Rime / Arvostelut / www.pelaajalehti.com

Rime

10.07.2017 // Kirjoittanut: Paavo Niskala
0
Rime

Poika ja torni

Pelialan megatrendeihin kuuluvat massiiviset avoimet pelimaailmat pullollaan tekemistä ja aina vain yksityiskohtaisemmiksi yltyvät taustatarinat. Siinä sivussa markkinoille hiipii kuitenkin salaperäisyyteen ja sanattomaan kerrontaan luottavia itsenäisten kehittäjien intohimoprojekteja, jotka onnistuvat koskettamaan pelaajaa kalliimpia isoveljiään enemmän. Sellainen on espanjalaisen Tequila Worksin Rime.

Rimen alussa nuori poika huuhtoutuu tuntemattomalle saarelle. Pelaajalle ei suorasanaisesti kerrota, mitä pitäisi tehdä, mutta hienovaraiset vihjeet tökkivät oikeaan suuntaan, kunhan ympäristöä alkaa tutkia. Kevyen tasoloikinnan ja ongelmanratkonnan jälkeen maisemat ja tunnelma vaihtuvat vähitellen unelmalomasta aavistuksen painostavaan ja lopulta jopa synkän masentavaan.

Kerronta noudattaa ohjeistuksen tapaan vähäsanaista linjaa. Kenttien välissä tarinaa kuljetetaan lyhyillä takaumapätkillä, joilla ei näytä olevan suoranaista yhteyttä pelitapahtumiin. Nuori poika kohtaa matkallaan hämmentäviä kaksijalkaisia robotteja, veikeän ketun ja pahaenteisiä ihmismäisiä olentoja, jotka saavat arvailemaan. Ympäristöön piilotetut salaisuudet antavat vihjeitä suuremmasta tarinasta, mutta tunteisiin vetoava kokonaisuus hahmottuu todella vasta pelin lopussa.

Rimen pulmatilanteet ovat varsinkin alkupuolella todella yksinkertaisia. Vähitellen niissä tuodaan esille nokkelia kikkoja, joita ei kuitenkaan kehitetä merkittävästi eteenpäin. Varsinaisen ongelmanratkonnan sijaan voidaankin puhua enemmän askareista, jotka eivät palkitse todellisella onnistumisen tunteella. Sen sijaan pulmien ja tasoloikinnan yksinkertaisuus korostaa ohjauksen pientä epätarkkuutta ja usein kangertelevaa ruudunpäivitystä.

Onnistumisen tunnetta suurempi palkkio piilee Rimen ulkoasussa. Pulmien ratkomisesta ja tasoloikinnasta selviämisestä palkitaan ihastuttavilla visuaalisilla kikkailuilla sekä kerrassaan komeilla maisemilla. Suoraviivaiset haasteet myös varmistavat, että pelaaja ymmärtää ratkaisun nopeasti ilman suurempaa ohjeistusta eikä jää jumittamaan yksittäiseen ongelmaan vaan etenee jatkuvasti.

Tequila Works luottaa vahvasti siihen, että Rime onnistuu koskettamaan pelaajaa tämän hämmennyksestä huolimatta. Poikaan ja matkakumppaneihin rakentuu kieltämättä lyhyen seikkailun aikana hentoinen side, jota vähitellen aletaan repiä rikki pelin loppupuolella. Tunnelataus jäisi täysin puolitiehen ilman David Garcian erinomaista musiikkiraitaa. Sen voimaannuttavat ja surevat sävelet korvaavat täydellisesti puuttuvan dialogin.

Rimen vaikuttavuus kärsii, sillä loppuhuipennuksen paljastamaa teemaa ei sidota riittävän selkeästi pelitapahtumiin. Siksi dramaattisuus tuntuu aavistuksen itsetarkoitukselliselta. Toisaalta peli ei myöskään ole niin omaperäinen, että se ponnahtaisi lajityypin klassikoiden rinnalle. Nuoren pojan matkan käy mielellään läpi, mutta se ei jää kummittelemaan mielen perukoille nokkeluudellaan.

7/10

Kehittäjä: 
Tequila Works
Julkaisija: 
Grey Box
Peligenre: 
Seikkailu
Julkaisualustat: 
Microsoft Xbox One, Nintendo Switch, Sony PlayStation 4, Microsoft Windows
Pegi-ikärajat: 
K-7
Pegi-merkinnät: 
Kauhu, Väkivalta