Berserk and the Band of the Hawk / Arvostelut / www.pelaajalehti.com

Berserk and the Band of the Hawk

7.04.2017 // Kirjoittanut: Janne Pyykkönen
0
Berserk and the Band of the Hawk

Griffiiiiith!

Faniuden kahleet ovat raskaat ja hiertävät, ja Berserkin faneilla on monenlaista kärsimystä. Kulttisarjakuvan ystävät odottavat ja odottavat, kun mangaka Kentaro Miura julkaisee uusia sivuja harvakseltaan vuosien välein. Minä ja muut vuoden 1997 huikeaan mutta keskeneräiseen animesovitukseen tykästyneet saamme kauhistella moderneja ja hengettömiä uusintoja. Ja kaikki ihmettelevät, ettei aiheesta ole enempää pelejä. Dreamcastin Sword of the Berserkistä on kuitenkin jo 17 vuotta.

Omega Force -studion Berserk and the Band of the Hawk on uusi naula tähän ristipuuhun. Berserk-lisenssi on upotettu siinä firman tavaramerkkiin eli musou-mättöön. Musou, joka lännessä tunnetaan Dynasty Warriors -sarjan ikiomana genrenä, on perusajatukseltaan nerokas: pelaajan on miekkailtava valtavissa taisteluissa, joissa tapetaan vartissa tuhat tyyppiä, ja hallittava näin taistelukentän tapahtumia. Kun hurahdin musou-peleihin Dynasty Warriors 4:ssä vuonna 2003, se oli toimintapelaamisen juhlaa. Ongelma onkin se, että lajityyppi ei ole kehittynyt liki 15 vuodessa mihinkään.

Omega Forcen käsissä Berserk-lisenssipelistä on tullut mutkat suoriksi laittava Dynasty Warriors -klooni, jossa tyypillisesti tapetaan tuhat tyyppiä yhdessä vartin mittaisessa matsissa. Ne vähäiset edistysaskeleet, joita musoussa on nähty, on nekin pistetty syrjään. Niinpä nyt hakataan vain paria nappia ja reagoidaan taistelukentän tapahtumiin, kuten uuden pahiksen ilmestymiseen. Viholliset ovat kuin käveleviä keiloja, joita kaataessa ei tarvitse aivoja tai taitoja. Toisaalta simppelissä hommassa on hypnoottista imua, jonka ansiosta sillä on faninsa. Hurmetta ei lennä tarpeeksi, mutta ainakin sitä loiskuu edes silloin, kun pelaaja aktivoi hahmojen superliikeajastimen.

Berserk and the Band of the Hawk -arvostelu

"Simppeleimmän tason musou-pelattavuus on muumioitunutta historiaa, pelivastine sohvan taakse unohtuneelle leivänkannikalle."

Berserk and the Band of the Hawk -arvostelu

Berserk-fanille aihepiirin valinta on kaksiteräinen miekka. Suuri osa pelistä uhrataan piirrossarjan inspiroineelle Golden Age -tarinakaarelle, joka on tarpeellinen Berserkin tarinan ymmärtämiselle. Se on kuitenkin myös kulunein ja useimmin muualle sovitettu osuus valtavasta mangasta. Onneksi mukana on myös huomattavasti vähemmän maanläheinen Hawk of the Millennium -saaga pahassa keisarikunnassa. Toisaalta juuri Golden Age soveltuu tällaiseen pelaamiseen täydellisesti, sillä siinä on keskiaikaista sotaa ja piiritystä toisensa perään. Useampi tunti välianimaatiota on raavittu suoraan verrattain tuoreesta anime-elokuvien sarjasta, joka on ehkä nätti, mutta jossa ei ole ysärisovituksen elävää piirrosjälkeä.

Moninpelistä ei ole tietoakaan, ja musou-pelien suuret hahmokaartit on heitetty syrjään sankarin tieltä. Pääosassa on lähes yksinomaan synkkä miekkamies Guts, jonka ison miekan heilautuksissa on kieltämättä asennetta. Toisaalta mies on ilman berserk-haarniskaansa aivan liian hidas sankariksi, jollaisena hänet kuvattiin alkuteoksissa.

Jos haluaa käyttää erilaisia asuja tai pelata sarjan vaihtoehtoisia hahmoja, kuten nuljaska Griffithiä tai superkörmy Zoddia, on iskettävä jo läpäistyjä tehtäviä toistavaan Free-pelitilaan. Tekemistä on kieltämättä paljon, sillä pääjuonen kymmenien tehtävien lisäksi on tarjolla vaihtoehtoisia skenaarioita. Täysin erillinen Endless Eclipse -pelitila on sadan erän kestävyysmatsi, jonka voi tallentaa kesken, ja siinä on kieltämättä käyttöä myös sivuhahmoille.

Berserk and the Band of the Hawk ei ole lopulta sitä, mitä Berserk-fani haluaisi nähdä vuonna 2017. Simppeleimmän tason musou-pelattavuus on muumioitunutta historiaa, pelivastine sohvan taakse unohtuneelle leivänkannikalle. Lähitaisteluun, synkistelyyn ja veriseen mättöön keskittynyt toimintaroolipelaaminen on nykyään kuitenkin aivan toisella tasolla. Berserkin tarinan vaikutteet näkyvät nyt Dark Soulsin kaltaisissa japanilaispeleissä, joissa ne on toteutettu paljon taitavammin. Paras epävirallinen Guts-simulaattori on tyylin ja pelattavuuden osalta vuoden 2012 Dragon’s Dogma, eikä tämä ole mitään vitsailua. Kannattaako kovimmankaan fanin palkita Band of the Hawkin tekijää ja julkaisijaa Berserk-pelin haaskaamisesta menemällä siitä, missä aita on matalin?

4/10

Kehittäjä: 
Omega Force
Julkaisija: 
Koei Tecmo
Peligenre: 
Toiminta
Julkaisualustat: 
Microsoft Xbox One, Sony PlayStation 4
Pegi-ikärajat: 
K-18
Pegi-merkinnät: 
Väkivalta