Kauhupeli Agony joutuu siistimään helvetillistä sisältöään / Uutiset / www.pelaajalehti.com

Kauhupeli Agony joutuu siistimään helvetillistä sisältöään

16.04.2018 // Kirjoittanut: Panu Saarenoja
8

Parisen vuotta kehitteillä ollut kauhupeli Agony on joutunut kohtaamaan vielä ainakin yhden mutkan ennen virallista julkaisuaan. Yhdessä vaiheessa maaliskuun lopulle jo luvatulla pelillä ei ole parhaillaan uutta virallista julkaisupäivää, sillä kehittäjät ovat viime aikoina saaneet painia sen ikärajan kanssa.

Agonyn Kickstarter-sivuilla julkistetun ilmoituksen mukaan Yhdysvalloissa ikärajoista päättävä ESRB oli yhdessä vaiheessa uhannut lätkäistä sille harvinaisen Adults Only -merkinnän (AO). Agonyn PlayStation 4- ja Xbox One -version kannalta se ei olisi ollut hyvä juttu, sillä sekä Sony että Microsoft eivät salli alustoilleen AO-merkinnällä varustettuja pelejä. Ylin sallittu raja on Mature (M), joka esimerkiksi Grand Theft Auto -sarjalle on tavanomaisesti lätkäisty.

Yleensä AO-merkintä irtoaa uhkapeleille ja hyvin pornografista sisältöä sisältäville tuotteille, joskin väkivalta voi olla myös vaikuttava tekijä. Helvettiin sijoittuvassa Agonyssa vaikuttaisi piisaavaan niin väkivaltaa kuin seksuaalisempaakin sisältöä. Julkaisija PlayWay onkin kertonut käyneensä ikärajasäätäjien kanssa aktiivista keskustelua siitä, miten se voisi saada ikärajaansa alemmaksi.

PlayWayn mukaan mitään pelistä tähän asti julkisesti näytettyä materiaalia ei ole jouduttu kuitenkaan sensuroimaan ja että pelin on edelleen määrä rankempi kuin mitä tähän mennessä on nähty.. Muutoksien pitäisi olla siis lähinnä hienovaraisia, kuten kamerakulmien hiomista. PlayWay on yhtälailla toki lupaillut, että sen suunnitelmissa on julkaistu pc:lle vielä päivitys, joka poistaa pelistä siihen ikärajasyistä tehdyt muutokset.

Animaatioesimerkkejä peliin jäävän sisällön luonteesta voi kurkata tästä. Ohessa on myös pelikuvavideo kymmenen kuukauden takaa.

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän gurgi kuva
gurgi

Sony ja Mikkis varsinaiset ilonpilaajat. Onneksi sentään pcllä ei tarvi sensuurista kärsiä täytyy venata sitten päivitystä.

Käyttäjän snaketus kuva
snaketus

Olisivat voineet julkaista pc:llä sensuroimattoman version. Nyt ei enää kiinnosta, kun tiedän, että se on sensuroitu, koska jostain syystä PEGI 18 ei tarkoita, että tuote on tarkoitettu vain aikuisille. Vai ESRB:täkö tässä pitäisi syyttää, koska se niitten M on ilmeisesti 17 eikä 18. Vittu mitä paskaa. Taas. Tässä on suurin syy miksi pelit ei koskaan tule olemaan vakavasti otettava media. Konsoleiden pitää kuolla ensin pois, tai sitten konsolivalmistajien pitää hyväksyä ESRB:n AO rating ja vanhempien ottaa vastuu lastensa kasvatuksesta ja settaa ne lapsilukot sinne pikku pekan pleikkariin. Vittu. Ärsyttää kun aikuiset ei saa itse päättää mitä katsoo tai pelaa.

Ja ei, en luota, että edes tuon pc-version päivityksen kanssa tulee enää sisältämään kaikkea alunperin suunniteltua sisältöä.

Käyttäjän Patemies kuva
Patemies

Tämä on väärin. En voi itse sietää sensuuria, oli kyseessä sitten kirja, elokuva tai peli. Ikävä kyllä tällainen laskee vääjäämättä omaa kiinnostusta tätä peliä kohtaan, etenkin kun tiedossa ei vielä ole, kuinka paljon ja mitä tarkalleen on sensuroitu.

Käyttäjän zappah kuva
zappah

En ehkä jaksa olla tai ole yhtä ärsyyntynyt kuin eräät täällä mutta on tuo ollut minustakin jo kauan ihan naurettavaa että koko peliä ei julkaista jos se on "vain aikuisille". Ei siinä PITÄISI olla mitään ongelmaa, vaan sitten se on aikuisille ja siinä se. Toki ärsyttää myös se, että ihan liian paljon mediaa pusketaan sitä K16-ikärajaa kohti vain isompien massien toivossa. Ymmärrän mutta en tykkää asiasta yhtään.

Käyttäjän ZackWii kuva
ZackWii

No ainakin pc versio saa patchin. Parempi kuin ei mitään

Käyttäjän Erik H. kuva
Erik H.

Toisin kuin kivikaudella oli aikuistuttava 14-vuotiaana, ihmiset elävät jo pidempään joten eiköhän aikuistumisenkin voi katsoa tapahtuvan vaikkapa siinä 20-30 ikävuoden välillä. 8)

Yhtä kaikki, vaikka pitäisi olla tietoinen mitä ostaa, minusta on hyvä olla tällaisiakin merkintöjä, kuten The Cat Lady -pelin alussa on punaista mustalla, että voi aiheuttaa haittoja muillekin kuin lapsille.
Tai sitten kauhu-merkinnän pitäisi riittää, mutta se annetaan K12-peleillekin.

Käyttäjän Haerski kuva
Haerski

Se mikä minua jaksaa ihmetyttää tässä AO-rätingin sensuroinnissa on se, että AO:n numeerinen ikäraja on sama 18v, kuin PEGI-18. Siitä huolimatta PEGI-18 porskuttaa ja ESRB-AO on pannassa.

AO:n ero PEGI-18:aan verrattuna on itse asiassa vain se, että PEGI:n piirissä realistinen seksuaalinen sisältö kuuluu itse asiassa PEGI-16:n piiriin ja PEGI-18 on varattu vain vastenmieliselle väkivallalle. ESRB:n AO-luokitusta taas määrittää ihmeellinen termi "prolonged", eli pitkitetty tai jatkuva väkivalta tai seksuaalinen sisältö. Vain vuotta nuoremman 17-vuotiaan (M rating) pää siis kestää vielä jos ruudulla vain vilahtaa graafista väkivaltaa tai seksiä, mutta jos joku maaginen sekuntimäärä ylittyy, niin silloin peli on ok vasta 18-vuotiaille. Tämä sekuntimäärä on varmaan laskettu varmuuskertoimineen sen pohjalta kauanko kristillisellä oikeistolla keskimäärin kestää älähtää peliväkivallasta ja varsinkin siitä kaiken mädätyksen ja moraalittomuuden alkulähteestä, eli peliseksistä.

Toisin sanoen tekopyhyyttä pahimmillaan. ESRB on typerä järjestelmä, jolla ei ole mitään tekemistä ainakaan meidän tuntemamme logiikan kanssa. Joko se joku väkivalta tai seksin kuvaus on ok vain 18-vuotiaille tai sitten se ei ole. Mitä hemmetin väliä sillä on, kuinka "pitkitettyä" tai "jatkuvaa" se on? Vastenmielinen väkivalta on vastenmielistä väkivaltaa ja graafinen seksuaalinen sisältöä on graafista seksuaalista sisältöä.

Lainaus zappah

En ehkä jaksa olla tai ole yhtä ärsyyntynyt kuin eräät täällä mutta on tuo ollut minustakin jo kauan ihan naurettavaa että koko peliä ei julkaista jos se on "vain aikuisille". Ei siinä PITÄISI olla mitään ongelmaa, vaan sitten se on aikuisille ja siinä se. Toki ärsyttää myös se, että ihan liian paljon mediaa pusketaan sitä K16-ikärajaa kohti vain isompien massien toivossa. Ymmärrän mutta en tykkää asiasta yhtään.

Itse asiassa PEGI-16:han on hyvinkin salliva ikäraja, jossa saa jo näyttää realistista väkivaltaa ja seksiä, mutta sattuneesta syystä peliala noudattaa tässä asiassa pääsääntöisesti tiukempaa ESRB:tä ja siksi meidänkin PEGI-16 -pelimme ovat usein hyvin pliisuja. ESRB:ssä kun Maturesta alempi luokka onkin jo Teen, joka kattaa iät 13-16 ja siinä saa näyttää väkivaltaa, mutta vain minimaalisesti verta. Seksistä saa vain vihjailla.

Omaan makuun PEGI-16 olisi varmaan se kaikkein osuvin luokka, koska monesti tuntuu, että ESRB-M/PEGI-18 -luokan peleissä sorrutaan vähän itsetarkoitukselliseen mässäilyyn realismin ja vahvan taiteellisen vision kustannuksella. PEGI-16 vaan on usein liikaa toivottu, koska jenkkien systeemistä ei löydy tällaista väliluokkaa lainkaan.

Tämän väliluokan puute on muuten varmaan yksi syy miksi pelit ovat niin polarisoituneet äärimmäisyyksiin. Kun jenkkilässä M on käytännössä ainut luokka, jossa saa näyttää realistista väkivaltaa, niin siitä luokituksesta otetaan sitten melkein aina kaikki irti, kun sinne kerran tähdätään.

Käyttäjän Smiling Nik kuva
Smiling Nik

ESRB taitaa olla se suurin ilonpilaaja kuitenkin yleisesti ottaen. Ainakin jenkeille.