Arvostelu: Castlevania: Dawn of Sorrow

24.04.2006
Kirjoittanut: LassiK

Castlevania: Dawn of Sorrow

Arvosteltu Pelaaja-lehdessä:04/2006
LassiK
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
8/10Pelaaja
9/10Lukijat

Pelaajan koukkuun saamiseen on olemassa yksinkertainen kaava. Pelin pitää edetä niin, että pelaaja saa koko ajan käyttöönsä uusia kykyjä tai esineitä, jotka auttavat ongelmien ratkaisemiseen. Näin jokainen uusi kyky pakottaa testaamaan, miten sillä pääsee eteenpäin. Samalla pelin täytyy taas lahjoittaa seuraava temppu. Näin pelaaja jatkaa noidankehässä. Lopettaa ei voi.

Tähän kaavaan perustuu myös Castlevania: Dawn of Sorrow. Tarinan päähenkilö lähtee tutkimaan mystisen kultin linnaketta ja kasvaa tutkimusmatkan aikana todelliseksi supersankariksi.

Aina kun yksi linnan kymmenistä reiteistä osoittautuu umpikujaksi, pelaajalla on todennäköisesti mielessään monta muuta vaihtoehtoa. Retkellä johonkin niistä tapahtuu yleensä jotain odottamatonta, ja taas tarjolla on monta erilaista reittisuunnitelmaa.

Kaavaa rullaa jopa niin tehokkaasti, että PlayStationin Symphony of the Nightin jälkeen sitä on käytetty onnistuneesti jo kolmessa GBA-Castlevaniassa. DS-versio on sekä virallinen jatko-osa GBA:n Aria of Sorrow’lle että puhdas henkinen kopio edeltäjistään.

Jokaisen pelaajan oma asia on, pitääkö näitä asioita huonoina vai hyvinä puolina. Castlevanian faneja jatkuva syöttö tuskin harmittaa. Päinvastoin, Dawn of Sorrow on suunnittelultaan lähes sarjan paras.

Toki aloittelijakin pääsee vielä mukaan. Ei haittaa, vaikka taustatarina ei olisikaan tuttu. Castlevanioissa tärkeämpää ovat tapahtumat pelin aikana.

LAISKAA TAIDETTA

Sen sijaan on sääli, että taidepuolella on laiskoteltu. DS:n ruuduilla on jo nähty taitavasti piirrettyä 2d-laatua, mutta Dawn of Sorrow’ssa taso aaltoilee. Jopa itse pelihahmo on suttuinen ja epätarkka muutamiin pomoihin ja pienempiin vihollisiin verattuna.

Taustat tosin ansaitsevat erityiskiitoksen. Moniulotteisuuden tuntu on huikeaa.

Kosketusnäytön käyttö tuntuu puolestaan pakkopullalta. Pomotaisteluissa ruutuun on lopulta piirrettävä viimeistelyliikkeitä. Se on vaikeampaa ja turhauttavampaa kuin uskoisi. Ajoittain kynällä voi myös rikkoa ruudulta esteitä. Koska peliä pelataan ristiohjaimen ja nappien varassa, joutuu ruutua tökkimään sormella tai pitämään kynää hankalasti valmiudessa.

Kaksi ruutua sopii puolestaan Castlevaniaan kuin luotu. Pelissä joutuu katselemaan karttaa muutenkin jatkuvasti, joten on onni että yläruutu on pyhitetty sille ja pelaajan hahmotiedoille. Näin toiminta jatkuu saumattomasti.

Ruutuun kohoaa myös tietoa viimeksi kukistettujen vihollisten heikkouksista ja vahvuuksista, mikä on tärkeää informaatiota varsinkin vaikeusasteen kasvaessa pelin edetessä.

PALJON TEKEMISTÄ

Dawn of Sorrow on myös pelottavan laaja peli. Keräilyvietin herättäminen ja hyvin luotu avoin maailma ovat aina valtteja. Nytkin pelaaja löytää itsensä etsimästä oikeita vihollisia harvinaisten sielujen perässä kaikkialta kartalta. Ja sitten pitääkin vielä löytää muutama salakäytävä ja erikoinen esine ja niin edelleen.

Veikkaisin tekemistä riittävän päiväkausiksi. Itse olen vajaan viikon pelaamisella saavuttanut vasta niin sanotun ”huonon lopun”, joka tarkoittaa pelin pelaamista läpi ilman täydellistä linnan koluamista.

Jo peruslopun saavuttamalla aukeaa mielenkiintoinen uusi pelitila, joka vetoaa erityisesti vanhempien Castlevanioiden ystäviin.

DS:n pelitilanne näyttää yhtäkkiä loistavalta. Kuten tästä koko Pelaajasta voit lukea, käsikonsolit ovat nappaamassa mielenkiintoisimmat pelit. Onkohan tilanne sattumaa vai alkaako tästä uusi trendi?

Metroidvania?

Netissä törmää usein puolipilkalliseen nimitykseen ”Metroidvania”. Termi on peräisin PlayStationin Symphony of the Nightista, joka oli ensimmäinen Super Metroidin pelimekaniikan ja Castlevanian goottityylin yhdistävä peli.

37 kommenttia

04.05.2006 12:25
Kuuluu DS:n parhaimmistoon!
Picture of MasterTK
10.05.2006 00:36
Yksi käsikonsoleiden parhaista peleistä. Tämän
Picture of Rocky_Balboa
11.05.2006 08:38
Totaalisen mahtava peli! Jopa yksi parhaista pelei
Picture of Ivanov
03.06.2006 19:01
Tähän mahdu mitään kirjoittamaan.
Picture of Japshumwaa
06.06.2006 19:55
Loistava, mutta hieman lyhyt.
Picture of Albedo
07.06.2006 23:59
Loistava, voisi olla pidempikin.
Picture of Yarichin
16.06.2006 13:44
2D forever.
Picture of finngamer
11.07.2006 11:32
Kesän kunniaksi uusiksi läpi - sittenkin 9/10 Smile
Picture of LassiK
12.07.2006 10:16
Loistava peli.
Picture of maestro_opa
13.07.2006 22:22
DS+ripari=nolife
Picture of jakezuku