PlayStation 4:n voittokulku jatkuu: myynnit huitelevat jo 53 miljoonassa

5.01.2017 // Kirjoittanut: Jaakko Herranen
25
PS4

Sonyn PlayStation 4:n menestyskulku jatkuu edelleen vahvana, mikäli viimeisimpiä myyntilukuja on uskominen. Reilut kolme vuotta sitten julkaistua konsolia on kannettu koteihin yhteensä yli 53 miljoona kertaa.

PlayStation 4 kelpasi kuluttajille kiitettävästi myös joulumyyntien aikaan. Sonyn arvioiden mukaan konsolia rahdattiin koteihin marraskuun loppupuolen ja vuodenvaihteen välillä yli kuusi miljoonaa kappaletta. Pelejä taas myytiin samaisen reilun kuukauden ajanjakson aikana 50,4 miljoonaa kappaletta. Hulppea määrä sisältää niin pelien fyysiset kuin digitaalisetkin versiot. Yksi vuoden kovimmista hiteistä lienee Uncharted: A Thief's End, joka on haalinut sitten toukokuisen julkaisunsa peräti 8,7 miljoonan kappaleen myynnit.

Sony ei tarkentanut, kuinka myynnit jakautuivat alkuperäisen PlayStation 4 -mallin ja astetta tehokkaamman, marraskuussa ilmestyneen PS4 Pro -version välillä.

Lähde: Polygon

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän PukkiHD kuva
PukkiHD
Lainaus käyttäjältä Ziisus

Nyt jotain rajaa näihin otsikoihin ja muutenkin kirjoitustyyliin. Läheenä olevan Polygonin uutinen on asiallinen ja otsikko on myös hillitty "PlayStation 4 sales surpass 53M, Uncharted 4 moves 8.7M". Tällaiset uutisoinnit pitäisi hoitaa paljon hillitymmin. Varsinkin, kun Pelaaja on ollut jo pitkään aika avoimesti kallellaan Sonyn suuntaan. Nyt meinaan Sonyn rankkaa mainontaa sivuilla, Playstation uutisia yms. Haluaako Pelaaja toimia oikeasti vakavasti otettavana uutismediana? Jos haluaa, niin kannattaa miettiä kahteen kertaan miten asioita uutisoidaan.

Täysin samaa mieltä. Nämä otsikot ovat todella ärsyttäviä - vaikka kotoani löytyy Xbox Onen lisäksi uusin Playstation 4 Pro -konsoli.

Käyttäjän zappah kuva
zappah

Täälläkin aiempien kanssa jokseenkin samaa mieltä. Tietynlaista hehkutusta tuntuisi olevan enemmän käytössä kun on Sonyn suhteen jotain positiivista uutisoitavaa. Usein taas on jopa hieman turhankin lyttäävä asenne jos MS:n suhteen on jotain negatiivista kerrottavaa.

Toivoisin siis neutraalimpaa uutisointia minäkin: kerrottaisiin asia ilman, että siinä on niin selvästi esillä se kirjoittajan (tai jopa koko lehden) kanta. Tämä ei tosin ole todellakaan vain Pelaajan ongelma. Tuntuu että oikeita uutissivustoja on enää hyvin harvassa. Siis sellaisia, jotka uutisoisivat neutraalisti aiheistaan.

Toki joku näistäkin heti keksii jotain fanipoika-juttuja, joten lisätään vielä, että itseltä löytyy Xbox 360, PS3, Xbox One ja PS4. Kaikissa on jotain valitettavaa mutta jokaisella se tärkein on onnistunut, eli pelaaminen.

Käyttäjän Ziisus kuva
Ziisus

Nyt jotain rajaa näihin otsikoihin ja muutenkin kirjoitustyyliin. Lähteenä oleva Polygonin uutinen on asiallinen ja otsikko on myös hillitty "PlayStation 4 sales surpass 53M, Uncharted 4 moves 8.7M". Tällaiset uutisoinnit pitäisi hoitaa paljon hillitymmin. Varsinkin, kun Pelaaja on ollut jo pitkään aika avoimesti kallellaan Sonyn suuntaan. Nyt meinaan Sonyn rankkaa mainontaa sivuilla, Playstation uutisia yms. Haluaako Pelaaja toimia oikeasti vakavasti otettavana uutismediana? Jos haluaa, niin kannattaa miettiä kahteen kertaan miten asioita uutisoidaan.

Käyttäjän snaketus kuva
snaketus

Faktahan tuokin otsikko on, mutta joo ehkä vähän voisi hillitä näin tällaisena puolueettomana mediana. Otsikko olisi ok jos tämä olisi jonkun henkilökohtainen blogi

Käyttäjän Haerski kuva
Haerski

@Ziisus ja PukkiHD

Kilpaileva konsolivalmistaja tekee vaan oman voittokulkunsa uutisoimisesta kohtalaisen vaikeaa, kun konsolimyynneistä ei raportoida enää mitään julkisuuteen.

Ehkä toimittajaa voi kuitenkin näpäyttää siitä, mihin tämä "voittokulku" perustuu, kun kilpailijoista ei ole tietoa. Vai katsotaanko jokainen myyty PS4 jo voitoksi itsessään?

Käyttäjän Ziisus kuva
Ziisus

@Haerski Itselleni on ainakin aivan sama miten eri konsolivalmistajat haluavat ilmoittaa myyntejään. Ainoa halu olisi tällä sivustolla lukea puolueetonta ja vakavasti otettavaa peliaiheista uutisointia. Tuntuu kyllä, että tämä juna on jo mennyt. Minkä takia tätäkin uutista piti revittää erikoisilla sanoilla ja yrittää väkisin luoda vastakkainasettelua.

Varsinkin tällaisen uutisen kohdalla odottaisin enemmän pelaajalta, kun uutisen lähteenä on kerta käytetty todella asiallista ja hyvin kirjoitettua artikkelia.

Käyttäjän Celoril kuva
Celoril

Me pelaajat olemme mielenkiintoista porukkaa. Miten ihmeessä tästäkin uutisesta saatiin aikaan tällainen keskustelu, joka ei itsessään liity uutisen sisältöön lainkaan? Tosin ihan siistiä ja rakentavaa tämän on ollut.

Itse uutiseen voisin todeta, että konehan myy kuin leipä. Ja hienoa että myös hyvät pelit myyvät.

Ja sitten tähän uutisen sisältöön kuulumattomaan keskusteluun:
Mä voisin puolestani hivenen puolustaa otsikointia. Kaikkihan tietävät, että PS4 on ollut tämän sukupolven myydyin konsoli ja vielä aika reilulla erolla seuraavaan, vaikka/etenkin kun Microsoft ei enää myyntilukuja julkaisekaan. "Voittokulku" sanan käyttö on täten ihan perusteltua. Ja jos konsoli myy kuukaudessa yli 6 miljoonaa kappaletta, niin vaikea tuosta on paremmaksi laittaa, joten "voittokulku" tältäkin kannalta katsottuna ihan ok.

Ja mitään vastakkainasettelua otsikossa tai jutussa en huomaa, koska siinä ei millään tavalla puhuta mistään muusta valmistajasta tai heidän koneista.
Nooh, ehkä nyt sen verran voin tulla vastaan, että jutussa käytetty sana "menestyskulku" olisi ehkä ollut myös otsikkoon sopiva kaikille-osapuolille-neutraali-vaihtoehto. Mutta joo, AINA kannattaa lukea myös se juttu sieltä otsikon alta ja USEINKAAN ei kannata takertua ns. pikkuasioihin, vaikka se niin helppoa ja herkullista onkin.

Käyttäjän Ziisus kuva
Ziisus

@Celoril Lueppa aluksi läpi lähteenä käytetty Polygonin artikkeli ja sen jälkeen Pelaajan mukautelma tuosta uutisesta. Kumpi näistä edustaa hyvää uutisointitapaa? Ei mielestäni tarvitse kahta kertaa miettiä. Pelaajan teksti on kuin suoraan jostain iltapäivälehdestä repäisty. Näitä vastaavia uutisia on tullut vastaan jo useampi, joten oli pakko aiheesta avautua. Tällaisten seikkojen takia tulee itse luettua peliaiheiset uutiset hyvin pitkälti ulkomaisilta saiteilta.

Käyttäjän Miika Huttunen kuva
Miika Huttunen

@Ziisus Luuletko että tätäkään sivustoa pyöritetään pyhällä hengellä ja huvikseen? Koska tänä päivänä yleisö ei ole valmis maksamaan käytännössä mistään verkkosisällöstä mutta silti vaaditaan laatua, on medioilla ainoana rahoituskanavana mainokset. Ja niitäkään ei jaksettaisi katsoa ja esim. tämänkin sivun käyttäjistä lähes puolet käyttää adblockereita. Maissa joissa on iso välkiluku massaa on silti sen verran että homma kannattaa mutta Suomen kokoisessa maassa esim. Pelaajan kaltainen erikoismedia tarvitsee jokaisen lukijan. Ja kuten kaikki tietävät, klikkejä saadaan otsikoilla. Suomen tasolla meidän otsikointimme on pääsääntöisesti hyvin maltillista, mistä tämäkin "kohu" on hyvä osoitus. Lopettamalla kotimaisen median seuraamisen olet myös itsekin osa ongelmaa.

Käyttäjän Lenniluupää kuva
Lenniluupää

Voi voi. Lisää playstation uutisia. Muut ei niin kiinnosta.