F1 2013

1.11.2013 // Kirjoittanut: Matias Kainulainen
0

Vain Keke puuttuu

Muutamasta aiemmasta kaudesta poiketen formuloissa ei tällä kaudella ole nähty suurempia muutoksia edelliskauteen nähden. Sama meno jatkuu myös virallisessa formulapelissä, joka luottaa hyvin pitkälti edellisvuoden toimivaan kaavaan.

F1 2013:n suurimpana uutuutena onkin klassikkotila, jossa pääsee ajamaan 1980- ja 1990-luvun autoilla ja legendaarisilla kuskeilla. Kummallisena ratkaisuna pelin perusversiossa sisältö rajoittuu kuitenkin vanhempiin autoihin, sillä 1990-luvun sisällöstä suurin osa tulee vain kalliimmassa Classics-versiossa tai erikseen ostettavana lisäsisältönä. Kuskeista mukana ovat muun muassa Alain Prost, Michael Schumacher, Nigel Mansell ja Mika Häkkinen, mutta autovalmistajia löytyy vain kolme. Joukosta puuttuvat kokonaan muun muassa McLaren sekä Ayrton Senna.

Yhteensä perusversion klassikkotilassa pääsee kisailemaan siis vain muutamalla erilaisella autolla ja kymmenellä kuskilla, joten kunnon kisoja ei valitettavasti saa aikaiseksi. Pelimuoto jääkin hiukan kuriositeetiksi, etenkin kun tarjolla on yksittäisten kisojen lisäksi vain kelloa vastaan ajamista ja muutama haaste, joista ei riitä iloa kovinkaan pitkäksi aikaa eri vaikeustasoista huolimatta. Kokonaiset kaudet ja menneiden kausien huippuhetkien kokeminen uudelleen jäävät siis vain haaveeksi.

Tämä on harmittavaa, sillä potentiaalia olisi parempaankin. Vanhojen formuloiden ohjaaminen on nimittäin nykyautoja haastavampaa, mutta samalla myös palkitsevampaa, sillä etenkin turboahdettuja moottoreita käyttävissä tehokkaissa autoissa kaasun käyttäminen mutkista poistuttaessa korostuu. Eri vuosien autojen välillä on selviä eroja, mikä tuo mukavaa vaihtelua kisaamiseen. Klassikkotilasta löytyy nykyisten F1-ratojen lisäksi kaksi menneiden vuosien rataa, espanjalainen Jerez sekä 1980-luvulla viimeksi kisakalenterissa nähty Branch Hatch. Classic-versiossa mukana ovat myös Imola ja Estoril.
 

Klassikkotilan ulkopuolella F1 2013 on lähes identtinen edellisvuoden versioon nähden valikoiden ulkoasua lukuun ottamatta. Pieniä, melko huomaamattomia viilauksia on tehty sinne tänne, mutta esimerkiksi kohtuullisen hyvä uratila on täysin ennallaan. Pelattavuus on kuitenkin edelleen kunnossa, sillä autojen ajotuntuma on kohdallaan tasapainoillen simulaation ja arcaden välimaastossa asetuksista riippuen. Renkaiden kuluminen ja dynaaminen säätila on mallinnettu onnistuneesti, ja varikkotaktiikalla on pidemmissä kisoissa oikeasti merkitystä. Tekoälystä saa kovemmilla vaikeusasteilla kohtuullisen vastuksen, mutta tekoälykuskit eivät edelleenkään aja erityisen aggressiivisesti, vaan antavat pelaajalle turhankin helposti tilaa tiukoissa tilanteissa.

Uutena ominaisuutena pelin voi nyt vihdoin tallentaa kesken pitkän kilpailun, joten aidon mittaisia kisoja ei tarvitse enää ajaa yhdeltä istumalta. Tämä tuo etenkin uratilaan lisää mielenkiintoa, sillä peli on parhaimmillaan juuri pitkissä kisoissa. Verkkopuolella pääsee edelleen kisailemaan pelimuodosta riippuen maksimissaan kuudentoista pelaajan kesken. Tarjolla on ajamista kelloa vastaan sekä yksittäisten kisojen, kisaviikonloppujen ja kokonaisten kausienkin muodossa.

F1 2013:sta jää lopulta melko vahva vuosipäivityksen maku. Toimivaa kaavaa ei ole lähdetty rikkomaan, mutta samalla aiempien vuosien pelejä pelanneelle peli tuntuu liiankin tutulta, ja klassikkotila jää lopulta melko vaisuksi lisäksi. Ensi vuonna formulasirkukseen on luvassa isompia muutoksia, joten toivottavasti myös peli uudistuu silloin rohkeammin.

7/10

Kehittäjä: 
Codemasters Racing
Julkaisija: 
Codemasters
Peligenre: 
Ajopeli
Julkaisualustat: 
Microsoft Xbox 360, Sony PlayStation 3, Microsoft Windows
Pegi-ikärajat: 
K-3