Mielen helvettiin sukeltanut Hellblade pääsi omilleen – näin kehittäjät reagoivat menestykseen / Uutiset / www.pelaajalehti.com

Mielen helvettiin sukeltanut Hellblade pääsi omilleen – näin kehittäjät reagoivat menestykseen

23.11.2017 // Kirjoittanut: Panu Saarenoja
6

Ninja Theoryn uusin peli Hellblade: Senua's Sacrifice on päässyt omilleen.  Brittistudion mukaan pelin myynnit lähestyvät nyt puolta miljoonaa ja ovat ohittaneet näin menestysodotukset puoli vuotta etuajassa.

Myynnissä Hellblade on ollut pc:lle ja PlayStation 4.lle elokuun alusta lähtien.

Ninja Theory juhlisti tapahtunutta uudella kehittäjävideolla, jolla se on summannut yhteen sekä pelin julkaisua että myös kehityskustannusten käyttöä. Erikoisenhan pelistä teki Ninja Theorylle se, että se kehitettiin kolmessa vuodessa vain noin 20 hengen tiimillä ilman julkaisijaa. Syntynsä Hellblade sai näin ollen siis Ninja Theoryn omilla varoilla yhdistettyna tukiin sekä lainoihin.

Myyntimenestyksen ohella peli on kerännyt puoleensa myös positiivisia arvosteluja, jotka ovat kiittäneet niin tämän kerrontaa kuin tapaa käsitellä mielenterveyttä yhtenä sen tärkeimpänä teemana. Varsinkin mielenterveyspuolen vastaanotto jännitti kehittäjiä, mikä ei ole ihme, sillä vielä pelin kehityksen alussa he myönsivät tietävänsä aiheesta hyvin vähän. Tämä korjattiin konsultoimalla kehityksen yhteydessä esimerkiksi alan professoreita.

Vielä tällä hetkellä Ninja Theory ei ole täysin varma, mitä se on tekemässä seuraavaksi. Tarkoituksena sen olisi kuitenkin alkaa hahmotella jälleen asiaa nyt, kun Hellbladen julkaisun jälkeen tiimi on saanut jonkin verran hengähtää. Menestys itsenäisenä kehittäjänä voipi tarkoittaa vielä sitä, että studio haluaa jatkaa samalla linjalla tulevaisuudessakin.

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän Haerski kuva
Haerski

Erittäin hyvä juttu. Tällaisia yrittäjiä tarvitaan lisää, kun julkaisijalähtöinen bisnes pikkuhiljaa liikkuu poispäin kunnollisista yksinpelikokemuksista. Jännä, että useampikin studio on nyt vähälle aikaa lähtenyt downshiftaamaan ja siirtynyt omakustanteiden pariin osa vapaasta tahdostaan ja osa pakon sanelemana. Hienoa siis nähdä, että täysin itsenäisenäkin voi pärjätä isojenkin pelien maailmassa.

Käyttäjän snaketus kuva
snaketus

Hyvä peli, mutta ehkä inasen yliarvostettu. Alkoi meinaan jopa ottamaan aivoon se jatkuva äänien kuuleminen ja taistelu on niin barebones, että ei siitä saa mitään irti. Onneksi sain pelin ilmaiseksi, olisi 30 euroa ollut liikaa, ainakin itselle. 15 euroa on oikea hinta tälle. Näytti ihan siistiltä 4K 60 fps.

Indie-peliksi suunta on tosin oikea.

Käyttäjän Minte kuva
Minte

Vuoden paras peli, kirkkaasti. Itse pidin tarinasta, grafiikoista, näyttelystä ja taistelusta. Grafiikat ja eleiden animointi olivat sellaista tasoa, että varsinkin Ubisoftin pökkelöhahmot näyttävät Hellbladeen verrattuna kuin viime vuosituhannelta. Jopa uusin AC näyttää aivan hirveältä hahmoanimaatioiden osalta.

Käyttäjän Boblick kuva
Boblick

Niin huvittavaa luettava kun Hellbladen tekijät iloitsevat siitä, että peli lähestyy puolta miljoonaa myytyä kappaletta ja taas AAA pelijulkaisijat itkevät kun pelien tekeminen on niin kallista. AAA pelille tämä olisi aivan karmaiseva megafloppi, joka kenties kaataisi koko studion.

Hienoa siis Ninja Theorylle, että peli menestyy. Saisivat muutkin alkaa karsimaan kuluja ja kenties kehittämään pelejä pienemmillä tiimeillä ja budjetilla. Isot julkaisijat eivät toki enää pysty ylläpitämään koneistoaan tälläisillä peleillä ja näin "pienillä" myynneillä, mutta jospa siihen saumaan alkaisi kohoamaan yhä useampi itsenäinen studio.

Käyttäjän Patemies kuva
Patemies

Hellbladen tekijät ymmärsivät, että paremman tuoton saa julkaisemalla 4-6 h pitkiä pelejä useammin vaikkapa 4 kpl ja myymällä niitä 30-40 € hintaan, kuin tekemällä yhtä massiivista 24 h peliä vuosikausia ja pyytämällä siitä 60 €.

Mistähän tuo johtuu, että AAA-pelien pitää olla nykyään niin jumalattoman suuria? Jos kerran vain keskimäärin 10 % jaksaa pelata tarinakampanjan loppuun esimerkiksi Red Dead Redemptionista, niin ketä tällainen palvelee? Tuloksena on kalliita pelejä tekijöille ja ostajille, joiden loppuratkaisua suurin osa pelaajista ei näe kuin korkeintaan YouTubesta.

Kotaku: Nine out of 10 will not finished the game they are playing

Käyttäjän wexius kuva
wexius
Lainaus Patemies

Hellbladen tekijät ymmärsivät, että paremman tuoton saa julkaisemalla 4-6 h pitkiä pelejä useammin vaikkapa 4 kpl ja myymällä niitä 30-40 € hintaan, kuin tekemällä yhtä massiivista 24 h peliä vuosikausia ja pyytämällä siitä 60 €.

Mistähän tuo johtuu, että AAA-pelien pitää olla nykyään niin jumalattoman suuria? Jos kerran vain keskimäärin 10 % jaksaa pelata tarinakampanjan loppuun esimerkiksi Red Dead Redemptionista, niin ketä tällainen palvelee? Tuloksena on kalliita pelejä tekijöille ja ostajille, joiden loppuratkaisua suurin osa pelaajista ei näe kuin korkeintaan YouTubesta.

[url="https://kotaku.com/5832450/nine-out-of-10-will-not-finish-the-game-they-are-playing"]Kotaku: Nine out of 10 will not finished the game they are playing[/url]

Niinpä. Ei kaiken tarvitse olla eeppistä ja vaatia viimeisintä rautaa. Kevyitä, lyhyitä tai lyhyehköjä ja silti ikimuistoisia pelejä on paljon. Wadjet Eye Gamesin pikseliretroilut. Thimbleweed Park. Ehkä tulevaisuudessakin ikimuistoisimpana monista Night In the Woods. Daedalicilla hyvää tuotantoa.. Vaikka Elder Scrolls -fani olenkin ollut aina, kyllästyin pelaamaan TESO:a, koska sille grindaamiselle ei tule loppua. Kun päätarinan on parilla hahmolle pelannut, niin ei vain enää jaksa viilata. End game alkoi tylsistyttää ja pvp tuntuu päämäärättömältä. Aikaa tarvitsee niin paljon muuhunkin. EVE-Online jäi myös ajanpuutteen takia vaikka monta vuotta siihenkin kulutin, vaan ainoana mmo pelinä se edelleen kiinnostaa erittäin paljon. Seuraan pelaajia, turnauksia, maailman menoa jne. vieläkin toisinaan. 100 000 000+ skillpointtia. Ei huono..

Ainiin. Anthem on tulossa. Hmm. Nähtävääksi jää jaksaako siihen panostaa, varsinkin kun EA:n peli on.