Downward Spiral: Horus Station / Arvostelut / www.pelaajalehti.com

Downward Spiral: Horus Station

5.09.2018 // Kirjoittanut: Jukka Moilanen
0

Tunnelmallinen avaruusseikkailu

Kotimaisen pelialan veteraanien perustama 3rd Eye Studios on julkaissut debyyttipelinsä. Downward Spiral: Horus Stationista saatiin maistiaisia jo viime vuoden puolella julkaistun lyhyen prologin muodossa, mutta nyt seikkailu on tarjolla täysimittaisena pelinä.

Downward Spiral: Horus Stationissa on ehtinyt tapahtua paljon reilun vuoden aikana. Alun perin sen kerrottiin ilmestyvän moniosaisena antologiana, mutta lopullinen peli päädyttiin kuitenkin paketoimaan yhtenäiseksi julkaisuksi. Kaiken kukkuraksi VR-pelinä alkunsa saanut projekti on pelattavissa kokonaisuudessaan myös ihan perinteisellä ruudulla.

Hylätylle avaruusasemalle sijoittuva Downward Spiral: Horus Station päästää pelaajat selvittämään aseman kohtaloa. Tarinaa kerrotaan ainoastaan ympäristön välityksellä, sillä pelissä ei ole lainkaan dialogia tai välikohtauksia. Aseman näytöt kertovat aika ajoin pelin tapahtumista, mutta pääasiassa tapahtumat on koettava tai pääteltävä ympäristöstä.

On hankalaa sanoa, kuinka Downward Spiral olisi toiminut jaksopohjaisena julkaisuna, mutta ainakin lopullisen sisällön näkökulmasta julkaisu kokonaisena pelinä on toimiva ratkaisu. Noin neljän tunnin mittainen tarina koostuu nimittäin parinkymmenen minuutin mittaisista kohtauksista, jotka jaksottavat pelikokemusta mukavasti. Useamman jakson peräkkäin pelaaminen paljastaa nimittäin Downward Spiralin kierrättävän sisältöä.

Pelin varrella vieraillaan jatkuvasti identtisissä huoneissa ja ratkotaan samoja pulmia kerta toisensa jälkeen. Heti alkumetreillä kohdattava virtalähteiden kytkeminen tehdään lähes täsmälleen samalla tavalla ainakin kolme kertaa pelin aikana, mikä herättää vääjäämättä epäilykset kiireessä tehdystä kehitystyöstä. Prologin julkaisusta ehti nimittäin kulua vain reilu vuosi lopullisen pelin ilmestymiseen, mikä on loppujen lopuksi hyvin lyhyt aika pienelle studiolle.

Downward Spiral: Horus Station VR

"3rd Eye Studiosin esikoinen on tunnelmallinen seikkailu, jonka sisältö on venytetty äärimmilleen."

Downward Spiral: Horus Station VR

Downward Spiral: Horus Station on kuitenkin näyttävä virtuaalitodellisuuspeli. Vaikka ympäristöt toistavat itseään, ne on suunniteltu ja toteutettu ammattitaitoisesti. Tunnelmallinen valaistus ja itsensä Ville Valon säveltämä musiikki luovat yhdessä virtuaalitodellisuuden läsnäolon tunteen kanssa jännittävän mysteerin. Tämä ei ole kauhupeli, mutta muutama yllättävä viholliskohtaaminen sai ainakin oman pumppuni jättämään pari lyöntiä välistä.

3rd Eye Studiosin esikoinen on tunnelmallinen seikkailu, jonka sisältö on venytetty äärimmilleen. Yksin tai yhdessä kaverin kanssa pelattavan tarinan lisäksi tarjolla on myös moninpeli, joka kuitenkin tuntuu lähinnä täytteeltä hyvän seikkailun rinnalla.

Downward Spiral: Horus Station on pelattavissa myös ilman virtuaalitodellisuusvisiiriä. Ratkaisu on poikkeuksellinen, sillä peli on käytännössä identtinen kummallakin pelitavalla.

Perinteisellä näytöllä pelattuna Downward Spiral menettää tenhoaan huomattavasti. Koska peli käyttää tavanomaisella ruudulla samoja tekstuureja ja malleja kuin suorituskyvyn kannalta paljon vaativammassa virtuaalitodellisuudessa, ympäristöt näyttävät teknisesti karummilta ilman visiiriä.

Pelitapojen välinen vertailu osoittaa myös virtuaalitodellisuuden voiman. Vastaavaan siellä olemisen tuntuun ei vain voi millään päästä perinteisellä ruudulla. Pelimaailma on VR:ssä niin paljon todentuntuisempi ja taistelut niin paljon jännittävämpiä, vaikkakin osin tähtäämisen hankaluuden vuoksi.

Tavallinen pelitapa on oiva lisä Downward Spiraliin, mutta ilman virtuaalitodellisuusvisiiriä sitä on kuitenkaan vaikeaa suositella.

7/10

Kehittäjä: 
3rd Eye Studios
Julkaisija: 
3rd Eye Studios
Peligenre: 
Toiminta, Seikkailu
Julkaisualustat: 
Sony PlayStation 4, Microsoft Windows