Huhu: Microsoft valmistautuu ostamaan roolipelikehittäjä Obsidian Entertainmentin / Uutiset / www.pelaajalehti.com

Huhu: Microsoft valmistautuu ostamaan roolipelikehittäjä Obsidian Entertainmentin

9.10.2018 // Kirjoittanut: Panu Saarenoja
24

Roolipelikehittäjä Obsidian Entertainment saattaa olla pian osa Microsoftia. Lähderaporteistaan tunnettu Kotaku kertoo kuulleensa kolmelta asian suhteen informoidulta taholta, kuinka neuvottelut kaupoista ovat tällä hetkellä jo niinkin pitkällä, että enää on melkeinpä vain ajan kysymys, kun nimet ovat paperissa.

Vuonna 2003 perustettu Obsidian Entertainment on tähän asti ollut itsenäinen studio, joka on toimintansa aikana tehnyt paljon yhteistyötä useiden eri peliyhtiöiden kanssa. Sen viimeisimpiä luomuksia ovat olleet joukkorahoitetut Pillars of Eternity -roolipelit, mutta yhtälailla joukkoon mahtuu esimerkiksi Fallout: New Vegasin, South Park: The Stick of Truthin ja Star Wars: Knights of the Old Republic II:n kaltaisia tuotoksia.

Studio muodostui aikoinaan tietokoneroolipelikehittäjä Black Isle Studiosin entisestä henkilöstöstä. Historiaa sillä on siis ollut myös klassikoiden, kuten Planescape: Tormentin ja Icewind Dalen kanssa.

Obsidianin hankkiminen ei olisi mikään erityisen yllättävä veto Microsoftilta. Aiemmin kesällä se ilmoitti panostavansa omaan pelinkehitysvoimaansa hankkimalla peräti neljä tunnettua pelistudiota omistukseensa. Obsidian voisi hyvinkin olla looginen lisä tähän joukkoon. Kotakun raportin mukaan Obsidianin hankinta olisi Microsoftille nimenomaan keino panostaa sen pc-kehitystä, mikä on ollut osa yhtiön suunnitelmia viime aikoina.

Hieman kränää yhtiöiden välillä on ollut kyllä menneisyydessä. Xbox Onen julkaisun lähestyessä Obsidianin oli määrä tehdä Microsoftin julkaisema roolipeli Stormlands, joka kuitenkin kaatui osin erimielisyyksien värittämissä olosuhteissa.

Microsoft ja Obsidian ovat kieltäytyneet kommentoimasta huhuja. Obsidianin toistaiseksi julkistamatonta uutta roolipeliä julkaiseva Private Division ei sekään ole halunnut kommentoida asiaa muuten kuin toteamalla, että se on vastaisuudessakin tekemässä yhteistyötä Obsidianin kanssa. Private Division on osa 2K Gamesia.

Lähde: Kotaku

Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi.

Kommentit

Käyttäjän kreatti kuva
kreatti

Toivottavasti tämä ei tarkoita että heihei isometriset ja diipit roolipelit.

Käyttäjän Balnazzard kuva
Balnazzard

Voin jo kuvitella millainen paskamyrsky tästä joidenkin pelaajien keskuudessa nousee :D Monet tuntuivat vetävän herneen nenään jo Ninja Theory kauppojen kohdalla. Monien mielestä Microsofin pitäisi olemassa olevien kehittäjien ostamisen sijaan perustaa täysin uusia omia studioita, mutta tuo on niin aikaa vievää puhaaa, että jos Microsof haluaa pelejä ulos mahdollisimman nopeasti, niin se ei tyhjästä studioita perustamalla onnistu.

Hyvä vain että hankkivat näitä itsenäisenä pitkään kituuttaneita osaavia tiimejä alleen ja voitaisiin todellakin odottaa jatkossa Microsoftilta muutakin tripla A:n pelejä kuin Haloa, Gearsia ja Forzaa

Käyttäjän Boblick kuva
Boblick

En tiedä miten tätä voi puolustella niin, että tämä olisi jotenkin hyvä asia pelaajien kannalta. Ja vielä se jos tämä tarkoittaa sitä, että pelit tulevat PC-puolella vastaisuudessa vain Win 10 storeen.

Käyttäjän Balnazzard kuva
Balnazzard
Lainaus Boblick

En tiedä miten tätä voi puolustella niin, että tämä olisi jotenkin hyvä asia pelaajien kannalta. Ja vielä se jos tämä tarkoittaa sitä, että pelit tulevat PC-puolella vastaisuudessa vain Win 10 storeen.

no se on voi voi, paras vain totutella sen käyttämiseen....modaamisen kannalta voi toki olla huonompi juttu.

Sikäli tätä on helppoa puolustella että nyt Obsidianin luulisi pääsevän kehittämään jälleen suuren budjetin peliä ja kilpailu käy MSn uusien studio-hankintojen myötä huomattavasti mielenkiintoisemmaksi

Käyttäjän BadassBämbi kuva
BadassBämbi

*Suuri julkaisija* ostaa *rakastetun kehittäjän*

Näillä on niin loistava track record, what could possibly go wrong. Muutaman vuoden päästä tulee kiirellä sutaistu peli koska mikkis halusi jotain nopeasti pihalle, se ei myy koska keskinkertaista huttua, Obsidian pakettiin lopullisesti. Rinse and repeat ad infinitum

Käyttäjän Bloob kuva
Bloob

Itsenäisten kehittäjien määrän väheneminen ei todellakaan ole hyvä asia. Nohh, hyvät mikkisoftalle.

edit: eipä ole tosiaan hyvä track record MS:llä näiden studioiden elossapitämisessä

Käyttäjän Balnazzard kuva
Balnazzard
Lainaus Bloob

Itsenäisten kehittäjien määrän väheneminen ei todellakaan ole hyvä asia. Nohh, hyvät mikkisoftalle.

edit: eipä ole tosiaan hyvä track record MS:llä näiden studioiden elossapitämisessä

Katsoppa sinne Sonyn suuntaan, EAsta nyt puhumattakaan....ei Microsoftin historia noiden studioiden sulkemisen suhteen ole yhtään sen ihmeellisempi....ja itse asiassa pahempi kuin Microsoftilla.

Käyttäjän Refloni kuva
Refloni

Microsoft ei ole EA, mutta ei tämä silti kovin hyvältä näytä. Toisaalta on hyvä, että Obsidian saa rahaa ja joka pelin tekemiseen ei tarvita Kickstarteria, ja studio voi tehdä muitakin kuin isometrisiä pelejä. Toisaalta olen huolissani studion luovasta vapaudesta (heidän ylivoimaisesti isoin vahvuutensa) ja varsinkin siitä, että tulevista peleistä voidaan tehdä jotain Xbox- tai Windows Store -ekskluja.

Käyttäjän Haerski kuva
Haerski

En näkisi tätä välttämättä minään huonona asiana: Minustakin olisi mukava nähdä Obsidian taas jonkun suuremman budjetin pelin parissa ja Microsoft voi sen mahdollisuuden heille antaa. Eikä nyky-Microsoftilla varmasti ole vara kertakäyttää studioita 2000-luvun alun tyyliin, kun Sony niittää parhaillaan mainetta hyvin moninpuolisella ja laadukkaalla yksinoikeuskattauksellaan.

Myös tietyt käänteet Obsidianin sisällä ovat viime aikoina aiheuttaneet sen, etten näe studiota enää erityisen puhtoisessa valossa ja "korkeamman voiman" mukaantulo voisi sopivasti tuulettaa johtoportaassa vallitsevia asenneongelmia.

Viittaan siis Chris Avellonen, Obsidianin ex-osakkaan ja maineikkaan käsikirjoittajan, riitaisaan lähtöön studiosta ja sitä seuranneeseen kritiikkiin studion johtoa kohtaan. Avellonen mukaan Studion CEO Feargus Urquhart esimerkiksi piti vaimoaan studion palkkalistoilla, vaikkei tämä ollut minkäänlaisessa työsuhteessa. Avellonea vaadittiin myös lähtönsä yhteydessä allekirjoittamaan järjetön NDA ja kilpailukieltosopimus, ehtona osuutensa ulosmaksamiselle. Sanomattakin selvää, että Avellone ei allekirjoittanut, enkä tiedä onko riita ratkennut vieläkään. Hyvä kuitenkin näin, koska muuten esimerkiksi Avellonen työ Divinity: Original Sin II:n parissa ei olisi ollut mahdollista.

Kyseessä ei siis ole ihan sellainen pieni symppispelitalo, kuin se monen mielikuvissa näyttäytyy, vaan Obsidianissa melkeinpä ennemmin yhdistyy pienen sisäsiittoisen pelitalon ja ison korporaation pahimmat puolet.

Käyttäjän Boblick kuva
Boblick
Lainaus Balnazzard

no se on voi voi, paras vain totutella sen käyttämiseen....modaamisen kannalta voi toki olla huonompi juttu.

Heh, ei kyllä ollut pienintäkään aikomusta totutella sen kikkareen käyttämistä. Jääkööt sinne.