Mount & Blade: Warband / Arvostelut / www.pelaajalehti.com

Mount & Blade: Warband

3.10.2016 // Kirjoittanut: Jukka Moilanen
4
Mount & Blade: Warband -arvostelu

Sotaratsun kuolonkorinat

Mount & Blade: Warband on varsin erikoinen konsolijulkaisu. Peli saapui pc-pelaajien käsiin jo vuonna 2010, jonka jälkeen sisältöä täydennettiin parilla laajennuspaketilla. Xbox One- ja PS4-julkaisu tapahtuikin heti perään kuusi vuotta myöhemmin, luonnollisesti ilman laajennusten tai lukemattomien modien tuomaa sisältöä. Mutta ei anneta yksityiskohtien häiritä, vaan katsotaan, kuinka vanha sotaratsu porskuttaa.

Turkkilaisen TaleWorlds-studion kehittämä Mount & Blade: Warband on keskiaikaiseen, joskin kuvitteelliseen, pelimaailmaan sijoittuva toimintaroolipeli. Kuuden sotaisan osapuolen kansoittama Calradia on hedelmällistä maaperää pelaajalle, joka sotajoukkoineen ottaa osaa alueen valtataisteluihin tavalla jos toisellakin. Mainetta ja kunniaa kartutetaan tietysti ajan henkeen pääasiassa miekkaa heiluttaen.

Yksinpelikampanja koostuu pitkälti itseään toistavien tehtävien suorittamisesta avoimessa pelimaailmassa. Roolipelielementit rajoittuvat lähinnä kokemuspisteiden keräämiseen ja hahmonkehitykseen, jotka tarjoavat toki paljon mahdollisuuksia sovittaa hahmoaan omaan pelityyliinsä.

Pelin suola on kuitenkin taisteluissa. Keskiaikaisilla aseilla sotiminen on hauskaa puuhaa, etenkin ratsailta. Miekkojen, peitsien, jousien ja muiden väkivaltavehkeiden heiluttaminen on juuri niin epätarkkaa ja brutaalia kuin voisi odottaakin. Taistelut tiivistyvät usein kymmenpäisten sotajoukkojen kahakointiin sekamelskassa, jonka hallitsemattomuus on tavallaan jopa kaunista.

Mount & Blade: Warband -arvostelu

"Lopputuloksen perusteella konsolikäännös onkin ollut lähinnä viitsimisestä kiinni, sillä ylimääräistä vaivaa pelin sovittamiseksi ei ole nähty."

Mount & Blade: Warband -arvostelu

Ulkoasunsa puolesta Mount & Blade: Warband ei sen sijaan ollut kaunis peli edes alkuperäisen julkaisunsa aikoihin, eikä ikääntyminen ole vaikuttanut ainakaan positiivisesti pelin ulkoasuun. Parhaimmillaankin karua grafiikkaa ei ole juuri konsoliversiota varten viilattu. Luvassa on siis paljon kulmikkaita hahmomalleja ja suttuisia tekstuureja. Äänityöskentelyn tuotantoarvot ovat samalla tasolla grafiikan kanssa.

3D-moottorin käytännöllistä karuutta on vielä helppoa sietää, mutta käyttöliittymänhirvitys on kelvottomuudessaan kokonaan omaa luokkaansa. Fonttikokoa ei ole viitsitty sovittaa kotikonsolien katseluetäisyyksille, joten televisiota joutuu tuijottamaan nenä ruudussa kiinni tai tihrustamaan silmät ristissä sohvalta käsin. Kaiken kukkuraksi pelin kuvan kokoa ei voi sovittaa television näyttöalaan ollenkaan, joten omalla ruudullani kohtuuttoman iso osa käyttöliittymästä jäi näkymän ulkopuolelle.

Mietin ensin, miksi Mount & Blade: Warband edes viitsittiin tuoda konsoleille kuusi vuotta pelin julkaisun jälkeen. Lopputuloksen perusteella konsolikäännös onkin ollut lähinnä viitsimisestä kiinni, sillä ylimääräistä vaivaa pelin sovittamiseksi ei ole nähty. Olisikin aiheellisempaa kysyä, miksi Mount & Blade: Warbandia viitsisi pelata alkuperäistä sisällöttömämpänä, kömpelömpänä ja kaikin puolin kehnompana versiona?

4/10

Mount & Blade: Warband on onnistunut keskiaikainen taistelusimulaatio, mutta konsoliversio jää pahasti kuusivuotiaan pc-julkaisun jälkeen.

Jukka Moilanen

4/10

Kehittäjä: 
TaleWorlds
Julkaisija: 
Ravens Court
Peligenre: 
toimintaroolipeli
Julkaisualustat: 
Microsoft Xbox One, Sony PlayStation 4
Pegi-ikärajat: 
K-16
Pegi-merkinnät: 
Väkivalta

Kommentit

Käyttäjän lindario kuva
lindario

Katoinkin juuri eilen Gamestopissa, että: "Wtf, M&B pleikkarille?". Pelin julkaisu ilman moditukea on erityinen kardinaalimoka; kun on kokeillut Floriksen, L'Aiglen, Brytenwaldan, AD1257:n, The Last Daysin, SW Conquestin, Gekokujon, Clash of Kingsin ja Nova Aetaksen kaltaisia huimia tekeleitä, niin natiivi-peli muuttuu verrannollisen sisältököyhyytensä johdosta käytännössä pelikelvottomaksi. Ja sitä näyttää konsoli-portti olevan ihan muutenkin.

Käyttäjän Haerski kuva
Haerski
Lainaus

Kaiken kukkuraksi pelin kuvan kokoa ei voi sovittaa television näyttöalaan ollenkaan, joten omalla ruudullani kohtuuttoman iso osa käyttöliittymästä jäi näkymän ulkopuolelle.

Jaahas, arvostelijan TV:ssä on vielä yliskannaus päällä. Ongelma kannattaa korjata TV:n asetuksista, niin tulee kerralla ja lopullisesti kuntoon. Etsi asetus 1:1 pixel mapping, direct pixel tms. Ei tuota "ominaisuutta" enää nykypäivänä mihinkään tarvitse, mutta silti se taitaa olla oletuksena päällä useimmissa televisioissa. Heikentää vain kuvanlaatua venyttelemällä ja skaalaamalla kuvaa.

Sanoisin, että nykypäivänä on jo kohtuullista olettaa, että pelaajat osaavat säätää televisionsa kuvanlaadun kohdilleen. UI:n skaalaus lienee mukana peleissä enää sen takia, että joissain antiikkisissa televisioissa yliskannausta ei saa pois päältä... tai sitten pelinkehittäjät eivät halua vastuulleen osaamattomien käyttäjien kaitsemista.;)

Käyttäjän samitarium kuva
samitarium

Harmittaa tuo 100 äijän battlesize... Itse peli on kuitenkin lähes 10 vuotta vanha ja minun 7 vuotias läppärikin pyöritti jo 300+ miehen taisteluita. 2010 ilmestynyt Warbandihan oli vain versio alkuperäisestä, jossa dlc mukana. Tuli kuitenkin ostettua. Ylivoimaisesti suurin osa aikuis-iästä on mennyt tämän parissa.

Käyttäjän Suora kuva
Suora

Todella outo valinta konsoliportiksi. Onkohan vain markkinointia M&B2:ta varten? Tuleeko se konsoleille? Noh modit eivät ainakaan.