Tiesitkö? Miyamoto halusi kulttiklassikko GoldenEyestä väkivallattoman Bond-pelin / Artikkelit / www.pelaajalehti.com

Tiesitkö? Miyamoto halusi kulttiklassikko GoldenEyestä väkivallattoman Bond-pelin

8.04.2018 // Kirjoittanut: Ida Suominen
4
Tiesitkö? Miyamoto halusi kulttiklassikko GoldenEyestä väkivallattoman Bond-pelin

"Tiesitkö?" on Pelaajalehti.comin sunnuntaisin ilmestyvä artikkelisarja, jossa Ida Suominen pureutuu pelien ja pelialan ilmiöihin, taustoihin, ikoneihin tai salaisuuksiin.

Englantilaiskehittäjä Raren GoldenEye 007 on yksi Nintendo 64:n suurimmista hiteistä. Vuonna 1997 ilmestynyt, vuoden 1995 samannimiseen elokuvaan perustuva Bond-pyssyttely oli yksi peliteollisuuden ensimmäisistä askeleista kohti realistisempia räiskintäpelejä. Pelistä kaavailtiin aluksi joko tasoloikkaa tai kiskoilla kulkevaa ammuskelua Segan Virtua Copin tapaan. GoldenEyen ohjaaja, Killer Instinct -kehittäjä Martin Hollis kuitenkin vaati, että pelistä täytyi tulla vapaamuotoinen räiskintä.

GoldenEyen julkaissut Nintendo oli kehityksen aikana ymmärrettävästi huolissaan pelin väkivaltaisuudesta. Hollisin mukaan Rare suunnitteli pelin väkivallasta aluksi paljon graafisempaa kuin lopulliseen tuotteeseen päätyi. Asiaa harkittuaan studio kuitenkin päätti vähentää verellä lotraamista oma-aloitteisesti.
”Jonkin aikaa meillä oli melko hurmeista settiä, kauniisti renderöityjä veriroiskeita. Kun näin sen ensimmäistä kertaa, olin aivan myyty – verta lensi kuin suihkulähteestä, kuin Hohdon kohtauksessa, jossa hissin ovet aukeavat. Melko nopeasti aloin kuitenkin ajatella, että tässä saattaa olla aavistuksen liikaa punaista”, Hollis kertoo.

Omaehtoisesta karsimisesta huolimatta Nintendon johtoportaassa puuhasteleva Mario-luoja Shigeru Miyamoto otti kehityksen loppuvaiheilla yhteyttä tekijätiimiin. Miyamotolla oli hiukan palautetta annettavanaan. Pelissä oli tiettävästi liikaa lähietäisyydeltä tappamista, mikä oli hänen mielestään karmivaa. Lisäksi Mario-gurulla oli parannusehdotus. Miyamoton mielestä GoldenEye oli turhan traaginen. Hän ehdotti, että pelin lopussa voitaisiin näyttää Bondia kättelemässä vihollisiaan sairaalassa. Se näyttäisi pelaajalle, että kukaan ei kuole ja kaikki ovat lopulta ystäviä keskenään.

Miyamoton visiot eivät sellaisinaan saaneet kannatusta. Ensimmäisen ehdotuksen tekijätiimi Hollisin mukaan sivuutti täysin. Traagisuuden suhteen Rare kuitenkin päätyi tekemään myönnytyksen. He lisäsivät lopputeksteihin osion, jossa kaikki vastustajat rivivihollisia myöten esitellään nimeltä. Muutoksen oli tarkoitus tuoda pelaajan mieleen teatteriesityksen loppukumarrukset ja näyttää, ettei kukaan ole hurjasta menosta huolimatta oikeasti vaihtanut hiippakuntaa.

Lue lisää:

Kommentit

Käyttäjän frozen kuva
frozen

pelin lopussa voitaisiin näyttää Bondia kättelemässä vihollisiaan sairaalassa. Se näyttäisi pelaajalle, että kukaan ei kuole ja kaikki ovat lopulta ystäviä keskenään.

Jos joisin kahvia niin tässä kohtaa olisi kyllä lentäny näppikselle :)

Käyttäjän snaketus kuva
snaketus

Tiesin. Onneksi Miyamoto ei saanut tahtoaan läpi ja pilannut peliä.

Käyttäjän Rokkijani kuva
Rokkijani

Oli kyllä helkkarin kova peli aikoinaan. Vastakkain pirun hauskaa oli. Veli kaverin kanssa aina teki liiton minua vastaan, mutta voitinpa molemmat silti aina. Ai, että muistoja. Ei ollut muuten ihan helppo peli läpäistä kauttaaltaan.

Käyttäjän Smiling Nik kuva
Smiling Nik

No onneksi ei kyseinen veijari saanut mitä halusi... Bond ilman minkäänlaista väkivaltaa yms. ei ole enään Bond.