Kaupallinen yhteistyö MSI: Älä tyydy ultraan

15.06.2017 // Kirjoittanut: Anonymous
12
Kaupallinen yhteistyö MSI: Älä tyydy ultraan

Yksi pc-pelaamisen suurista kysymyksistä on, miksi minun pitäisi päivittää pelitietokoneeni, joka vielä viisi vuotta sitten ostettaessa oli kovinta huutoa? Pääsyy on tietenkin se, että teknologia kehittyy kovaa vauhtia ja pelit ovat yleensä kehityksen kärjessä. Niissä hyödynnetään viimeisimpiä laitepuolen uutuuksia ja niiden tarjoamia ominaisuuksia. Viisi vuotta vanha pelikone kykenee toki pyörittämään myös uusimpia pelejä, mutta se ei ehkä tarjoa niissä parasta pelikokemusta.

1440p- vastaan 4K-pelaaminen

Pelaaminen on siirtymässä vauhdilla korkeampiin resoluutioihin, sillä perinteinen teräväpiirto eli 1080p-tarkkuus alkaa olla eilistä päivää. Nykyään nopeatempoisissa kilpailullisissa peleissä, kuten Overwatchissa ja CS:GO:ssa, tavoitteena on saavuttaa 1440p:n resoluutio korkealla ruudunpäivityksellä ja virkistystaajuudella, mikä takaa parhaan reagoivuuden näissä peleissä.

Syy tähän on se, että 1440p-tarkkuus antaa hyvän resoluution, jolla voi pelata pelejä 120–240 Hz:n virkistystaajuudella, ja mahdollistaa silti sitä hyödyntävän korkean ruudunpäivityksen. Tämä on erittäin tärkeää pelin sulavuuden vuoksi. Lyhyesti sanottuna: mitä korkeampia ruudunpäivitys ja monitorin virkistystaajuus ovat, sitä paremmin peli reagoi. Se vaikuttaa esimerkiksi pelissä tähtäämiseen, johon vaikuttaa myös ruudunpäivityksen viive.

Jos ruudun virkistystaajuus on esimerkiksi 60 Hz, se päivittää näytön kuvan 60 kertaa sekunnissa. Tämä voi vaikuttaa jo tarpeeksi nopealta, mutta 120 Hz:n näyttö tekee pelistä vieläkin sulavamman ja reagoivamman.

Näytön virkistystaajuudesta huolimatta näytönohjaimen ruudulle piirtämä kuva ei välttämättä osu yksiin virkistystaajuuden ajoituksen kanssa. Alemmilla ruudunpäivitysnopeuksilla tämä aiheuttaa ilmiön, jota sanotaan ruudunpäivityksen viiveeksi. Silloin näyttö näyttää uudelleen jo käytetyn ruudun sen sijaan, että se odottaisi näytönohjaimelta uutta ruutua, joka ei tule tarpeeksi nopeasti. Tämä saa pelin tuntumaan tahmaiselta ja hitaammin reagoivalta.

Jos näytönohjain taas kykenee suurempaan ruudunpäivitysnopeuteen kuin näytön virkistystaajuus, aiheutuu ruudun repeilyksi kutsuttu ilmiö. Siinä näytön näyttöpuskuriin tulee uusi ruutu, ennen kuin vanha on näytetty, jolloin niiden sisältämä informaatio menee päällekkäin. Korkeamman virkistystaajuuden näyttöä käyttämällä tämä on harvinaisempaa, mutta se ei poista ilmiötä kokonaan.

Ongelmaa lievittävät NVIDIAn G-Syncin ja AMD:n FreeSyncin kaltaiset ominaisuudet, jotka asettavat ruudunpäivityksen ja näytön virkistysajan samaan tahtiin. Se ratkaisee ongelman useimmissa tapauksissa, mutta tästä aiheesta voisi kirjoittaa myös kokonaan oman artikkelinsa.

Tiivistäen voi sanoa, että korkean virkistystaajuuden näyttöä käyttämällä näet kuvan uudemman ruudun useammin. Kun tämän yhdistää korkeaan ruudunpäivitykseen, näet pelistä nopeasti päivittyvää kuvaa, jolla on suuri vaikutus omaan reagointiaikaasi, pelin sulavuuteen ja mahdolliseen ohjaamisen vasteviiveeseen.

Asiasta enemmän ja paremmin selitettynä tässä videossa:

Mitä tämä sitten tarkoittaa 4K-pelaamiselle?

Kaikki asetukset maksiimiinsa laitettuina ja mahdollisimman korkealla resoluutiolla pelaaminen on yleisintä graafista loistoa tarjoavissa peleissä, joissa kilpailullisuus tai vasteaika eivät ole kovin tärkeässä asemassa. Tällaisia visuaalisesti vaikuttavia pelejä ovat muun muassa The Witcher 3, Assassin’s Creed ­-sarja ja Fallout 4. Korkea resoluutio saa nämä pelit näyttämään niin teräviltä ja tarkoilta, että sitä voi vain hämmästellä. Toki näidenkin pelien tapauksessa vaaditaan riittävä ruudunpäivitys. 60 fps:n minimi tarjoaa sulavan pelikokemuksen, mutta sitäkin suurempi ei tietenkään ole pahaksi. G-Sync- tai FreeSync-näyttöä käytettäessä pelit tuntuvat vieläkin sulavimmilta.

Useimmat pelaajat pelaavat monenlaisia pelejä, joten valinta nopeatempoisen 1440p:n reagoivuuden ja leuat loksauttavan kauniilla grafiikalla varustetun 4K-pelaamisen välillä voi olla vaikea. Jokaisella on silti mieltymyksensä sen suhteen, nauttiiko enemmän kilpailullisesta vai rennommasta pelaamisesta. Tämä voi auttaa parhaan päätöksen tekemisessä siinä, mitä tietokoneeltaan ja sen suorituskyvyltä haluaa. Kummassakin tapauksessa on tärkeää ostaa näyttö, joka soveltuu parhaiten omiin tarpeisiin. 144 Hz:n virkistystaajuuteen kykeneviä 4K-näyttöjä on toki olemassa, mutta nykykoneista on lähes mahdoton saada tarpeeksi graafista tehoa, jotta saavutettaisiin 144 fps:n ruudunpäivitys 4K-resoluutiolla.

Älä tyydy ultraan

Pelkästään tietokoneiden kaikkien asetusten laittaminen ultraan ei siis automaattisesti takaa parasta pelikokemusta. Me MSI:llä olemme itsekin kovia peliharrastajia, joten tiedämme tarkalleen, mitä vaaditaan parhaan mahdollisen ja juuri sinulle sopivan pelikokemuksen varmistamiseksi – ja haluamme myös toteuttaa sen.

Oletko kilpapelaaja, joka haluaa saada edun vastustajiinsa nähden ja lisätä mahdollisuuksia varmistaa viime hetken voitto? Vai haluatko matkustaa todellista silmäkarkkia tarjoaviin maailmoihin, joissa kohtaamasi hirviöt, asukkaat ja ympäristöt näyttävät ennennäkemättömän upeilta? Me varmistamme, että kaikki tämä on ulottuvillasi.

MSI GeForce GTX 1080 Ti Gaming X 11 G -näytönohjaimella nostat pelaamisesi uudelle tasolle. Siinä on markkinoiden tämän hetken paras ja hiljaisin jäähdytysjärjestelmä Twin Frozr VI, joka on myös voittanut useita palkintoja. Lisäksi se mahtuu taatusti tietokoneesi koteloon, sillä se on lyhyin markkinoilla olevista 1080 Titan -lippulaivamalleista.

MSI:n omalla Gaming App -ohjelmistolla pääset nopeasti ja helposti tarkastelemaan ja mukauttamaan näytönohjaimen suorituskykyprofiileja ja lisäominaisuuksia, kuten LED-ohjausta ja pelien sisäisiä järjestelmätietoja. MSI Afterburner -apuohjelma puolestaan tarjoaa laajat ja perusteelliset mahdollisuudet hallita ja säätää näytönohjaimen suorituskykyä.

Haluamme myös varmistaa, että saat näytönohjaimestasi kaiken hyödyn irti, sillä tuulettimien kaksoiskuulalaakerit kestävät vaivatta siihen saakka, kun päätät jälleen päivittää tehokonettasi uudelleen.

Ja kun olet hankkimassa uutta näytönohjainta, luvassa saattaa olla mahtavia etuja. MSI:llä on usein käynnissä pakettitarjouksia, joissa näytönohjaimen mukana saa uuden hittipelin ilmaiseksi!

Teknologia jatkaa kehittymistä – niin teemme mekin.

Kommentit

Käyttäjän snaketus kuva
snaketus

Hahah, mikä täydellinen ajoitus moiselle, kaupallinen yhteistyö tai ei.

Käyttäjän Miika Huttunen kuva
Miika Huttunen
Lainaus käyttäjältä snaketus

Hahah, mikä täydellinen ajoitus moiselle, kaupallinen yhteistyö tai ei.

Meinasin kommentoida tänne, että snaketus tulee varmaan pian kertomaan lisää, mutta olitkin nopeampi ;)

Ja koska näitä ei ennen meillä ole ollut, niin tiedoksi että juttu on osa maksettua MSI:n mainoskampanjaa ja jutun teksti ei ole meidän toimittamaamme, vaan se on tullut MSI:ltä. Olemme vain kääntäneet sen.

Käyttäjän snaketus kuva
snaketus
Lainaus käyttäjältä Miika Huttunen

Ja koska näitä ei ennen meillä ole ollut, niin tiedoksi että juttu on osa maksettua MSI:n mainoskampanjaa ja jutun teksti ei ole meidän toimittamaamme, vaan se on tullut MSI:ltä. Olemme vain kääntäneet sen.

Juu sen jotenkin huomasi heti kirjoitusasusta ja kirjoittajakin on anonyymi. Muutenkin tiedän varsin hyvin miten nämä toimii, koska on omakohtaista kokemusta sponsoroidusta sisällöstä ja sen tuottamisesta.

Käyttäjän kukkomestari kuva
kukkomestari

:D

Käyttäjän frozen kuva
frozen

Kunhan ei käy kuten sonyn kanssa että Jos antaa pirulle pikkusormen niin se vie koko käden

Käyttäjän markusbob kuva
markusbob

Ainut mihinkä kiinnitin huomiota, ei kukaan tietämäni/tuntemani pelaa CSGO/Overwatchia yli 1080p resoluutioilla, varsinkaan korkeammalla tasolla. Kiva artikkeli muuten, kun näitä fps- ja hertsi keskusteluja ollaan käyty :D

Käyttäjän snaketus kuva
snaketus
Lainaus käyttäjältä markusbob

Ainut mihinkä kiinnitin huomiota, ei kukaan tietämäni/tuntemani pelaa CSGO/Overwatchia yli 1080p resoluutioilla, varsinkaan korkeammalla tasolla. Kiva artikkeli muuten, kun näitä fps- ja hertsi keskusteluja ollaan käyty

Minä pelaan Overwatchia 1440p. En olekaan pro niin mulle riittää se ~150 fps.

Käyttäjän Joulupukki kuva
Joulupukki

1440p on turha ja syntyneenä kuollut resoluutio. Samanlainen floppi kuin dvd hd.

Full hd;lla maksimi freimit tai 4k se pitää olla. Leffatkin on kyseisillä resoluutioilla joten ei tarvitse skaalata yms, joten kuva pysyy hyvänä.

Käyttäjän snaketus kuva
snaketus
Lainaus käyttäjältä Joulupukki

1440p on turha ja syntyneenä kuollut resoluutio. Samanlainen floppi kuin dvd hd.

Full hd;lla maksimi freimit tai 4k se pitää olla. Leffatkin on kyseisillä resoluutioilla joten ei tarvitse skaalata yms, joten kuva pysyy hyvänä.

Kuolleena syntynyt turha resoluutio? Kysyppä miljoonilta pc-pelaajilta. Ja mitä tekemistä sillä on minkään HD DVD:n kanssa? WTF? Eikä siinä mitään skaalata vaan 1440p näytössä on natiivisti sen verran pikseleitä ja kuva on terävä ja ero 1080p:hen selvä, onhan siinä melkein tuplasti pikseleitä. Niin ja kyllä minä pelaan online ammuskeluja kuten Overwatchia mieluummin 1440p ja noin 150 fps (165Hz näyttö mutta koneeni ei ihan jaksa moista) kun 4K 60 fps, mitä tulee 1080p niin en ole mikään pro-pelaaja jolle joku 50 fps enää tuossa kohtaa toisi minkään sortin etua ja selvästi huonommalla erottelulla. Ironista on oikeastaan se, että 1440p on paljon käyttökelpoisempi resoluutio työpöydällä kuin 4K joka tekee tekstistä niin järkyttävän pienen, että käytännössä käyttökelvoton ilman dpi-skaalausta, joka on ehkä Windowsin bugisimmasta toiminnoista. Ja totuppa liikuttamaan kursoria 165Hz näytölllä ja palaa 60 Hz:iin, auts! 1080p-näyttöä en enää edes omista. Käytin myös vuosia 1050p näyttöä 16:10 kuvasuhteella ja se oli oikeastaan loistava työpöytäkäytössä, mutta siirryin 16:9 kun aloin tekemään videota 1080p ja 1050p näytöllä se onnistui vain 720p sillä kuvasuhteella.

Sillä nyt ei ole tuonkaan vitun merkitystä tietokonekäytössä onko elokuvat 1080p, 1440p vai 4K. Katson ne tuolla olohuoneen 4K-televisiolla DVD:stä 4K Blu-rayihin (kun saan soittimen). Työpöydälläni käytän 1440p näytölläni vain yhtä resoluutiota ja se on 1440p, ei sitä mihinkään skaalata tarvi (toisin kuin sitä 4K:ta) ja kuva on kriatallin kirkas ja terävä ja se 4K-näyttö on siinä vieressä jos 4K:na pitää jotain nähdä, esim. pelejä joissa maksimiruudunpäivitys on 60 fps, kuten vaikka Bayonetta tai MGS V.

Käyttäjän vilunki kuva
vilunki
Lainaus käyttäjältä snaketus

Ironista on oikeastaan se, että 1440p on paljon käyttökelpoisempi resoluutio työpöydällä kuin 4K joka tekee tekstistä niin järkyttävän pienen, että käytännössä käyttökelvoton ilman dpi-skaalausta, joka on ehkä Windowsin bugisimmasta toiminnoista.

Minuakin jaksaa aina hämmentää tuo, että Windowsin skaalaus on edelleenkin ihan lapsenkengissään. Pelikoneeseen 1440p on ehkä ihan bueno, mut vaativampiin suunnitteluhommiin ei.