F1 2015 / Arvostelut / www.pelaajalehti.com

F1 2015

7.08.2015 // Kirjoittanut: Aake Kinnunen
0

Toimii kuin McLaren-Honda

Codemastersin vuosittaisen F1-pelin saapuminen tuntuu jotenkin aina yllätykseltä verrattuna EA Sportsin urheilupeleihin. Tälle kaudelle studio kuitenkin päivitti pelimoottoria ja samalla vanhemman sukupolven konsolit vaihtuivat uudempiin.

Oikeassa elämässä kausi 2015 on vasta puolivälissä, mutta pelissä on mallinnettu osuvasti tämänhetkiset voimasuhteet. Selkeimmin ne tuntuvat televisioselostuksessa, jonka kommentit on kohdistettu lähinnä Lewis Hamiltoniin ja Nico Rosbergiin. Käytännössä autot ovat kuitenkin melko tasaväkisiä, joten aidonnäköinen tuloslista lienee enemmän tekoälyohjelmoinnin ansiota. Siispä omat haaveet Pastor Maldonadon mestaruudesta voi toteuttaa hyppäämällä venezuelalaisen rattiin itse.

Sisältöä F1 2015:ssä ei ole kummoisesti. Uutena kausitilana on Pro Season, jossa simuloidaan F1-kuljettajana olemista, sillä esimerkiksi flashback-takaisinkelaus puuttuu kokonaan ja ainoana kamerakulmana on ohjaamonäkymä. Muissa tiloissa kisaviikonlopun pituuden saa säätää itselleen sopivaksi melko vapaasti nopeutetusta aika-ajosta aina täysimittaisiin kierrosmääriin. Harmittavasti poissa ovat menneiden vuosien klassikkoformulat, oman kuljettajan luonti sekä jaetun sohvan moninpeli.

Nettimoninpeli toimii teknisesti hyvin, eivätkä ihmispelaajat käyttäydy tekoälyä roistommin kuin ainoastaan äänichatissä. Suurimmaksi ongelmaksi nousi seuran löytäminen, sillä valmiiksi koteloidut pelitilat tuntuvat kunnianhimoiselta tavalta hajauttaa vähäistä pelaajamassaa. Valitettavasti moninpelikautta ei voi tallentaa, mikä haittaa kaveriporukan liigasuunnitelmia merkittävästi.

Uudistuneen pelimoottorin myötä F1 2015 on aiempaa realistisempi ajettava. Erityisen realistinen se ei ole vieläkään, mutta tarjoaa melko viihdyttävän esityksen Formula 1:n ohjastamisesta. Peliohjaimella ajellessa edessä on tosin kimimäisiä spinnauksia, mikäli luistoneston kytkee pois päältä. Ajoavustimista saa onneksi säädettyä itselle sopivan kokonaisuuden niin pädille kuin ratillekin. Ratilla ajaessa tarkempi kontrolli todella näkyy kierrosajoissa, mutta voimavaste tuntuu kovin löysäranteiselta täydelläkin teholla.

Varikolla autoista voi säätää muutamia perusjuttuja, kuten etusiiven vaikutusta tai rengaspaineita. Ajon aikana jarrubalanssin muuttaminen, polttoaineen säästäminen ja DRS-järjestelmän käyttö vaativat pelaajalta kykyä rytmittää kierroksensa. Energiankeräysjärjestelmän hienoudet ja turva-autot tosin loistavat poissaolollaan. Oma kisainsinööri antaa asiallista palautetta kilpailutilanteesta, ja mikäli mikrofoni on kytkettynä, voi kisainssille yrittää jutella takaisinkin.

Valitettavasti F1 2015:n moottori kärsii suorituskykyongelmista. Juuri ennen arvostelua ilmestynyt versio 1.02 korjasi suurimman osan merisairaasta aaltoilusta, mutta esimerkiksi nykivät sivupeilit ovat edelleen riesana. Vastapainoksi ei ole luvassa edes erityisen kaunista graafisuutta, sillä pelin ulkonäkö jättää toivomisen varaa jopa jälkitallennuksissa. Hiukan omituisesti myös flashback-takaisinkelaus on uudelleenkatselun takana eli virheiden korjaamisesta tulee valikkoreissu.

F1 2015 jättää myös fanin kylmäksi, sillä Sky Sportsilta kopioitua televisiotyyliä lukuun ottamatta se ei tarjoa mitään tarttumapintaa kilpasarjan fanittamiseen. Kuljettajien haastatteluilla tai autojen esittelyillä varustettuna tilanne olisi toisin. Nyt viivan alle jää keskinkertainen ajopeli etäiseksi jäävästä moottoriurheilulajista.

6/10

Kehittäjä: 
Codemasters Birmingham
Julkaisija: 
Codemasters
Peligenre: 
Ajopeli
Julkaisualustat: 
Microsoft Xbox One, Sony PlayStation 4, Microsoft Windows
Pegi-ikärajat: 
K-3
Pegi-merkinnät: 
Online