Life is Strange: Before the Storm, Episode 1: Awake / Arvostelut / www.pelaajalehti.com

Life is Strange: Before the Storm, Episode 1: Awake

6.10.2017 // Kirjoittanut: Johanna Puustinen
0
https://www.pelaajalehti.com/arvostelut/life-is-strange-before-the-storm-episode

Tarina voimattomuudesta

Life is Strange sattuu. Se yllättää pelaajansa ja viiltää aidosti. Mutta siinä missä sarjan ensimmäinen osa luotti tunnešokkiin, ei vastikään julkaistu esiosa Before the Storm yritä piilotella sydämen vereslihalle riipivää luontoaan edes alkuvaiheissaan.

Koska uusi peli sijoittuu aikaan juuri ennen ensimmäistä osaa, on vaikea kertoa sen juonesta mitään oleellista pilaamatta sitä seuraavia tapahtumia. Kainon Maxin sijaan pääosaa esittää tällä kertaa tämän paras ystävä Chloe, jonka menneisyys oli tuskan keskiössä myös emopelissä. Mitään paljastamatta sanottakoon, että on tavattoman raskasta kohdata jälleen tutut kasvot ja elää läpi hetkiä, joiden lopputuleman tietää etukäteen.

Asetelman rakentaneet käsikirjoittajat ovat kuitenkin löytäneet tapoja taikoa illuusion valinnanvarasta. Allekirjoittaneelle Before the Storm – kuten ensimmäinen Life is Strange – on pohjimmiltaan rakkaustarina, mutta muunlaisiakin polkuja päätökseen vaikuttaisi olevan. Vaihtoehtoisille tulkinnoille annetaan tilaa, ja hahmojen välisten suhteiden vivahteet lasketaan pelaajan käsiin niiden syvyyttä uhraamatta.

Kevyt roolipelaaminen oli jo ensimmäisessä pelissä oleellinen osa sitä tunnesidettä, jonka pelaaja loi sen maailmaan ja hahmoihin. Tällä kertaa vaikutus voimistuu, koska valinnat eivät muokkaa vain Before the Stormin tapahtumia, vaan myös pelaajan henkilökohtaista käsitystä aiemmin koetusta tarinasta. Lopputulos on aina sama, mutta matkalla päätepisteeseen on uskomattoman paljon väliä.

Life is Strange: Before the Storm -arvostelu

"On tavattoman raskasta elää läpi hetkiä, joiden lopputuleman tietää etukäteen."

Life is Strange: Before the Storm, Episode 1: Awake -arvostelu

Maisemien kauneutta houkutellaan ihailemaan Before the Stormin jokaisessa mutkassa. Emopelistä tutut surumieliset hekumointihetket on viety uudelle tasolle, ja jokainen tunnetasolla tai juonellisesti merkittävä kohtaus suorastaan huutaa pysähtymään. Kiirettä ei ole, eikä peli ole parhaimmillaan, jos sille ei ole valmis antamaan aikaa – oli kyse sitten teiniangstissa vellomisesta tai vaikkapa vain koulun vahtimestarin demoraidan kuuntelusta.

Osa Life is Strangen viehätystä lieneekin se, ettei kaikkien hienojen hetkien edes tarvitse liittyä suoraan tarinan punaiseen lankaan. Ensimmäinen peli pursui kiehtovia sivuraiteita, ja myös Before the Stormin debyyttiepisodi kätkee sisälleen muun muassa täysin pätevän pöytäroolipelikampanjan, joka antaa hengähdystauon henkiseltä terrorismilta.

Tauon tarinahehkutukselta puolestaan tarjotkoon pikainen tiivistelmä pelimekaniikoista, joka lienee pakko hoitaa pois alta ennen loppukaneetteja. Emopelin vetonaula, ajan kelaus, puuttuu Before the Stormista tyystin, mutta lopullisuus on pelissä päivän sana, eikä ominaisuutta jää kaipaamaan. Chloen niskoittelijaluonteelle sopivasti tilalle on keksitty hauska kettuilumekaniikka, jonka voisi väittää ammentavan inspiraatiota Monkey Islandien solvausmiekkailusta. Peli sisältää myös kovasti toivotun kohtausvalikon, jonka avulla lopputekstit katsottuaan voi palata takaisin saavutuksia keräilemään.

Tuntuu suorastaan väärältä puida pelillisiä turhanpäiväisyyksiä sen tunnemyrskyn kourissa, jonka Before the Storm nostattaa jo ensimmäisessä jaksossaan. Kivistystä rinnassa on vaikea välittää lehden sivuilla, mutta se on vahvasti läsnä vielä päiviä kokemuksen jälkeen. Kokeilkaa, niin näette.

9/10

Kehittäjä: 
Deck Nine
Julkaisija: 
Square Enix
Peligenre: 
Seikkailu
Julkaisualustat: 
Microsoft Xbox One, Sony PlayStation 4, Microsoft Windows
Pegi-ikärajat: 
K-16
Pegi-merkinnät: 
Kiroilu, Huumeet, Väkivalta

Nostoja