Haluatko pelätä? Valmistaudu halloweeniin näillä kauhupelitärpeillä! (Osa 2) / Artikkelit / www.pelaajalehti.com

Haluatko pelätä? Valmistaudu halloweeniin näillä kauhupelitärpeillä! (Osa 2)

21.10.2017 // Kirjoittanut: Janne Pyykkönen
9
Haluatko pelätä? Valmistaudu halloweeniin näillä kauhupelitärpeillä! (Osa 2)

Yhdysvaltojen halloweenjuhlan ansiosta lokakuusta on tullut puolivirallinen kauhukuukausi. Uudistunut Pelaajalehti.com tarjoaa nyt pelottavia pelejä etsiville kaksiosaisen listan, johon olemme koonneet tämän vuoden kauhutärpit sekä muutaman viime vuoden parhaat pelottelut. Tässä listoista toinen!

Jäikö ensimmäinen osa katsastamatta? Lue se täältä!

 

Don’t Knock Twice (2017)

Mitä tapahtuu: Menestynyt nainen ei saa nauttia suuresta kartanostaan, koska teinitytär haistattalee ja urbaanilegendan noita saapuu kummittelemaan. Ns. kävelysimulaattorien lajityyppiin kuuluvassa pelissä tutkitaan hyvin perinteistä riivattua kartanoa, jossa tuntuu vaikuttavan näkymätön voima. Tarina noidasta, jonka ovelle ei pidä koputtaa, perustuu samannimiseen kauhuleffaan. Simppeli tunnelmapeli on selkeästi tehty VR-versio edellä.

Pelaa tätä, jos pelkäät… yksin ollessasi kaikkia kotitalon narinoita.

Alustat: PC (tukee VR:ää)

Don’t Knock Twice (2017)

 

Morph Girl (2017)

Mitä tapahtuu: Elana on masentunut toimistotyöläinen, joka ei pääse yli vaimonsa kuolemasta. Sitten kylpyammeessa alkaa tapahtua kummia ja talossa häärää Ringu-leffojen Sadakolta näyttävä aave. Morph Girl on tämän listan kummallisimpia pelejä, sillä se on kuin läntinen amatööriversio japanilaisista kauhuleffoista ja visual novel -peleistä. Pelaaja tekee yksinkertaisia valintoja, katselee rakeisia mustavalkoisia videopätkiä ja päätyy lopulta yhteen kuudesta lopusta.

Pelaa tätä, jos pelkäät… naamalla roikkuvia hiuksia tai halpoja indieleffoja.

Alustat: PC

Morph Girl (2017)

 

Dead by Daylight (2016)

Mitä tapahtuu: Demoninen voima vangitsee neljä viatonta uhria painajaismaailmaan. Samalla se usuttaa heidän peräänsä yhden tusinasta murhaajasta, jotka edustavat kauhuroistojen arkkityyppejä moottorisahamurhaajista kummitushoitsuihin. Kyse on epäsymmetrisestä moninpelistä, jossa selviytyjiltä vaaditaan ryhmätyötä ja tappajan pelaajalta kärsivällisyyttä ja tarkkaavaisuutta. Selviytymisessä on paljon kilpailemisen henkeä.

Pelaa tätä, jos pelkäät… Michael Myersin ja Leatherfacen kaltaisia klassisia psykoja.

Alustat: PC, PS4, Xbox One

Dead by Daylight (2016)

 

Layers of Fear (2016)

Mitä tapahtuu: Pelaaja on nimetön maalari, joka haluaisi saada valmiiksi elämänsä tärkeimmän taulun. Valitettavasti inspiraation tuloa häiritsevät monenlaiset uhkaavat näyt, jotka vihjaavat, että taiteilijalla ei ole ns. kaikki Michelangelot kappelissa. Niinpä mestariteos ei synny ennen traagisen elämäntarinan selvittelyä. Graafisesti vaikuttavan pelin tarina on velkaa esimerkiksi Edgar Allan Poelle ja Robert W. Chambersin Keltaiselle kuninkaalle.

Pelaa tätä, jos pelkäät… tauluja, jotka tuntuvat tuijottavan juuri sinua.

Alustat: PS4, Xbox One, PC, Switch, Mac, Linux

Layers of Fear (2016)

 

Five Nights at Freddy’s -sarja (2014–2016)

Mitä tapahtuu: Olet yövaksina pitseriassa, jonka esikuvana on Atarin perustajan Nolan Bushnellin Chuck E. Cheese’s -ravintolaketju. Valitettavasti lasten rakastamat (miksi?!) furry-maskotit eivät pysy illan tulen komerossaan. Simppeli ja helposti monistettava pelattavuus synnytti hämmentävän nopeasti jatko-osien sarjan, mutta perusideassa on ihan oikeasti imua ja aloittelijapelaajakin pääsee nopeasti mukaan.

Pelaa tätä, jos pelkäät… muumeja, Harri Hyljettä ja muita pehmomaskotteja.

Alustat: PC, iOS, Android

Five Nights at Freddy’s -sarja (2014–2016)

 

Bloodborne (2015)

Mitä tapahtuu: Dark Soulsin tekijät väänsivät H. P. Lovecraft -kauhuvaihteen päälle PS4:n yksinoikeuspelissä. Yharnamin goottilainen fantasiakaupunki on kosmisen painajaisen kourissa, mutta sellainen ongelma ratkeaa tietysti mitä oudoimmilla terä- ja lyömäaseilla. Kauhua ei aina painoteta Bloodbornesta puhuttaessa, mutta oikeasti kauhukuvasto on koko pelin peruspilari.

Pelaa tätä, jos pelkäät… hyllyviä, lotisevia ja visvaisia lonkeromöykkyjä.

Alustat: PS4

Bloodborne (2015)

 

SOMA (2015)

Mitä tapahtuu: Aivovamman kolarissa saanut Simon suostuu erikoiseen lääketieteelliseen tutkimukseen ja herää ahdistavassa paikassa. Höyryn seassa kolistelee häiritseviä hahmoja, mustaa visvaa purskuvat koneet huutavat tuskasta, ja salaperäinen ääni kaiuttimessa kehottaa Simonia tappamaan itsensä, koska kaikki on lopussa. Ja sitten asiat käyvät todella synkiksi. SOMA on kauhupelin ohessa erinomainen ja pohdiskeleva tieteistarina.

Pelaa tätä, jos pelkäät… koko elämän mielekkyyden katoamista sekä ihmisyyden ja identiteetin menetystä.

Alustat: PS4, PC, Mac, Linux

SOMA (2015)

 

Until Dawn (2015)

Mitä tapahtuu: Kauhuelokuvien kliseitä taitavasti matkiva seikkailu on kuin interaktiivinen slasher-leffa. Pelaajan pitäisi tehdä järkeviä päätöksiä, kun joku kostaa teinityttöjen tapaturmaista kuolemaa heidän kavereilleen kaukaisella metsämökillä. Selviävätkö kaikki vai ei kukaan? Until Dawn sopii loistavasti nauttivaksi videopelejä muuten välttävien ihmisten kanssa.

Pelaa tätä, jos pelkäät… joutuvasi pääosaan Scream-tyylin kauhuparodiassa.

Alustat: PS4

Until Dawn (2015)

 

Alien: Isolation (2014)

Mitä tapahtuu: Ellen Ripleyn insinööritytär matkustaa avaruusasemalle, jolla on kuuleman mukaan Nostromo-aluksen musta laatikko. Valtava ja uskottava Sevastopol-avaruusasema on taidokas rakkauskirje Alien-elokuvien kuva- ja äänimaailmoille. Isolation on yksi 2000-luvun parhaista kauhu- ja lisenssipeleistä, mutta se ei sovi herkästi ahdistuville. Alien on pelissä voittamaton ja väsymätön saalistaja, joka terrorisoi pöydän alla tutisevaa Ripleytä liki 20 kauheaa tuntia.

Pelaa tätä, jos pelkäät… suhisevia höyryputkia ja ilmastointihormeista kaikuvia kolinoita.

Alustat: PS4, Xbox One, PC, PS3, Xbox 360, Linux, Mac

Alien: Isolation (2014)

 

ZombiU (2012)

Mitä tapahtuu: Hyvin perinteinen zombirutto iskee tällä kertaa Isoon-Britanniaan. Pelaajahahmo piileskelee Lontoon metrossa ja lähtee tukikohdastaan retkille hankkimaan varusteita ja selvittämään tapahtumien kulkua. Aluksi vain Wii U:lla nähty erinomainen selviytymiskauhu käännettiin vuonna 2015 useammalla eri koneelle nimellä Zombi, ja se ansaitseekin laajemman yleisön. Toisin kuin lähes kaikissa muissa kauhupeleissä, ZombiU:ssa pelihahmo voi tylysti kuolla lopullisesti.

Pelaa tätä, jos pelkäät… pelihahmon menettämistä tai Lontoossa suunnistamista.

Alustat: Wii U, PS4, Xbox One, PC

ZombiU (2012)

Kommentit

Käyttäjän Rätsetti kuva
Rätsetti

Morph Girl vaikutti sen verran mielenkiintoiselle (ja halvalle), että pitääpä se Steamista laittaa ostoon. Bloodborne ja loput sen alla olevat pelit löytyykin jo.

Käyttäjän Shunichiro kuva
Shunichiro

Alien: Isolation on yksi 2000-luvun parhaimpia videopelejä. Pitkissä pelirupeamissa peräti stressaava ja ahdistava, mikä on merkki siitä, että se todellakin toimii. Alien: Isolation kunnioittaa H. R. Gigerin luomaa hirviötä eikä tee siitä aikaisempien lisenssipelien kaltaista tykinruokaa.

Ja olen edelleen sitä mieltä, että Until Dawn on PS4:n paras yksinoikeuspeli. Olen pelannut sen läpi monen montaa kertaa, ja silti se jaksaa viihdyttää yhä uudelleen.

Mitä tulee listan peleihin, joita en ole pelannut, niin Morph Girl houkuttelee ideallaan ja toteutuksellaan. Onhan se nytkin sikahalpa, mutta kohta alkaa Steamin Halloween-ale. Ehkä Steam-walletin pohjat riittävät peliin silloin!

Käyttäjän gurgi kuva
gurgi

Ihan saatanan paskat on listat. Missä ovat esim. Resident Evilit ja Evil Withinit?

Käyttäjän snaketus kuva
snaketus

Until Dawn

Käyttäjän DuskTillDawn kuva
DuskTillDawn

SOMA on erittäin hyvä.

Käyttäjän Bloodborne kuva
Bloodborne

SOMA on nakerrellu pitkään aivon sopukoissa, mutta en ole vielä päätynyt hankkimaan. Until Dawn on kanssa vielä pelaamatta. Mitä tuohon upeaan "saatanan paskat listat" tulee niin eiköhän ressat, withinit, silent hillit yms ole itsestään selvyyksiä. Hyvä et listalle on laitettu muitakin ei niin tunnettuja tapauksia. Itselle ainakin aika moni oli uusia nimiä. Mutta Bloodbornea suosittelen kaikille, kevyesti paras mitä ps4lle julkaistu minun mielestä, ei löydy vain sanoja. Loistava pelikokemus.

Käyttäjän Teräskäsine kuva
Teräskäsine

ZombiU oli/on on todella pelottava ja ahdistava. Se on oikeasti yllätyshyvä peli Wii U:lla, joka hyödyntää ohjaimen kikkoja todella erinomaisesti. Suosittelen lämpimästi. Pitäisi pistää Halloweenina tulille peli vuosien tauon jälkeen.

Käyttäjän Kornholic kuva
Kornholic

Aliens: Colonial Marines, jos haluatte todella pelätä.

Käyttäjän Erik H. kuva
Erik H.

Voisin pelata ensin The Cat Ladyn loppuun.