Football Manager 2015 / Arvostelut / www.pelaajalehti.com

Football Manager 2015

7.01.2015 // Kirjoittanut: Miikka Lehtonen
0

Askel se on pienikin askel?

Football Manager on futismanageripelien kuningas. Niin on ollut suunnilleen koko pelin yli 20-vuotisen historian ajan. Niiden vuosien aikana peli on kehittynyt, muuttunut ja parantunut tasaista vauhtia, joskus suuremmilla loikilla, mutta usein lukuisilla pienemmillä tavoilla. Niin on tänäkin vuonna: ominaisuuslistasta ei löydy mitään suurta pelinmuuttajaa, mutta kylläkin kymmeniä ellei satoja pienempiä parannuksia, uudistuksia ja tuunauksia.

Kuten aina ennenkin, Football Manager on puhdasta futismanagerointia. Se antaa pelaajansa hypätä miltei minkä tahansa futisseuran puikkoihin, oli kyse sitten Manchester Unitedin kaltaisesta megajoukkueesta tai jostain suomalaisesta divariporukasta. Tämän jälkeen pelaajan lautaselle lapataan vastuuta useammaltakin taholta. Pelaajien hankinta, treenaus ja opastaminen ovat tietenkin osa kuviota, samoin kuin taktiikoiden kehittely niin ennen pelejä kuin niiden aikanakin.

Oppimiskynnys on edelleen huiman korkea, sillä kun pelin käynnistää, edessä on hillitön nappuloiden ja valikoiden rivistö, jonka kautta pääsee säätelemään kaikkea mahdollista. Pelaajille annetaan isällisiä puhutteluja, seuran omistajilta pyydetään lisää rahaa, lehdistön kysymyksiin vastaillan, kulmurien antajia pohditaan, syöttökuvioita ja niiden tempoa mietitään… Tekeminen ei tunnu loppuvan koskaan.

Tämän kaaoksen hahmottaminen, saati sitten hallitseminen, vaatii pitkää pinnaa ja todennäköisesti myös pelaajien kirjoittamien oppaiden lukemista ja valmiiden taktiikoiden latailua netistä. Silloinkin kannattaa valmistautua siihen, että ensimmäiset päivät ja viikot saa turpaansa sellaisiltakin vastustajilta, joille oma joukkue ei ehkä oikeasti yleensä häviäisi. Lopputulokseen vaikuttaa niin monta asiaa, eikä nyyppä – tai edes vähän enemmän pelannut – aina pysy tilanteen tasalla.

Tämä on toki totta kaikista sarjan aiemmistakin peleistä, joten mitä uutta on tapahtunut siinä toivossa, että Football Manager 2014:n ostajat ostaisivat tämänkin vuoden painoksen? Ihan rehellisesti sitä selvitellessäni jouduin turvautumaan netin apuun, koska varsinaisessa pelissä se ei ollut mitenkään ilmiselvää.

Tämän vuoden suuri juttu on ilmeisesti ollut abstrahointi. Sen sijaan, että Wayne Rooney olisi kylmästi ”kärkipelaaja/piilokärki”, hän soveltuu vaihtelevasti ja saumattomammin erilaisiin rooleihin. Ilmeisesti myös Rooneyn fiilikset niin hänen manageristaan kuin kavereistaankin vaikuttavat entistä enemmän. Ihan rehellisesti sanoen uudistus ei ole suunnaton vallankumous: nyt vain näkee – toivottavasti – vihreän eri sävyin, miten hyvin pelaajat omaan pelisuunnitelmaan sopivat.

Toki pinnan alla on tapahtunut kamalasti muutakin. Pelaajatiedot on taas tuotu ajan tasalle, käyttöliittymää muuteltu, mahdollisuuksia lisätty, simulaatiota syvennetty, animaatioita tuunailtu ja niin edelleen. Siitä huolimatta Football Manager 2015 tuntuu välivuodelta.

Sports Interactiven väellä on selvästi käynnissä suurempi projekti, jonka lopputulosta en uskalla edes arvailla. Se on oletettavasti jotain, joka tekee pelistä entistä paremman ja realistisemman kokemuksen. Mutta Football Manager 2015 ei ole vielä perillä. Se on hädin tuskin matkalla.

Niinpä pelatessani huomasin kerran toisensa jälkeen pohtivani, että niin hyvä kuin peli onkin, en rehellisesti sanoen osaisi oikein keksiä syytä Football Manger 2014:n päivittämiselle. Uusille tulokkaille kyseessä on tietenkin hieno paikka hypätä fantastisen pelisarjan pariin, ja he voivat huoletta henkisesti lisätä arvosanaan pisteen tai pari. Veteraanit voinevat odotella alennusmyyntiä.

7/10

Kehittäjä: 
Sports Interactive
Julkaisija: 
Sega
Peligenre: 
Strategia
Julkaisualustat: 
Apple OSX, Microsoft Windows
Pegi-ikärajat: 
K-3
Pegi-merkinnät: 
Online