Kehittäjät kritisoivat jälleen käytettyjen pelien kauppaa

28.03.2012 // Kirjoittanut: Paavo Niskala
11

Pelialan tunnetut nimet jatkavat käytettyjen pelien kaupan kritisoimista. Tällä kertaa äänessä ovat Frontier Developmentsin David Braben ja Silicon Knightsin Denis Dyack.

Dyack väittää GamesIndustry Internationalin haastattelussa, että käytettyjen pelien kauppa todellisuudessa tekee pelien tuottamisesta kalliimpaa. Se syö hänen mukaansa pitkän kantaman myyntiä eli niin kutsuttua häntää.

- Nykyään ei ole enää häntää. Suurin osa myynneistä saadaan kirjaimellisesti kolmen kuukauden kuluessa julkaisusta, mikä on luonut todella epäterveellisen ääritilanteen, jossa täytyy myydä todella nopeasti ja sen jälkeen tehdä mitä tahansa muuta saadakseen rahaa, Dyack perustelee.

Hän menee väitteissään jopa niin pitkälle, että väittää käytettyjen pelien kaupan tuhoavan vähitellen koko pelialan. Miestä pelottaa erityisesti ajatus siitä, että tuotantobudjetit kasvavat jälleen, kun siirrytään seuraavalle laitesukupolvelle.

- Meillä ei ole alana varaa 300 miljoonan dollarin budjetteihin. Uskon joillakin peleillä olevan, älkää käsittäkö minua väärin. Call of Dutyn kaltaisella pelillä, jos heillä oli 100 miljoonan dollarin budjetti, tai mikä tahansa heidän budjettinsa onkaan, heillä on varaa siihen. Se ei käsitä koko alaa, se on vain enemmänkin yksittäistapaus. Mutta mitä kaikki muut tekevät?

Braben puolestaan linjaa Gamasutran haastattelussa, että käytetyt pelit tuhoavat yksinpelien mahdollisuuden. Hänellä on henkilökohtaista kokemusta asiasta, sillä Frontierin The Outsider peruttiin kesken kehitystyön.

- Se [käytettyjen pelien kauppa] tappaa yksinpelit erityisesti, koska niistä myydään käytettyjä, ja se tarkoittaa, että ensimmäisen päivän myynnit ovat se ja se siitä, tehden niistä todella riskialttiita. Pelien loppuunmyyminen tapasi olla hyvä asia, mutta nykyään ihmiset, jotka ostavat pelin julkaisupäivänä, voivat hyvin päästä sen ja palauttaa sen, Braben sanailee.

Hänenkin mielestään käytettyjen pelien kaupalla on vaikutuksensa hintatasoon, myös kuluttajan päässä. Braben uskoo, että ilman sitä pelien hinnat saattaisivat laskea.

Remedyn Oskari Häkkinen kertoi puolestaan hiljattain, että Skyrimin kaltaisten pelien menestyminen antaa uskoa, että tarinavetoisille peleille ja yksinpeleille on edelleen tilausta.

Dyackin vetämä Silicon Knights ei ole viime vuosina päässyt menestyksestä nauttimaan. Studio muistetaan erityisesti surullisen kuuluisasta Too Humanista, jonka piti käynnistää eeppinen trilogia Xbox 360:lla. Peli kuitenkin floppasi täydellisesti.

Brabenin luotsaama Frontier puolestaan tuotti Xbox 360:lle karvaisia kissanpentuja pursuavan Kinectimalsin. Miehen suurimpia meriittejä on kuitenkin Elite-avaruuskaupustelun luominen.

Lähteet: GamesIndustry International, Gamasutra

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän zukans kuva
zukans

Mielestäni käytettyjen pelien myynti on osa peli kulttuuria, etenkin konsolien puolella. Itse en nykysin osta enää käytettyjä pelejä, koska saa paljon halvemmalla pc:lle pelkän pelin avaimen, tai ostan julkasuna. Myös se että pelinkehittäjät tekisivät parempia pelejä vaikuttaisi asiaan, eikä sillein miten nykysin menee. Tehdään peli joka on beta vaiheessa, julkastaan, pyydetään täyshinta siitä roskasta ja aletaan rahastamaan lisäsisällöllä. Uudet mp mapit pitäisi olla ilmaisia, eikä parista mapista pitäisi rahastaa 15e, kuten Aktivisionilla on tapana menetellä codin kanssa. Mielestäni tuo mitä EA harrastaa on väärin, eli osta peli uutena niin saat online passin tai jotain muuta peliin kuuluvaa mukaan, mitä et saa jos ostat käytettynä. Tuohan on sama asia kun ostaisi auton käytettynä, eikä sitä saisi tankata ennen kuin olet maksanu auton tekijälle määrätyn summan rahaa.

Käyttäjän Luffymcankka kuva
Luffymcankka

Pelaan Nintendon konsoleilla ja ostan 1st party pelit yleensä julkaisupäivänä. Olen yleensä aina ollut tyytyväinen uudesta Mariosta, Zeldasta, josta olen maksanut täyden hinnan. Käytettynä ostan vanhempia pelejä ja sellaisia pelejä, joiden laadusta en ole niin varma. Olisi todella ikävää jos käytettyjä pelejä ei olisi. Ostaisi kaupasta jonkun random-pelin 50-70 eurolla ja toteaa sitten että olipa täyttä kuraa. Jos tällaiselle linjalle lähdettäisiin niin pelit saisivat olla paljon halvempia. Saataisiinko niistä sitten tarpeeksi tuottoa?

"Pelien loppuunmyyminen tapasi olla hyvä asia, mutta nykyään ihmiset, jotka ostavat pelin julkaisupäivänä, voivat hyvin päästä sen ja palauttaa sen, Braben sanailee."

En tunne ketään joka tekisi näin, mutta kai tämä on mahdollista. :-/ Tehkää pidempiä pelejä sitten. Hyvä asia kuitenkin mielestäni on se, että konsoleille on nykyään erikseen retail- ja latauspelejä. Hauska moninpeli Bomberman, josta Super Nintendolla sai varmaan maksaa yli 500 vanhaa markkaa, lähtee nykyään lataukseen alle 10 eurolla (ainakin Wiiware-versio on 10€). Isot pelit levyissä kauppaan ja pienemmät ja yksinkertaisemmat latauspalveluihin. Saattaa käydä niinkin, että jonkin ajan päästä kaikki pelit ovat vain ladattavia pelejä, mitä on spekuloitu aika pitkään. Saa nähdä.

Käyttäjän Joku Sankari kuva
Joku Sankari
Lainaus

Hänenkin mielestään käytettyjen pelien kaupalla on vaikutuksensa hintatasoon, myös kuluttajan päässä. Braben uskoo, että ilman sitä pelien hinnat saattaisivat laskea.

MW3 ja Skyrim vieläkin täysihintaisena steamissa, vaikka molemmat ovat rikkoneet myynneillään ennätyksiä.

Käyttäjän Milkshake kuva
Milkshake

Heti piti mennä tarkistamaan kenen kirjoittama uutinen on kyseessä, kun etusivulla näin tuon suloisen kissakuvan.

Käyttäjän Sefriol kuva
Sefriol

Olkaa nyt ihmiset järkeviä. Se minkä vuoksi julkasijat (EA, Activision yms.) tekevät ns. online passeja ja lisäsisältöä tuotteen ensioston yhteydessä on se, että jälleenmyyjät eivät anna mitään osuutta käytettyjen pelien voitosta. Se on miljoonabisnes ja ainut syy miksi Gamestopin kaltaiset katukaupat ovat vielä pystyssä.
Esimerkkitapauksessa Matti ostaa pelin gamestopista 50€:lla, pelaa sen viikossa läpi ja "myy" sen takaisin Gamestopille saaden alennuksen uudesta pelista, jonka hän haluaa ostaa. Samalla Gamestop myy tämän Matin heille takaisin tuoman pelin 10€ halvemmalla, mutta saa loput täytenä voittona. Gamestop on myynyt pelin kahteen kertaan ilman, että toisella kerralla olisi tarvinnut antaa mitään pelin tekijöille. Hieno systeemi eikö?
Käytettyjen pelien myyminen tekee yhtäpaljon tai jopa enemmänkin vahinkoa peliteollisuudelle kuin piratismi. Tämän vuoksi katukaupat pelien osalta katoavat tulevaisuudessa, koska pelintekijät haluavat kaikki pelit ladattavaksi suoraan PSN, Xbox arcaden tai Steamin kaltaisten palvelujen kautta. Samalla se tietää käytettyjen pelien loppua.

Käyttäjän TkHX kuva
TkHX

Käytettyjen pelien kauppaa on ollut aina, eikä se ole hyvien pelien menestystä tappanut ennenkään. Huvittaa suorastaan ajatuskin, että koko peliala nyt yhtäkkiä kaatuu siihen, jos muutama nörtti pelaa pelinsä parissa päivässä ja vie sen sitten takaisin kauppaan käytettynä. Eipä taitaisi tuon pikkupiirin peleillä kovin suuri porukka päästä pelaamaan. Kyllä niitä uusia pelejä pitää kohtalaisen monta saada myytyä, ennenkuin niitä alkaa riittää tarpeeksi myös sinne käytettyjen hyllyyn.

Ylipäätäänkiin tuo käytettyjen pelien hylly korreloi varsin hyvin uusien pelien myynnin kanssa. Paljon myytyjä pelejä löytyy paljon myös sieltä käytettyjen hyllystä. Vähän myytyjä pelejä tuskin yhtään. Lopputulos on pelintekijöiden kannalta sama: paremman (tai suositumman, ei välttämättä sama asia) pelin tekijät saivat enemmän rahaa kuin sen huonomman pelin tekijät. Eikös sen näin pidäkin mennä?

Käyttäjän Airus kuva
Airus

En oikeastaan osta käytettyjä pelejä ja onhan kehittäjillä hyvät pointit. Kuitenkin ei ole taetta että ilman käytettyjä pelejä uusien pelien ostaminen kasvaisi mitenkään dramaattisesti. Tuskin kuluttajat käyttäisivät sen enempää rahaa vuodessa peleihinsä. Eri tapaus onkin ne henkilöt, jotka ostavat osapuilleen kaikki pelit käytettyinä. Jos tämä osuus on hyvin suuri, voisi asialle jotain tehdäkkin. Suomessa kuitenkin asiat vielä hyvällä mallilla ja netistä saa pelin uutena samaan hintaan, kuin Gamestopista käytettynä. Silloin tosin valtio ei saa verotuloja, jos halvimmalla ostaa ja taas jää yksi taho ilman tuloja. Lopputulos on tosiaan aika hankala. Periaatteessa joo en jaksaisi enää katsella noita helkutin online-passeja, mutta eivät ne tule loppumaan ja varmasti likaisempia temppuja tulee kuvaan jo lähiaikoina.

Käyttäjän peelopuu kuva
peelopuu

Itsehän ostin juuri huutonetistä käytetyn 360 slimin 250 gb plus 6 peliä 220 e ja olen huisin onnellinen. Tulevaisuudessahan tämä ei ole enää mahdollista. Paskinta on se jos siellä jossain latauspalvelussa on sitten niitten ladattavien pelien hinta siellä 70 euron päässä. Se mukava peli-harrastus muuttuukin yhtä äkkiä joksikin kummalliseksi rikkaitten lusmuiluks.

Käyttäjän Hoenir kuva
Hoenir

Ehdotus kehittäjille: Tehkää yksinpeleistä pitempiä tai uudelleenpeluu arvoltaan parempia. Totta kai ihmiset palauttavat pelit heti julkaisupäivänä kauppaan kun yksinpelit ovat yhdessä illassa rykäistyjä putkijuoksuja. Ja enemmän panostusta ja keskittymistä yksinpeleihin. Unohtakaa se v*tun moninpeli, en ole pelannut erinomaista, emotionaalista ja viihdyttävää yksinpeliä....en edes muista milloin viimeeksi.
Kiitos ensimmäisen mw:n jokaikisessä pelissä on täytynyt olla joku pirun moninpeli syömässä resursseja yksinpeliltä ja sen takia yksinpelit ovat olleet vähän sinnepäin vetäistyjä tuherruksia, joissa ei ole mitään omalaatuista tai mieleenpainuvaa, jotta sitä ei kannattaisi myydä eteenpäin.

Käyttäjän Mukaparska kuva
Mukaparska

Mites kuvittelisitte minun saaneen GTA san andreasin xboxille ilman käytettyjen pelien kauppaa? Minulla muuten oli vähän aika sitten oikein hyvä juttu tähän liittyen kun ajattelin mutta enhän minä sitä enää muista...