Yesterday Origins

5.01.2017 // Kirjoittanut: Jarkko Fräntilä
0

Perinteitä kunnioittaen aikuiseen makuun

Espanjalainen Pendulo Studios on tehnyt vanhan koulukunnan seikkailupelejä jo vuodesta 1994 asti. Yesterday Origins on jatkoa alkuperäiselle Yesterday-seikkailulle, joka ilmestyi vuonna 2012. Parhaiten studio tunnetaan Runaway-seikkailupelisarjasta, johon ilmestyi 2000-luvulla kolme osaa.

Tarina kertoo John Yesterday -nimisestä miehestä, joka on kuolematon. Origins-tarina pureutuu nimensä mukaisesti siihen, miten kuolemattomuus sai alkunsa. Seikkailu vie monella eri aikatasolla pelaajan aina keskiajalta Pariisin boheemeille nykykaduille ja sieltä Lontooseen, New Yorkiin sekä Hollantiin saakka. Kuvallinen kerronta on hieman tönkköä, ja jokaisen kaupungin tunnistaa lähinnä kuvaan ängetyistä kuuluisista maamerkeistä. Tämä ei kuitenkaan haittaa, sillä kuin huomaamatta peli tarjoilee dialogissaan ja kerronnassaan pelaajalle pieniä yksityiskohtia kaupunkien historiasta ja erikoisista yksityiskohdista.

Yesterday Origins on perinteinen seikkailupeli hieman Syberian ja vaikkapa Maniac Mansionin hengessä. Tavaroita yhdistellään toisiin tavaroihin, jotka sitten yhdistellään joko henkilöön tai kolmanteen asiaan. Kun asioita on yhdistellyt tarpeeksi, laukeaa tapahtumaketju, joka vie tarinaa eteenpäin. Paria kohtaa lukuun ottamatta seikkailun ongelmat on helpohko selvittää loogisesti. Yesterday Originsin pelaakin läpi muutamassa illassa.

Yesterday Originsin aikuinen maailma erottaa sen tavallisista klikkaa ja yhdistä -seikkailuista. Hahmot ovat inhimillisiä yksilöitä selvästi toisistaan erottuvine luonteenpiirteineen. Erityismaininta on annettava pelin raakuudelle. Pelillä on perinteiseksi seikkailupeliksi todella kova K18-ikäraja. Sarjakuvamaisesta tyylistään huolimatta ikärajaa voi pitää pelin sisällön takia jopa ymmärrettävänä. Pelit osaavat harvoin järkyttää, mutta selvästi aikuisten asioiden äärellä ollaan, kun eräs pelin naishahmoista (ja toinen pelaajan ohjastamista päähenkilöistä) ampuu alkutaipaleella itseään kasvoihin, koska ei halua naamallaan näkyvän vanhenemisesta kieliviä ryppyjä.

Okkultismia ja Da Vinci -koodi -henkistä salaliittotouhua sisältävä peli tuntuu alussa silkalta höpöhöpöltä. Noin kymmenen tunnin seikkailun aikana sen tyylilaji muuttuu kuitenkin vanhenemista ja kuolemanpelkoa käsitteleväksi liki kaunokirjalliseksi teokseksi, joka pitää otteessaan. Tarina ja sen sisältö pelastavat paljon, sillä itse pelin pulmat evät ole ihan sieltä oivaltavimmasta päästä.

Välillä pulmat ovat jopa tylsiä. Malliesimerkki siitä nähdään seikkailun alussa, kun pelaajan pitää etsiä mustetta tulostimeensa – ihan oikeasti. Harva asia on oikeassa elämässä yhtä ärsyttävä kuin mustekasetin loppuminen kesken tulostuksen. Voit vain kuvitella, kuinka kuivakkaa sellaisen etsiminen pelimaailmassa on. Lievästä tyhjäkäynnistä huolimatta pelin pelaa mielellään läpi ihan sen juonen takia nähdäkseen, mitä seuraavaksi tapahtuu.

Yesterday Origins on seikkailupeli seikkailupeliveteraaneille. Sen hidastempoinen, eurooppalainen eteneminen ja tarinankerronta eivät välttämättä vedä kaikkia puoleensa, mutta teksti- ja dialogipohjaisesta kerronnasta intoutuvien kannattaa ehdottomasti hankkia se itselleen.

7/10

Kehittäjä: 
Pendulo Studios
Julkaisija: 
Meridiem Games
Peligenre: 
Seikkailu
Julkaisualustat: 
Sony PlayStation 4, Microsoft Windows
Pegi-ikärajat: 
K-18
Pegi-merkinnät: 
Kiroilu, Väkivalta