Purrfect Date / Arvostelut / www.pelaajalehti.com

Purrfect Date

4.03.2018 // Kirjoittanut: Miika Huttunen
1

Kissasaarella sattuu ja tapahtuu

Visual novel -pelit eli interaktiiviset tarinat ja niiden deittisimulaattorien alalaji ovat ehkä alun perin japanilainen ilmiö, mutta tehdään niitä myös täällä lännessä. Eräs niistä on kahden hengen englantilaisen indietiimin kehittämä Purrfect Date, joka on kaikkien lukutaitoisten kissaihmisten unelmapeli.

Pelin tapahtumapaikkana toimii salaperäinen Kissasaari. Pelaaja saapuu saarelle avustamaan siellä toimivaa professori Pawpuria, joka tutkii saarella asuvia kissoja. Säyseämpien kissojen lisäksi saarella sijaitsee myös salaperäinen vaarallisia villikissoja täynnä oleva alue, jonne kukaan ei mene. Syykin selviää pelaajalle pian: villikissan raapaisu aiheuttaa taudin, joka muuttaa kantajansa pikkuhiljaa kissaksi. Taudin sivuvaikutuksena pelaaja saa kuitenkin myös kyvyn puhua saaren kissojen kanssa.

Pelaajan tehtävänä on löytää parannuskeino tautiin sekä selvittää saaren salaisuudet kissoihin tutustumalla, saarta tutkimalla ja työtehtäviä suorittamalla. Iso osa tästä on kissojen kanssa seurustelu. Deittailun suhteen touhu on varsin harmitonta, ja kyse on enemmänkin juonikuvioiden avaamisesta eri kissojen kautta. Jokainen katti on selkeästi oma persoonallisuutensa, joista jokainen löytää taatusti omat suosikkinsa. Itseäni eniten viihdyttivät hippikissa Trixie ja vahvoista juomista nauttiva irkkukatti McMurphy.

”Purrfect Datea ei pidä erehtyä luulemaan pelkäksi kevyeksi vitsipeliksi, vaikka alku antaisi niin olettaa.”

Purrfect Datea ei pidä erehtyä luulemaan kevyeksi vitsipeliksi, vaikka alku antaisi niin olettaa. Kun ensimmäiseltä tutkijahahmolta loppuu aika saarella kesken, valitaan uusi ja palataan hommiin. Tämän myötä saaren tapahtumat ja hahmojen käytös saavat kuitenkin vakavamman ja pahaenteisemmän ilmapiirin, kun pelaaja alkaa tajuta, että asukkaat ymmärtävät paljon enemmän saaren tapahtumista kuin pelaajahahmolle paljastavat. Etenkin tutkimusapulaisten jatkuva salaperäinen katoaminen ei tunnu herättävän minkäänlaista huolta professori Pawpurissa, vaikka hän selkeästi tiedostaa asian. Tästä muodostuva mysteeri koukuttaa pelaajan ruudun ääreen loppuratkaisuun saakka.

Koska kyseessä on visual novel, pelaaminen itsessään on lähinnä valintojen tekemistä: mitä päivän aikana haluaa tehdä, minkä kissan kanssa haluaa viettää aikaa tai mitä valintoja tietyissä tapahtumissa tekee. Valintojen vaikutus nähdään etenkin pelin viimeisessä osiossa, jossa tarinan eri säikeet vedetään yhteen. Suurin osa pelaamisesta on ruudulla olevan tekstin lukemista, joten onkin onni, että sitä lukee ilolla. Peliä ei syyttä ole kehuttu hyvästä ja älykkäästä käsikirjoituksesta.

Tarina ja tapahtumat avautuvat hyvällä rytmityksellä, ja kaikissa hahmoissa on enemmän syvyyttä kuin aluksi voisi luulla. Villeimpinä hetkinään peli myös karkaa varsin happoisiin kuvioihin. Kissojen kanssa käytävissä henkilökohtaisissa keskusteluissa ja kohtauksissa on puolestaan hyvin aikuismainen maku, vaikka peli myös selkeästi tiedostaa, että koko sen idea on jo lähtökohtaisesti hyvin hassu.

Purrfect Date on hyväntuulinen ja sydämellinen peli ihmisiltä, jotka selkeästi rakastavat kissoja. Turkin alta paljastuu onneksi myös hyvin kirjoitettu tarina, jonka mysteeri vie mukanaan. Kuten pelin mainosvideo osuvasti toteaa, kiinnostut pelistä kisujen ansiosta mutta alat pelata sitä tarinan vuoksi.

8/10

Kehittäjä: 
Bae Team
Julkaisija: 
Bossa Studios
Peligenre: 
Seikkailu
Julkaisualustat: 
Apple iPad, Apple iPhone, Apple OSX, Microsoft Windows

Kommentit

Käyttäjän Vaapukkamehuw kuva
Vaapukkamehuw

Vaikuttaa ihan mielenkiintoiselle.