PS4:n suojaukset murtuivat - piraattipelit ja PS2-klassikot saapuivat konsolille / Uutiset / www.pelaajalehti.com

PS4:n suojaukset murtuivat - piraattipelit ja PS2-klassikot saapuivat konsolille

24.01.2018 // Kirjoittanut: Jukka Moilanen
12

PlayStation 4 -järjestelmäpäivityksen haavoittuvuus on tuonut mahdollisuuden pelata piraattipelejä konsolilla.

PS4:n 4.05-järjestelmäversiota hyödyntävä haavoittuvuus tuli julki tammikuun aikana. Haavoittuvuus on paikattu jo marraskuussa 2016 julkaistussa päivityksessä, mikä rajoittaa luonnollisesti haavoittuvuutta hyödyntävien konsolien potentiaalista määrää.

Haavoittuvuuden paljastuminen on kuitenkin tuonut merkittävää kehitystä konsolin kotikutoisiin ohjelmistoihin. Linux-tuen ja juuritason järjestelmäpääsyn ohella PS4:lle on äskettäin julkaistu PS4HEN-ohjelmisto, joka mahdollistaa omatekoisten ohjelmien ajamisen konsolilla. PS4HENin avulla pakattuja tiedostoja voidaan asentaa konsolille, mikä mahdollistaa myös piraattipelien ajamisen PS4:llä.

Hakkerit ovat onnistuneet avaamaan myös järjestelmään sisäänrakennetun PS2-yhteensopivuuden, mikä mahdollistaa omien PS2-pelien pelaamisen konsolilla. Kaikki pelit eivät toimi sellaisenaan PS4:llä, mutta ominaisuus laajentaa PS4:llä pelattavien PS2-pelien kirjoa. Nykyisellään PS4:llä voi pelata vain kourallista PlayStation Storessa myytävistä PS2-klassikoista.

Lähde: Eurogamer

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän zappah kuva
zappah
Lainaus

-- järjestelmään sisäänrakennetun PS2-yhteensopivuuden, mikä mahdollistaa omien PS2-pelien pelaamisen konsolilla.

WTF? Onko tämä ollut jotenkin yleisesti tiedossa vai tämän kautta paljastunut? Itsellä ei tuollaiselle olisi käyttöä mutta aika jees feature jos PS2-pelit toimisivat suoraan levyiltä.

Ilmeisesti Sonylla on ollut tavoite siis rahastaa PS2-peleillä uusiksi sen sijaan että olisivat laittaneet tuon backwards compatibilityn päälle? Vai?

No, Nintendo on tätäkin pahempi. Montako kertaa porukka oli niitä samoja pelejään ostanut Nipan konsoleille jostain virtual consolesta tms?

Tämän suhteen Microsoft toimii parhaiten. Onella toimii laajasti X360-pelit ja eikös siellä sitä Xbox-pelienkin tukea ollut tulossa tai olemassa?

Toki valmistajilla ei ole mitään velvoitetta laittaa erillisen konsolin pelejä toimimaan myös toisella konsolilla, mutta kyllä se jonkinlainen myyntivaltti ja hyvän maineen tuoja on. Minusta se on yksinkertaisesti reilua: -"Ostakaapa tämä meidän uusi konsoli, saat kyllä pelata niitä aiempiakin pelejä yhä tällä, jos haluat".

Sony teki vaikean konsolin välissä, jonka emulointi on raskasta ja/tai vaikeaa, joten sen puuttumisen ymmärtää. No can do. Nintendolla taas virtual consolen kama on sellaista että puhelimetkin pyörittäisi. Nipa siis vähemmän yllättäen on taas se, joka eniten on massin perässä vaikka edelletykset pelien tuelle olisi helpoimmat. Kerran kun olisi ostettu peli virtual consoleen, niin ihan hyvin voisi toimia myös toisen laitteen vastaavassa. Mutta ei.

Joo joo, yritysten tarkoitus on tienata rahaa. Sitä voisi tienata kuitenkin paremmin jos ei vaikuttaisi riistäjältä.

Itseä nämä ei edes koske kun en pahemmin retroile (ei ehdi nykyään) ja jos retroilen, niin löytyy ne vanhat konsolitkin yhä.

Käyttäjän Jamatsu kuva
Jamatsu

Loistava uutinen!

Ei kuitenkaan piratismin vuoksi, vaan siksi, että nyt pelitallennuksien salaus mitä todennäköisimmin viimein puretaan myös PS4-alustalla. Tämä mahdollistaa tallennuksien kopioimisen käyttäjätunnusten välillä, mikä on PS3:lla ja Xbox 360:llä jo vuosia onnistunutkin apuohjelmien avulla. Tallennustiedostojen lukitus on yksi suurimmista virheistä, mitä konsolipuolella on koskaan tehty.

Lisäksi konsolilla pystyy nyt myös pyörittämään esimerkiksi Linuxia ja omia ohjelmiaan.

Käyttäjän Kaze88 kuva
Kaze88

Voi että kun vois lyödä SSX3 tohon ps4 sisään ja pelata sitä 1080p skaalauksella sekä 60fps...olisin maailman tyytyväisin miäs! :D

Käyttäjän Marioysikax kuva
Marioysikax
Lainaus zappah

[quote]-- järjestelmään sisäänrakennetun PS2-yhteensopivuuden, mikä mahdollistaa omien PS2-pelien pelaamisen konsolilla.[/quote]WTF? Onko tämä ollut jotenkin yleisesti tiedossa vai tämän kautta paljastunut? Itsellä ei tuollaiselle olisi käyttöä mutta aika jees feature jos PS2-pelit toimisivat suoraan levyiltä.

Ilmeisesti Sonylla on ollut tavoite siis rahastaa PS2-peleillä uusiksi sen sijaan että olisivat laittaneet tuon backwards compatibilityn päälle? Vai?

Tervetuloa modernin Sonyn huomaan.

Jos joku vielä muistaa Vita TV:n (brandatty Playstation TV:nä euroopassa), niin Sonyhan ei antanut pelata pelejä laitteella elleivät sitä itse olleet hyväksyneet tai jos peliä ei oltu erikseen päivitetty. Ne jotka tuon laitteen ostivat siinä toivossa että nyt pääsevät kokemaan kaikki Vitan yksinoikeuspelit saivat aika karvaan maun suuhun kun pelin lataamisen jälkeen tulee vain ilmoitus että etpäs pysty - siis laite antoi asentaa pelin ja yrittää käynnistää sen ja vasta sitten tulee ilmoitus että et voi käynnistää sitä ikinä. Ja tässä puhutaa siis vielä Vitalle tehdyistä peleistä eikä vanhoista peleistä, PSP ja PSX pelit toimivat moitteetta.

Kuluu hieman aikaa, kappas vain kun joku keksikin tavan ohittaa tämä suojaus ja pelit toimivatkin pelattavasti! Kuluu vielä enemmän aikaa niin alkaa tulla modauksia että PSP:n peleihin saa oikean tatin käyttöön ja muuta kivaa.

Kaikki tämä nähtiin jo PSP:n aikaan. Sony itse yritti lukita ja rahastaa aivan kaikella, kun päästiin aikaan että laite oli hyvin helppo modata ja käyttää normaaleja SD kortteja, yhtäkkiä laitteesta muuttuikin "must have" vaikkei piratismia olisi lukenut mukaan.

Ärsyttää todella paljon kuinka piraatit tekevät laitteesta niin paljon paremman, osittain tavoilla jotka ovat ihan sonysta itsestä kiinni. Yhtä ärsyttävää kuin aluelukitukset, kun pidät peliä kädessä joka on laitteelle joka on hyllyssä, mutta yksi bitti koodissa estää sen pelaamisen. (Onneksi sentään PS4 on aluevapaa ja pystyy tekemään erilliset tilit japanille ja amerikalle)

Lainaus Jamatsu

Loistava uutinen!

Ei kuitenkaan piratismin vuoksi, vaan siksi, että nyt pelitallennuksien salaus mitä todennäköisimmin viimein puretaan myös PS4-alustalla. Tämä mahdollistaa tallennuksien kopioimisen käyttäjätunnusten välillä, mikä on PS3:lla ja Xbox 360:llä jo vuosia onnistunutkin apuohjelmien avulla. Tallennustiedostojen lukitus on yksi suurimmista virheistä, mitä konsolipuolella on koskaan tehty.

Lisäksi konsolilla pystyy nyt myös pyörittämään esimerkiksi Linuxia ja omia ohjelmiaan.

Tullaan siihen että koska osa DLC sisällöstä aktivoidaan pelitallennukseen, on pelitallennuksetkin silloin suojattava samalla tavalla kuin DLC sisältökin.
Sitten jotkut julkaisijat ovat vain yksinkertaisesti vainoharhaisia ja laittavat suojauksen päälle vain koska.

Sentään tallennuksia on mahdollista varmuuskopioida jollain tapaa. Nintendon puolella tuntuu olevan trendi että jos laite menee rikki niin voi voi.

Käyttäjän snaketus kuva
snaketus

Saisivat vaan nyt suosista antaa tuon PS2 ja samaan rahaa PS1 tuen lykkäämällä levy sisään. Jos jälkimmäiselle ei todella ole rautatason puutetta kuten se, että laite ei fyysisesti osaa lukea CD-levyjä ollenkaan, niin kun sitä on huhuttu. Se on niin tyhmää, kun nämä firmat tekee mottipäisiä päätöksiä silloin kun ovat huipulla.

Käyttäjän Brutal1ty kuva
Brutal1ty
Lainaus zappah

No, Nintendo on tätäkin pahempi. Montako kertaa porukka oli niitä samoja pelejään ostanut Nipan konsoleille jostain virtual consolesta tms?

No en minä ainakaan kun en Gamecubea aiempia pelejä ja konsoleita omista, ehkä minä kai sitten olen se "yksi prosentti".

Lainaus zappah

Nintendolla taas virtual consolen kama on sellaista että puhelimetkin pyörittäisi. Nipa siis vähemmän yllättäen on taas se, joka eniten on massin perässä vaikka edelletykset pelien tuelle olisi helpoimmat. Kerran kun olisi ostettu peli virtual consoleen, niin ihan hyvin voisi toimia myös toisen laitteen vastaavassa. Mutta ei.

Wii:n Virtual Console-pelit toimii Wii U:ssa, Wii-mode vaan päälle. Jos todellakin haluat Miiverse-tuen niin pahasti niin sitten voit maksaa Euron tai puoltoista saadaksesi sen. Faktat kuntoon! Näin sivukysymyksenä: Miten ajattlit survoa NES:in, SNES:in ja N64:n kasetit, puhumattakaan Gamecube:n, Wii:n ja Wii U:n levyt Switch:iin saadaksesi sen autenttisen taaksepäin yhteensopivuuden?

Lainaus zappah

Joo joo, yritysten tarkoitus on tienata rahaa. Sitä voisi tienata kuitenkin paremmin jos ei vaikuttaisi riistäjältä.

Niin, mielummin ottaisin sellaisen mukavan täysin randomoidun lootalaatikon. You know, niinkun se ihana Microsoft. En ymmärrä miten tämä on "riistoa", lähettikö Nipa Ninjat varastamaan vanhat konsolisi lunnaana että ostat pelisi uudestaan? Kai sinä ymmärrät että sinun ei tarvitse ostaa mitään, omat Virtual Console-pelit on ostettu tasan kerran, that's it! Minä itse pidän siitä että voin ostaa pelit joita en ennen pystynyt pelaamaan, Super Mario 64 tuli ekaa kertaa pelattua justiinsa Wii U:lla ja se oli tosi hienoa, en luokittelisi sitä "riistoksi" millään osa-alueella.

EDIT: Lisäksi: Sonyhan ei tuonut PS3:n PS2 Classic:eille tukea PS4:lle, sama juttu PSone Classic:ien kanssa, aika kummaa että annat Sonylle vapaan pääsyn mutta Nintendon seivästät ristille.

Mitä itse uutiseen tulee: Hyvä juttu niille jotka tykkäävät koodata oman konsolinsa justiinsa sellaiseksi kun haluaa.

Käyttäjän kribmeister kuva
kribmeister

Tosta taaksepäin yhteensopivuudesta jengi aina marisee ja siitä löytyy kosolti ellei jopa viljalti dataa ettei sitä kukaan silti käytä kun siihen mahdollisuus annetaan. Pitää vaan saada aina valittaa jostaki. Esimerkiksi Ars technica teki asiasta tutkimuksen ja 1,5 % XB onen käyttäjistä käyttää tota ja neki pelaa jotain CODia sillä.

Pleikkarilla tietty isompi ja enemmän klassikoita sisältävä katalogi mutten silti usko että lukemat ois tota sen verran isommat että se kantsis nykysiin pleikkoihin sulloa.

Käyttäjän Nelia19 kuva
Nelia19

Tuo yhteensopivuus ja sen puuttuminen saattaisi harmittaakin ellei Ps4:n ja Ps3:n vierestä löytyisi omassa hyllyssä myös Ps2 jolla on noita nuoruuden klassikoita saanut pelata vuodesta toiseen. Mutta sitä ei käy kieltäminen, etteikö olisi helpompaa jos kaikkia pelejä saisi pelata samalla konsolilla. (Toisaalta kiva ettei nuo vanhemmat konsolitkaan jää vain pölyä keräämään.)

Hyvä kuitenkin niille, jotka voivat pitkästä aikaa Ps2-pelejään taas pelata! Piraattipelit nyt puolestaan ovat moraaliltaan aina arveluttavia mutta turha itse on nenää nyrpistää. Kyllähän sitä piratismia tuli Ps1:n aikaan paljon harrastettua kun konsolin modaus oli niin helppoa, sitten Ps2 oli jo vähän vaikeampi tapaus ja omalla kohdalla piraattipelit jäivätkin sinne lapsuuteen. Hyvä niin, mieluummin nuo oikeat versiot hyllyyni hankinkin. (Tosin PsP:n tapauksessa tuli taas pari peliä modattua kun oli niin helppoa, hups!)

Käyttäjän Kaze88 kuva
Kaze88
Lainaus Brutal1ty

Nintendo stuffia

Miten minullakin on semmoinen mielikuva ettei se ihan noin yksinkertaisesti mennyt. Olin lukevani silloin aikoinaan kun porukat jahkas, että mitkä pelit ostaa WiiU:lle uusiksi ja mitä ei. Asiat ovat siis muuttuneet vuosien varrella?

pistin vähä KVG:tä ja löysin tällaisen sekä tällaisen uutisen. Ovat siis muutkin olleet aika huolissaan näistä asioista. En ihmettele yhtään jos jollekin on jäänyt sellainen mielikuva, että ne täytyisi uusiksi ostaa tms.

Käyttäjän zappah kuva
zappah
Lainaus Brutal1ty

No en minä ainakaan kun en Gamecubea aiempia pelejä ja konsoleita omista, ehkä minä kai sitten olen se "yksi prosentti".

Miten nuo konsolit liittyvät asiaan kun puhuin virtual consolesta, joka ymmärtääkseni emuloi useamman konsolin pelejä ja niitä voi kuka tahansa ostaa mutta ei ymmärtääkseni siirtää toisen konsolin virtual consoleen ilman maksua.

Lainaus zappah

Nintendolla taas virtual consolen kama on sellaista että puhelimetkin pyörittäisi. Nipa siis vähemmän yllättäen on taas se, joka eniten on massin perässä vaikka edelletykset pelien tuelle olisi helpoimmat. Kerran kun olisi ostettu peli virtual consoleen, niin ihan hyvin voisi toimia myös toisen laitteen vastaavassa. Mutta ei.

Lainaus Brutal1ty

Wii:n Virtual Console-pelit toimii Wii U:ssa, Wii-mode vaan päälle. Jos todellakin haluat Miiverse-tuen niin pahasti niin sitten voit maksaa Euron tai puoltoista saadaksesi sen. Faktat kuntoon!

Luin siis täältä Pelaajan foorumeilta, miten ihan ns. Nintendo-ihmiset kertoivat kuinka monesti ovat joutuneet ostamaan saman pelin vaikka se on heillä virtual consolessa. Siitä puhuin. En tiedä yhtään mistä sinä puhut. Mikä ihmeen Miiverse? Miten se liittyy virtual consoleen? Faktat on ehkä tosiaan hakusessa tai sitten me puhumme eri asioista.

[quote="Brutal1ty"]Näin sivukysymyksenä: Miten ajattlit survoa NES:in, SNES:in ja N64:n kasetit, puhumattakaan Gamecube:n, Wii:n ja Wii U:n levyt Switch:iin saadaksesi sen autenttisen taaksepäin yhteensopivuuden?[Quote]En mitenkään, koska kuten nimestä voi päätellä, on virtual console ei fyysinen ohjelma, johon voi ostaa pelejä. Virtual console taas on useammilla Nintendon alustoilla olemassa mutta käsittääkseni toisen konsolin vc:en ostettuja pelejä ei voi ilman maksua pelata eri konsolin vc:ssa.

Lisäksi oletan että Switchiin tulee se vc, kuten on huhuiltu. Ja muu menee sen perusteella, mitä olen lukenut. Eli että pitää maksaa samoista peleistä uusiksi.

[quote="Brutal1ty"]Niin, mielummin ottaisin sellaisen mukavan täysin randomoidun lootalaatikon. You know, niinkun se ihana Microsoft.[Quote]Mitä? Menikö tämä konsolisodaksi? Pelaan pääosin PS4:lla, One pölyyntyy ja Switch on minusta noista siistein laite. Kaikissa on kuitenkin myös kritisointia ja mielestäni MS tekee tällä hetkellä backwards-hommat parhaiten. Ei se sekään täydellinen toki ole.

Lainaus Brutal1ty

En ymmärrä miten tämä on "riistoa", lähettikö Nipa Ninjat varastamaan vanhat konsolisi lunnaana että ostat pelisi uudestaan?

En väittänyt minkään olevan riistoa, vaan että voisi myydä enemmän jos saisikin reilun firman maineen eikä vaikuttaisi enemmän riistäjältä, joka imee massit kaikesta mahdollisesta. Tiedostin myös miksi: se on liiketoimintaa. Sekin tosin on, että annetaan yrityksestä hyvä kuva. Ja sitä tarkoitin että voisi olla ihan jees antaa vähän periksi. Tuskin hyvä maine haittaa myyntejä.

Ei minulla ninjat ole vierailleet. Puhun yleisesti ottaen. Taisin jopa mainita etten itse retroile - vai oliko se joku toinen uutinen... Vanhat konsolit löytyy myös mutta saan kai silti omata mielipiteen asiasta? Ihme valitusta.

Lainaus Brutal1ty

Kai sinä ymmärrät että sinun ei tarvitse ostaa mitään, omat Virtual Console-pelit on ostettu tasan kerran, that's it!

Edelleenkään en täysin varma asiasta ole mutta oletko siis pelannut useamman koneen vc:llä noita jonkun koneen vc:lle ostettuja pelejä? Jos olet, niin ehkä olen tosiaan väärässä tai asia on muuttunut jossain vaiheessa. Kai sinä ymmärrät, ettet välttämättä hoksaa mistä tästä puhutaan?

Lainaus Brutal1ty

Minä itse pidän siitä että voin ostaa pelit joita en ennen pystynyt pelaamaan, Super Mario 64 tuli ekaa kertaa pelattua justiinsa Wii U:lla ja se oli tosi hienoa, en luokittelisi sitä "riistoksi" millään osa-alueella.

Niin, ei se ostaminen olekaan mitenkään huono juttu vaan se, että se myydään sitten toisella Nintendon konsolilla sinulle uusiksi vaikka virtual console varmasti mahdollistaisi vain sen siirtämisen, jos Nipa haluaisi niin. Kyse on siitä, ettei se tarjoile almuja. Totta kai sinä pelaamasi pelin saat laitteelle ja alustalle (kyseisen laitteen vc) jolle sen ostit. Et tosiaan taida nyt puhua samasta asiasta.

Lainaus Brutal1ty

EDIT: Lisäksi: Sonyhan ei tuonut PS3:n PS2 Classic:eille tukea PS4:lle, sama juttu PSone Classic:ien kanssa, aika kummaa että annat Sonylle vapaan pääsyn mutta Nintendon seivästät ristille.

Mistä classiceistä nyt puhut? Sonylla käsittääkseni oli PS2:lla tuki ykkösen peleille, PS3:lla ykkösen ja alussa kakkosenkin tuki, PS4:lla ymmärrettävästä syystä ei tukea PS3:lle ja ahneuden(?) takia ei ykköselle ja PS2:lle. Lisäksi kyllä kirjoitin syyn miksi "seivästin" nimenomaan Nintendon: sen vc on helpoin tuoda vaikka kännyköille alkeellisempien konsolien tuotannon osalta. Tämän kautta myös ne aiemmin ostetut vc-pelit olisi mahdollista helposti tuoda useille konsoleille vähän taaksepäinyhteensopivuuden tavoin. Ja perusteena sama kuin yleensä backwardsissa: helpompi vaihtaa uudempaan konsoliin kun tulee jo ostettua kirjastoa mukana.

Edelleenkin myönnän etten tiedä onko tilanne yhä sama vc:n pelikirjastojen siirrosta eri konsolien välillä. Eli että se maksaa, sen sijaan että toimisi ikään kuin backwards compatibilityn tavoin.

En itse siis edelleenkään edes edellytä valmistajilta noita tukia. Vertailen vain että kuka asian hoitaa parhaiten kun niitä kuitenkin harrastavat. Ja onhan se kärjistäen sanottuna riistoa maksaa useaan kertaan samoista peleistä (kts. case vc). Pitää googlailla itsekin huomenna miten tuo nykyään menee.