Oikea mielipide: Peliseksi on penteleen kiusallista / Blogit / www.pelaajalehti.com

Oikea mielipide: Peliseksi on penteleen kiusallista

7.04.2018 // Kirjoittanut: Johanna Puustinen
18
Oikea mielipide: Peliseksi on penteleen kiusallista

Pelaajalehti.comissa uskaltauduttiin viime viikolla tavanomaista rohkeammille vesille. Viikoittainen lukijakyselymme koski nimittäin tuota aiheista kutkuttavinta: seksiä. Tarkalleen ottaen gallup tiedusteli kävijöiltä näiden mielipiteitä videopeleissä nähdystä seksistä, ja noin puolet vastanneista kehtasi rehdisti kertoa toivovansa peleihinsä enemmän kiihkeitä kohtaamisia.

Olen enemmistön kanssa periaatetasolla samaa mieltä. Seksillä on vakavamminkin otettavissa viihdetuotoksissa paikkansa ja aikansa. Se palvelee fiktiossa yhtä moninaisia tarkoituksia kuin oikeassakin elämässä. Parhaimmillaan se on oleellinen osa juonenkuljetusta ja teoksen tuottamaa tunne-elämystä.

Yksi ongelma minulla ajatuksen kanssa kuitenkin on. Virtuaalipelehdintä on nimittäin penteleen kiusallista katsottavaa.

Lukijakyselyn yhteydessä käydyn keskustelun perusteella en suinkaan ole ainoa, joka tämän on huomannut. On universaali totuus, että kaikenlainen fyysinen romantiikka on virtuaalisessa muodossaan kammottavan näköistä. Käsittääkseni karmeus johtuu animoinnin vaikeudesta. Polygonihahmojen ontot kehot eivät käyttäydy kuin aitojen ihmisten vastaavat, ja kielipusuttelun kaltaiset kevätjuhlaliikkeet käyttävät kymmeniä kasvolihaksia, joita ei välttämättä ole simuloitu ollenkaan.

Yhteen muhinointikohtaukseen ei luonnollisesti voi tuhlata koko pelin animaatiobudjettia, joten lopputulos on usein pikemminkin robottimaista päiden yhteen puskemista. Hain tähän blogiin inspiraatiota BioWaren kuuluisanhirveistä kuherteluhetkistä, ja olin aidosti ja iloisesti yllättynyt, kun Mass Effect: Andromedan hahmojen huulet näyttivät todella koskettavan toisiaan satunnaisesti valitsemassani seksikohtauksessa. Suhteellisen normaalin oloista virtuaalisuutelua saatiin siis vartoa vuoteen 2017.

Koska moista on harvinaisen vaikeaa toteuttaa edes mukiinmenevästi, moni peli kiertää seksidilemman suosiolla kokonaan. Simit heiluttavat peittoa sydänten ympäröimänä, ja Fable-pelien ilotalot tarjoilevat pelaajalle vain mustaa ruutua. Moni korkeammallakin ikärajalla varustettu tapaus käyttää hyväkseen vähintään strategisia kuvakulmia ja kameraleikkauksia.

Kaikenlainen kiertely pitkälti mitätöi seksin roolin suurten tunteiden herättäjänä ja vahvan eläytymisen välineenä. Vaikka muovinukkejen muhinointi ei sykähdytä millään myönteisellä tavalla, ei kädenlämpöisellä vihjailulla päästä senkään vertaa pelaajien ihon alle. Seksuaalista jännitettä ei pureta tosielämässäkään tyydyttävästi pelkällä poskipusulla.

Toivoisin siis, että ennen kuin virtuaalista vispilänkauppaa ryhdytään normalisoimaan toden teolla, siitä saataisiin edes jotenkuten kestämiskelpoista. Liikkeenkaappausteknologia edistyy suurin harppauksin ja tulevaisuus on täällä kuulemani mukaan pian, mutta siihen asti harkitsen digitaaliselibaattia. Palataan asiaan vuonna 2025!

Johanna Puustinen

Kommentit

Käyttäjän Hayarigami kuva
Hayarigami

Taas yksi blogikirjoitus, jossa haikaillaan realismin perään. Tällä kertaa seksin yhteydessä.

Vaikka kaikkea ei näytettäisi tai se näytettäisiin hieman kömpelösti, niin pystyväthän ihmisaivot täydentämään mielikuvan. Kun luemme romaanissa seksikohtausta, näemme vain sanoja, joiden perusteella aivomme luovat mielikuvan tilanteesta. Miksei sama toimisi peleissä? Katsomme hieman kömpelösti animoitua seksikohtausta, mutta aivoissamme tilanne näyttäytyy täydellisempänä.

Lainaus

Kaikenlainen kiertely pitkälti mitätöi seksin roolin suurten tunteiden herättäjänä ja vahvan eläytymisen välineenä.

Tuossa kommentissa näkyy muuten hyvin idän ja lännen kulttuuriero. Lännessä halutaan tuohon tapaan mahdollisimman suoraa näyttämistä, ilman kiertelyä. Tämä näkyy täällä myös naisten pukeutumisessa, jossa avonaiset kaula-aukot ym. kroppaa paljastavat ominaisuudet naisten vaatteissa eivät ole epätavallisia. Sen sijaan Japanissa seksuaalisesti mielenkiintoisena koetaan usein asiat, joissa asioita nimenomaan peitellään ja kierrellään. Tämä näkyy myös paikallisessa vaatetyylissä, sillä naisten vartaloa paljastavat vaatteet ovat paljon harvinaisempia. Toinen huomio on se, että joidenkin teosten seksikohtauksissa blurraavaa sensuuria käytetään, vaikkei olisi pakko. Ajattelutapa mielikuvituksesta oleellisena välineenä seksikokemuksessa tuntuukin olevan Japanissa selvästi yleisempi kuin lännessä, vaikka toki Japanissa suoraa näyttämistäkin on.

Käyttäjän Boblick kuva
Boblick

Samaa mieltä sen kanssa, että seksi peleissä on todella kiusallista katseltavaa. The Witcher 3:ssa ne oli jotenkin onnistuttu samaan peliin mukaan niin, että ne eivät olleet pelkkää teinien kiusoittelua. Animointi nyt oli mitä oli ja kamerakulmat tarkoituksella peitteleviä ja varsinainen muhinoinnin kuvaaminen jäi vähemmälle. Ja toisaalta en edes ymmärrä miksi sitä pitäisi näyttääkkään enempää? Jos blogistin "seksuaalista jännitettä ei pureta tosielämässäkään tyydyttävästi pelkällä poskipusulla" linjalle lähdetään, niin eikö se olisi silloin parasta, että näytetään kaikki ihan suoraan penetraatiosta lähtien kuten pornossa ikään? Tässä en siis ole samaa mieltä, vaan vihjailu ja peittely toimii paremmin. Typerän muhinoinnin katselu ei palvele mielestäni yhtään mitään, vaan on täyttä ajanhukkaa niin peleissä kuin TV/Elokuvissakin. Jos haluaa runkkumatskua niin netistä sitä saa ilmaiseksi.

Käyttäjän wlizer kuva
wlizer

Minusta tyhmää jos peleissä on seksiä pelkän seksin vuoksi. Nykyisinki seikkailu/romanssi on peleissä mennyttä kauraa.
Haluan peleissä olla jossain muissa maailmoissa kuin tässä seksin täytteisessä ja väkivaltaisessa nykymaailmassa. Sitä varten pelit mielestäni ovatkin taidemuotona kehitetty.

Käyttäjän wlizer kuva
wlizer
Lainaus Hayarigami

Taas yksi blogikirjoitus, jossa haikaillaan realismin perään. Tällä kertaa seksin yhteydessä.

Vaikka kaikkea ei näytettäisi tai se näytettäisiin hieman kömpelösti, niin pystyväthän ihmisaivot täydentämään mielikuvan. Kun luemme romaanissa seksikohtausta, näemme vain sanoja, joiden perusteella aivomme luovat mielikuvan tilanteesta. Miksei sama toimisi peleissä? Katsomme hieman kömpelösti animoitua seksikohtausta, mutta aivoissamme tilanne näyttäytyy täydellisempänä.

[quote]Kaikenlainen kiertely pitkälti mitätöi seksin roolin suurten tunteiden herättäjänä ja vahvan eläytymisen välineenä.[/quote]

Tuossa kommentissa näkyy muuten hyvin idän ja lännen kulttuuriero. Lännessä halutaan tuohon tapaan [i]mahdollisimman suoraa näyttämistä[/i], ilman kiertelyä. Tämä näkyy täällä myös naisten pukeutumisessa, jossa avonaiset kaula-aukot ym. kroppaa paljastavat ominaisuudet naisten vaatteissa eivät ole epätavallisia. Sen sijaan Japanissa seksuaalisesti mielenkiintoisena koetaan usein asiat, joissa asioita nimenomaan peitellään ja kierrellään. Tämä näkyy myös paikallisessa vaatetyylissä, sillä naisten vartaloa paljastavat vaatteet ovat paljon harvinaisempia. Toinen huomio on se, että joidenkin teosten seksikohtauksissa blurraavaa sensuuria käytetään, vaikkei olisi pakko. Ajattelutapa mielikuvituksesta oleellisena välineenä seksikokemuksessa tuntuukin olevan Japanissa selvästi yleisempi kuin lännessä, vaikka toki Japanissa suoraa näyttämistäkin on.

Yli-seksualisointi ja perversiot on vasten-mielinen ilmiö nykyaikana. Itse juuri pakenen sitä kulttuuria video-peleihin, mutta nyt ilmeisesti massat haluaaa ettei sinnekkään voi paeta.

Käyttäjän Johanna Puustinen kuva
Johanna Puustinen

Tosissaan tehdyn seksikohtauksen ja yltiögraafisen, lähikuvatun runkkumatskun välillä on onneksi matkaa. Itsestäni vain tuntuu oudolta, jos todella realistista väkivaltaa ja raakoja tunteita sisältävä peli tarjoilee pelkkää mustaa ruutua, kun parhaimmillaan kymmeniä tunteja jahdattu romanssi tulee vihdoin huipennuspisteeseensä. Ylle linkattu Mass Effect -kohtaus on oikeastaan varsin hyvä esimerkki siitä, mihin suuntaan tahtoisin muidenkin ihmissuhdedraamojen suuntaavan.

Käyttäjän edqe kuva
edqe

Kirjoituksen kanssa hyvin pitkälti samaa mieltä. Onneksi vaivaannuttavat välianimaatiot pystyy usein kuitenkin hyppäämään yli. Toivottavasti näiden animaatioiden viilaamisen sijaan budjetti käytettäisiin kuitenkin esimerkiksi tekoälyn ja simuloinnin kehittämiseen, joissa löytyy työtä vielä aivan riittämiin.

Pelien keskustelumekanismit ovat usein erittäin rajalliset, mikä saattaa johtaa tahtomattaankin peleissä "seksikohtauksiin". Esimerkiksi juuri Mass Effectissä, jossa saa olla varovainen mitä sanoo, ettei peli vedä pitkälle johdettuja johtopäätöksiä.

Lainaus Hayarigami

Taas yksi blogikirjoitus, jossa haikaillaan realismin perään. Tällä kertaa seksin yhteydessä.

Eikö ole kuitenkin toivottavaa että markkinoille saataisiin myös pelejä, jotka ovat mahdollisimman realistisia niin väkivallan kuin myös seksin suhteen?

Ehkä tuo oli vain toteamus, mutta valitettavan usein olen törmännyt kommentteihin, ettei realismiin pitäisi peleissä pyrkiä vaan "pelit pitäisi olla pelejä". En koskaan oikein ymmärtänyt tuota ajatusta.

Käyttäjän velor85 kuva
velor85

Kyllä väkivalta menee seksin edelle peleissä.Kumman valitset seksin tai väkivallan jos puhutaan pelimaailmassa, Niin väkivallan.Eiks runkkaus pelejä ole jo olemassa ,Ettei tarvitse odottaa mitään seksi kohtausta. Ja mistä sitä tietää vaikka tulisi Call OF duty kaltainen peli mutta aseena on seksi =D

Käyttäjän Erik H. kuva
Erik H.

Itse taas nykyään teen peleissä mieluummin muuta kuin naitan hahmoja toisilleen. Pelihahmot saakoot pitää hellyydenosoituksensa heidän välisinään(/yksityisinä), poikkeuksena tietysti miesten ja muiden väliset hellyydenosoitukset, joita maailmassa näkee muutenkin niin harvoin.

Ja Hayarigamilta(kin) jälleen poikkeuksellisen loistavia huomioita..! Paras olisi tietenkin jäljitellä romanien pukeutumista, jossa naisten vaatetyyli ei kerro mitään kehon muodosta.

Käyttäjän Nelia19 kuva
Nelia19

Jeps, samaa itsekin kommentoin aiemmin, eli lähes kaikki seksikohtaukset mitä olen peleissä todistanut ovat olleet kömpelöitä ja kiusallisia. Mass Effect -trilogia (plus Andromeda) on joidenkin parien kohdalla juuri siinä rajalla, sen ME3:n ylilipevän musiikin voisi jättää pois ja animointiin enemmän luonnollisuutta, niin oltaisiin jo paremman puolella. Heavy Rain puolestaan pisti myötähäpeän kaakkoon.

Olisi ihan hyvä että tietyn ikärajan peleissä voitaisiin näyttää seksiä hyvällä maulla ja yrittää näin vähentää sitä stigmaa. Ehkä niiden pakollisten median ja poliitikkojen "hui hui pornoa pelissä!!1" reaktioiden jälkeen asiaan jo totuttaisiin. Seksi seksin vuoksi ei ole se päämäärä, eikä seksi edes ole kaikkien parisuhteiden huipentuma tai tavoite, mutta joskus se toimii hyvänä suhteen kehityksen osana.

Käyttäjän Johanna Puustinen kuva
Johanna Puustinen
Lainaus Nelia19

Seksi seksin vuoksi ei ole se päämäärä, eikä seksi edes ole kaikkien parisuhteiden huipentuma tai tavoite, mutta joskus se toimii hyvänä suhteen kehityksen osana.

Preach!