä tuli hakattuu tota paljon Espanjan reissul ;D

Käyttäjän Dr Viili kuva
Dr Viili

Olen aina halunnut pelata tätä, sen jälkeen kun luin Super Powerin arvostelun tästä. Harmittavasti en ole löytänyt tuota vielä mistään, ja silloin kun oli mahdollista hankkia, en omistanut GBC konsolia.

Käyttäjän Anonymous kuva
Anonymous (ei varmistettu)

Graffat aika perseestä.

Käyttäjän Monco Carser kuva
Monco Carser

Hitto. Kuulin kyseisen nimen ensimmäistä kertaa vasta tällä viikolla. Nyt alkoi metsästys saada tämä peli hyllyyn.

Loistava artikkeli jälleen ^_^

Käyttäjän Anonymous kuva
Anonymous (ei varmistettu)

joo. kyllä yllätyin että kerrankin on jotain sisältöä eikä vain kolmen rivin uutinen ja linkki jonnekkin toiseen sivustoon jossa sitten on joku tyhmä video.

Laatuakin näköjään on olemassa Pelaajassa.