Tiesitkö? Tässä Grand Theft Autossa on ovela viittaus suomalaishittiin / Artikkelit / www.pelaajalehti.com

Tiesitkö? Tässä Grand Theft Autossa on ovela viittaus suomalaishittiin

13.05.2018 // Kirjoittanut: Ida Suominen
0
Tiesitkö? Tässä Grand Theft Autossa on ovela viittaus suomalaishittiin

"Tiesitkö?" on Pelaajalehti.comin sunnuntaisin ilmestyvä artikkelisarja, jossa Ida Suominen pureutuu pelien ja pelialan ilmiöihin, taustoihin, ikoneihin tai salaisuuksiin.

Jos on Grand Theft Auto: San Andreasta pelatessaan piipahtanut pienessä Dillimoren kylässä, on todennäköisesti törmännyt huoltoaseman kyljessä olevaan alkoholiliikkeeseen. Puoti on suojautunut rötöstelijöiltä hankkimalla ikkunansa luodinkestävää lasia valmistavalta Max Pane -firmalta. Valmistaja on tietenkin viittaus suomalaisen Remedyn Max Payne -peleihin, joissa tie eteenpäin avautuu usein ikkunoiden läpi rysäyttämällä.

Rockstar viittailee tyypillisesti omissa peleissään muihin peleihinsä. Tästä oli kyse myös Max Panen tapauksessa. Kun ensimmäinen Max Payne näki päivänvalon vuonna 2001, oli Remedyllä itsellään kokemusta lähinnä tietokoneelle kehittämisestä. Pelin PlayStation 2 -version tekemiseen pyydettiin ulkopuolista tekijää: siihen aikaan kohtalaisen tuntematonta Rockstar Gamesia. Kahden firman välinen yhteistyö alkoi. Kun Max Payne osoittautui vuoden 2001 superhitiksi, Rockstarin omistaja Take-Two Interactive päätti astua mukaan ja osti oikeudet pelisarjaan. Sarjan toisen osan teki vielä Remedy, mutta kolmannessa ruoriin tarttui Rockstar. Remedy kuitenkin osallistui kehitystyöhön antamalla neuvoja ja palautetta.

Kun GTA: San Andreas ilmestyi vuonna 2004, oli luontevaa livauttaa siihen viittaus luodinkestävään lasiin ja tuttuun nimeen. Mikäli pääsiäismunaan ei törmää omin päin, tulee se vastaan viimeistään tarinan edetessä. Tehtävässä Tanker Commander päähenkilö CJ vedetään mukaan keikkaan, jonka tarkoituksena on ryöstää Dillimoren alkoholikauppa. Kun ryöstäjille paljastuu, että lasin läpi ei niin vain mennäkään, he muuttavat suunnitelmaa ja päättävät keskittyä vähemmän luodinkestäviin kohteisiin.

Lue lisää: