Kommenttiosio-blogi: Tiedän missä asut, ämmä / Blogit / www.pelaajalehti.com

Kommenttiosio-blogi: Tiedän missä asut, ämmä

18.11.2017 // Kirjoittanut: Johanna Puustinen
12
Kommenttiosio-blogi: Tiedän missä asut, ämmä

Milloin sinut on viimeksi uhattu tappaa?

Oliko uhkaus ansaittu, vai oliko se kenties jonkun muun vika? Milloin sinut on viimeksi uhattu tappaa vaikkapa esimiehesi tekemän päätöksen johdosta? Tiedät kyllä hyvin, mistä puhun: kokouksessa, johon sinua ei todellakaan ollut kutsuttu, tehtiin typerä päätös, ja alta aikayksikön myös sinun postilaatikkosi oli täynnä virtuaalisia vihakirjeitä suivaantuneilta asiakkailta. No, sitä sattuu.

Entäpä läheisesi? Onko heitä uhkailtu? Miten kumppanisi suhtautui asiaan?

Ai, näin ei olekaan käynyt? Ollaanpa sitä nyt kovin etuoikeutettuja. Koetetaanpa toisenlaista lähestymistapaa. Milloin sinä olet viimeksi uhannut tappaa jonkun?

Olen nimittäin tällä viikolla kuullut kerrottavan, että tappouhkaus on täysin perusteltu viestinnän muoto, jos jokin harmittaa oikein kovasti. Oletko huomannut saman? Internetin viisaiden tietäjien mukaan paras tapa saada äänensä kuuluviin – ja vaikka edellä mainitun päätöksentekijän korviin – on kiusata, haukkua ja uhkailla jokaista vastaantulijaa. Se on asiakkaan oikeus.

Sitä paitsi jokainen uhkauksen saaja on kuulemani mukaan ansainnut sanat omilla teoillaan. Mitäpä ovat moisten urveloiden palveluksessa. Sitä saa, mitä tilaa.

Oletan siis, että kaikki tekevät sitä. En tiedä, miksi en ole vielä itse ymmärtänyt hypätä tappouhkausjunaan. Ehkä en ole ollenkaan käsittänyt, miten tehokas vuorovaikutustapa se oikein onkaan. Jostain syystä olen kuvitellut, että jos joku asia ei miellytä minua henkilökohtaisesti, minun ei ole pakko tukea sitä esimerkiksi rahallisesti. Selkeästi olen ollut aivan väärillä raiteilla. Olenpa ollut höpsö.

Tottahan se on, että jos kaikki minun kanssani eri mieltä olevat ja epämiellyttävästi käyttäytyvät ihmiset passitettaisiin kaasukammioihin tai puukotettaisiin kadulla, maailma olisi ihanan harmoninen paikka asua. Kukaan ei kuolemanpelossa uskaltaisi ärsyttää minua, ja videopelitkin tehtäisiin vain minua varten – ilmaiseksi, tietenkin. Oikeasti, miksen ole keksinyt tätä ennen?

Aivan niin. Tietenkin siksi, että tappouhkaukset ovat järjettömän huono idea ja niitä viattomille pelinkehittäjille jakelevat ihmiset henkisesti päiväkotilasten tasolla. Totta!

Johanna Puustinen

Bloggarin jälkihuomio: Tämä blogikirjoitus on kynäilty ennen kuin pelisivusto Kotaku paljasti tappouhkauksista kertoneen Electronic Artsin työntekijän todennäköisesti valehdelleen työpaikastaan. Tämä yksittäistapaus ei kuitenkaan pyyhi historiankirjoista kaikkia viimeisen viikon aikana verkkoon syydettyjä vihaviestejä, joista pieni murto-osa löytyy tämän tekstin linkkien takaa.

Kommentit

Käyttäjän Lockdownn kuva
Lockdownn

Tappouhkaukset netissä ovat oikeasti hyvin sairas asia. En tiedä mitä pelaajien päässä liikkuu, kun ovat mielestään oikeutettuja uhkaamaan toisen henkeä esim. hyvän pelin mikromaksujen takia.

Ihmetellyt myös, miksi minun olisi pitänyt tappaa itseni kun olen tiimipelissä pelannut huonosti, tai eritavalla kuin minun olisi haluttu pelaavan.

Käyttäjän snaketus kuva
snaketus
Lainaus Lockdownn

Tappouhkaukset netissä ovat oikeasti hyvin sairas asia. En tiedä mitä pelaajien päässä liikkuu, kun ovat mielestään oikeutettuja uhkaamaan toisen henkeä esim. hyvän pelin mikromaksujen takia.

Ihmetellyt myös, miksi minun olisi pitänyt tappaa itseni kun olen tiimipelissä pelannut huonosti, tai eritavalla kuin minun olisi haluttu pelaavan.

Tai edes huonon pelin mikromaksujen takia.

Käyttäjän Angel of Death kuva
Angel of Death

Kiitos näitten tappouhkauksia lähettävien höyrypäiden ei jonkun muun asiallista ja aiheellista kritiikkiäkään ole tarvetta ottaa vakavasti, ne voidaan haudata raivomailien alle.

Käyttäjän OsKu kuva
OsKu

Internet näyttää ihmisten parhaimmat ja pahimmat puolet.

Käyttäjän Provenmental kuva
Provenmental

Koetin tuossa kaivella muistia, mutta ei muistunut mieleen kuin yksi kerta tässä vuoden sisällä, kun Battlefield 1:ssä joku peppukipeä vihollinen uhkasi tappaa minut, äitini, isäni ja oikeastaan koko sukuni. Vastaukseni oli kutakuinkin jotain sarkastista hikisten nörttien uhkailusta ja kuinka sellaiset saavat minut suorastaan tärisemään pelosta. Tyyppi ei sen jälkeen enää mitään sanonut, eikä ole ovella näkynyt, että joko ei ollut hirveän tosissaan tai on aikamoinen operaatio käynnissä pääni menoksi.

Iso osa noista tappouhkauksissa netissä on vain perätöntä höyryämistä, koska netissä on niin matala kynnys laukoa kutakuinkin mitä vaan, kun ei tarvitse sanoa niitä kasvotusten tai ääneen ja voi piileksiä nimimerkin takana. En anna hirveänä painoarvoa jollekin tappouhkaukselle esim. pelin sisällä, mutta jos esimerkiksi jokin kaunis päivä postista löytyisi tyttäreni kuva ja puukko, niin silloin kyllä ottaisin viranomaisiin yhteyttä. Konkreettisempi uhka on muutenkin jotain, mille viranomaiset ylipäätään tekevät jotain. Ei ole kokemusta, mutta veikkaan, etteivät ole jokaisen nettihuutelijan perään lähdössä.

Tappouhkaukset ovat joka tapauksessa kuitenkin todella sairasta käytöstä, erityisesti, kun se kohdistetaan ihmisiin joilla ei ole asian suhteen mitään tekemistä tai päätäntävaltaa, ja vielä sitäkin enemmän, jos se kohdistetaan perheisiin ja muihin, joilla on vielä vähemmän tekemistä asian kanssa. Lisäksi sellainen järjetön hihhulointi vie täysin pohjan sekä huomion kaikelta asialliselta kritiikiltä, jolloin alkuperäiset ongelmat voidaan haudata kaikessa hiljaisuudessa.

Toinen ääripää on sitten nämä hihhulit, jotka hakevat huomiota tekaistuilla tappouhkauksilla. Ne taas syövät uskottavuutta oikeilta tappouhkauksilta ja lisäksi vahingoittavat pelaajien mainetta valtavirran keskuudessa. Ei se ainakaan terveempää ole käyttää vakavia asioita poliittisten päämäärien tai kuuluisuuden saavuttamiseksi.

Käyttäjän markusbob kuva
markusbob

Lähinnä nämä 12-vuotiaiden "kys" ja äiti-vitsit herran vuonna 2017 pistää naurattamaan. Asioita joita ei internetistä pois saa niin kauan kun ollaan kasvottomia.

Käyttäjän mecha_no_maniac kuva
mecha_no_maniac

Sitten on vielä kaikki ne naispuolisiin pelaajiin/pelien parissa työskenteleviin ihmisiin kohdistuneet raiskausuhkaukset. Sama mentaliteetti kuin noissa tappouhkauksissa - valtaosaa ei olla tarkoitettu edes puoliksikaan tosissaan, mutta silti ihka aidon rikosnimikkeen käyttö omassa "läpällä kirjoitetussa uhkauksessa" pidetään ihan harmittomana kettuiluna, peräti ihan oikeutettuna toimintana...

Sitten jos nämä uhkaajat saavat jopa jonkun rangaistuksen käytöksestään - olipa kyseessä nyt sitten raiskaus- ja/tai tappouhkaus- niin tyypit vaan pyörittelee silmiään ja sössöttää jotain siitä "Että en mä sitä tosissaan tarkoittanut - se oli vaan harmitonta pilailua.".

Osa tuommoisista tyypeistä voi oikeastikin olla niin kujalla, että ymmärrys ei riitä siihen miten tämmöinen toiminta on suorastaan LAITONTA... Mutta eiköhän joukkoon mahdu myös niitäkin, jotka tietävät touhun olevan laitonta, tietävät tasan tarkkaan, että tuon uhkausviestin vastaanottaa joku elävä ihminen, mutta tyypeillä ei riitä empatiaa saatikka henkistä kypsyyttä myöntää sitä, miten alhaista ja säälittävää heidän toimintansa todellisuudessa on.

Miten surkea ego (sekä aivokapasiteetti) täytyy ihmisellä olla, että tappo/raiskausuhkausten lähettäminen saa jotenkin heidän olonsa tuntumaan paremmalta? Ihan oikeasti? Lapset ja nuoret ovat oma lukunsa (en sano, etteivätkö hekin ole kykeneviä tajuamaan, miten älyvapaata hommaa tämä on), mutta auta armias kaikki ne aikoja sitten täysi-ikäisyyden saavuttaneet AIKUISET, jotka vajoavat tuolle tasolle... Voi vain miettiä millainen temperamentti heillä on muussakin elämässään, jos silkka videopeliin liittyvä harmi saa mutterit napsahtamaan tuolla tavoin.

Käyttäjän laurihon kuva
laurihon

Kaikenlainen "huutelu" netissä nimimerkillä tai ilman voitaisiin nykypäivänä rikollistaa. Kyllä kaikki negatiivinen voitaisiin vähintään luokitella laittomaksi uhkaukseksi tai kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. IP-osoitteellahan nuo saadaan kiinni.
Ihan törkeää muutenkin uhkailla työntekijöitä vaikka todellisuudessa se pomo on aina vastuussa palkallisien toimista.

Käyttäjän gurgi kuva
gurgi
Lainaus

laurihon Su, 11/19/2017 - 00:13

Kaikenlainen "huutelu" netissä nimimerkillä tai ilman voitaisiin nykypäivänä rikollistaa. Kyllä kaikki negatiivinen voitaisiin vähintään luokitella laittomaksi uhkaukseksi tai kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. IP-osoitteellahan nuo saadaan kiinni.

Ollaanpa sitä nyt kiihottuneita sananvapautta vastaan, vedä käteen jos se vaikka helpottaisi.

Käyttäjän zappah kuva
zappah

Uhkaukset sikseen mutta kyllä nimimerkit sun muut vapaat nettijutut pitää säilyttää eikä älykääpiöiden takia menettää yksityisyyden suojaa.

Itse ihan tarkoituksella kirjoitan mieluummin nimimerkillä, sillä omalla nimelläni en yksinkertaisesti sanoisi asioita yhtä suoraan kuin korkeintaan tutuille. Jäisi keskustelut vähemmälle.

Toisaalta yksi syy, miksi en halua nimeäni julki, on juuri se että porukka on välillä niin hermot kireällä että tiedä mitä joku sekopää keksii tehdä ja koputtelee kohta ovella tms.