War Thunderin japanilaispanssarit ovat historiallisesti uskottavia – valitettavasti

11.01.2017 // Kirjoittanut: Miikka Lehtonen
0
War Thunderin japanilaispanssarit ovat historiallisesti uskottavia – valitettava

War Thunderin japanilaispanssarit ovat historiallisesti uskottavia – valitettavasti

War Thunder jatkaa aktiivista laajenemistaan uusille rintamille. Joulukuun loppupuolella ilmestynyt Way of the Samurai -päivitys lisäsi peliin hartaasti toivotut japanilaiset panssarit ja toimi samalla oivana opetuksena siitä, että emme aina välttämättä tiedä, mitä haluamme.

Toisen maailmansodan panssarivaunuihin enemmän tutustuneet tiesivät jo ennakkoon, että japanilaiset panssarivaunut eivät muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta olleet edes keskinkertaisia vaan suorastaan huonoja.

Koska War Thunderia kehittävä Gaijin Entertainment on aina pyrkinyt edes jonkinlaiseen historialliseen tarkkuuteen, tilanne vaikutti ennakkoon kiinnostavalta. Moni odotti, että Gaijin tinkisi aika reippaasti historiallisesta tarkkuudesta saadakseen japanilaisvaunut suunnilleen tasapainoiseen asemaan muiden sotakentällä möyryävien teräspetojen kanssa. Näin ei suinkaan tapahtunut, joten japanilaisvaunuista kiinnostuneilla on edessään pitkä ja kivikkoinen tie.

War Thunderin japanilaiset vaunut ovat suurelta osin hyvin hankalia pelata. Muutamia poikkeuksiakin löytyy, mutta enimmäkseen japanilaiset vaunut on varustettu kehnoilla tykeillä ja panssaroitu niin huonosti, että panssareihin ei voi käytännössä missään vaiheessa luottaa lainkaan. Kun alkupään vaunut ovat vielä muiden varhaisten toisen maailmansodan panssarivaunujen tavoin sangen suurikokoisia ja hitaita, edessä on paljon turhauttavia pelihetkiä.

Koska japanilaiset eivät koskaan olleet hirveän tuotteliaita vaunusuunnittelijoita, teknologiapuussa on myös paljon amerikkalaisia, venäläisiä ja saksalaisia vaunuja, joita nähtiin Japanin riveissä joko sota-apuna tai sotasaaliina.

War Thunder: Way of the Samurai Patch

"Kokonaisuutena japanilaiset panssarit ovat historiallisesti uskottavia eli aika kehnoja."

War Thunder: Way of the Samurai Patch

Näin muodostuu teknologiapuu, joka hämmentää ja turhauttaa. Japanilaiset vaunut tuntuvat oudoilta ja erikoisilta, eikä niitä voi pelata oikein minkään olemassa olevan tankkipuun oppien mukaisesti. Oikeastaan ainoa kohta tankkipuussa, joka tuntuu edes kohtalaisen kivalta, on keskivaihe. Tällöin vaunut ovat yhä panssareiltaan paperia ja tuskallisen hitaita, mutta niissä on sentään sen verran hyvät tykit, että niillä saa tuhoa aikaan, jos vain ehtii ampumaan ensimmäisen laukauksen.

Valitettavasti iloa ei kestä kovin kauaa, sillä kun kivutaan battle rating 5:n yläpuolelle, muut maat heittävät vastaan omia supertehokkailla tykeillä varustettuja hirviöitään, jotka myös kestävät osumia. Tällöin japanilaisvaunuilla pelaaminen muuttuu taas tuskaisemmaksi puuhaksi.

Japanilaispanssarit lanseerattiin kahden oikealla rahalla ostettavan premium-vaunun kera, ja näistä ensimmäinen on suorastaan turhautumisen multihuipentuma. 120 millimetrin laivastotykillä varustettu Chi-Ha on todella tehokas, jos se onnistuu tuhoamaan kohteensa ensimmäisellä laukauksellaan. Muuten käy todennäköisesti köpelösti, sillä tykin latausaika on eeppisen pitkä ja panssarit ovat niin ohuet, että konekivääritkin paukuttavat niistä läpi heittämällä. Kun vaunu on vielä sangen hidas ja kankea, pelikokemus ei ole kovin huikea.

Toinen oikealla rahalla saatava japanilaisvaunu on tuttu kaikille panssarisodan ystäville, sillä Heavy Tank Number 6 -nimen taakse piiloutuu vanha kunnon Panzerkampfwagen VI eli Tiger. Tiger on tietenkin tehokas ja hauska vaunu, mutta ei niin tehokas kuin sen monen saksalaisraudasta pitävän mielestä pitäisi olla. 88 millimetrin tykki ja oikein suunnattuna hyvät panssarit tekevät Tigeristä kivan tankin pelaamista ja japanilaispuun tutkimuspisteiden tienaamista varten, mutta en minä siitä silti 30 euroa maksaisi.

Kokonaisuutena japanilaiset panssarit ovat historiallisesti uskottavia eli aika kehnoja. Ne kärsivät samasta ongelmasta kuin sodan varhaiset brittitankit, eli ne oli suunniteltu sellaista maailmaa varten, jota ei koskaan nähtykään. Oikeilla toisen maailmansodan kentillä kyyti on kylmää, varsinkin kun vastaan tulee kalustoa sodan muiden osapuolten valikoimista ilman mitään tuotannollisia rajoituksia tai muita historiallisesti taistelukenttää tasoittaneita tekijöitä.

Kaikki vaunut omakseen haluaville japanilaisten teknologiapuussa kiipeäminen on tietenkin pakollista hommaa, mutta muut löytävät hauskempia pelikokemuksia oikeastaan mistä tahansa muusta puusta.

Miikka Lehtonen